Najsrećniji dan pretvorio se u tragediju: Maja i njena beba umrle su greškom pijanog anesteziologa. Osuđen je na 4 godine, a pravda se apsurdnim rečima (FOTO)

Mitetu su oko ponoći rekli da beba nije preživela, molio se da mu bar supruga ostane živa, ali nije

  • 8

Najsrećniji dan u životu Miteta Kadieva iz Dojrana, na jugu Makedonije, u oktobru 2015. godine pretvorio se u veliku porodičnu tragediju. Njegova supruga Maja (32) na svet je trebalo da donese devojčicu, njihovo drugo dete, ali je zajedno sa bebom umrla na porodiljskom stolu ginekološkog odeljenja bolnice u Đevđeliji.

Očajan otac, Mite Kadiev za smrt supruge i nerođene ćerke je optužio anesteziologa, za koga kaže da je bio – pijan.

Horor u porodilištu! Maju i njenu bebu Anu ubili pijani anesteziolozi, pa napisali da je dete rođeno mrtvo! (FOTO)

Kadijev je pričao da tokom trudnoće njegova supruga nije imala nikakvih problema ni komplikacija, a kada je došla u bolnicu ginekolog mu je rekao da će porođaj sa carskim rezom biti gotov za sat vremena. Međutim, nakon 45 minuta ga je obavestio da su prinuđeni da prekinu operaciju zato što je, kako je kasnije saznao, anesteziolog bio u alkoholisanom stanju.

- Čuo sam ginekologa da telefonom razgovara sa direktorom bolnice i da mu kaže: "Dođite da vidite u kakvom vam je stanju personal". Pre nego što se javio direktoru, meni je rekao da ne može da izvrši operaciju dok je anesteziolog u takvom stanju. Dva puta je probao da joj stavi tubus, ali nije uspeo. Poznato je, a i policajci su rekli da je taj anesteziolog, ali i drugi, za koga ne znam da li je bio tamo, da su stalno pijani. Zato je i kasnila operacija jedan sat - rekao je tada Kadiev.

Porodilja koja je preminula na stolu, Printskrin: 24.vesti

Potom se situacija iskomplikovala, a kada je video da se personal u bolnici rastrčao, Kadijevu se srce steglo. Pola sata kasnije je doznao žalosnu vest.

- Oko ponoći su mi rekli da beba, kojoj smo već bili dali ime Ana, nije preživela. Bilo mi je teško, ali sam se molio da bar supruga ostane živa. Pola sata kasnije su mi rekli da je i ona umrla, rekao je Kadiev i dodao da mu je najteže bilo da njihovoj petogodišnjoj ćerki kaže da mame više nema.

Za smrt porodilje Maje Kadijeve optužena su dvojica anesteziologa, Tomčo Vančev i Zoran Jovanovski, koji je preminuo neposredno pre početka sudskog procesa, kao i dvojica ginekologa, Venci Čalkov i Dončo Moskov.

Tri godine nakon početka sudskog procesa, Osnovni sud u Velesu izrekao je kaznu od četiri godine zatvora aneteziologu Tomču Vančevu, a krivice oslobodio dvojicu ginekologa.

Izricanje presude, Foto: sdk.mk

U obrazloženju, sudijka Gabrijela Gajdova je rekla da je anesteziolog napravio seriju propusta koji su doveli do smrti porodilje. Prilikom anestezije, on je intubirao porodilju više puta od propisanog, a mada je znao da tog dana ima zakazan carski rez, on je prethodno bio u kafani, pa je na posao došao pijan.

Za ginekologe Čalkova i Moskova, sudijka je rekla da je dokazano da oni nisu prekršili proceduru. Oni prethodno nisu imali kontakt sa anesteziologom koji je počeo sa uspavljivanjem pacijentkinje. Kada su kroz staklo videli da je u operacionoj sali počela reanimacija, prekinuli su operaciju i obavestili direktora da je personal pijan.

- U jednom trenutku na podu hiruške sale je završila maska namenjena za disanje pacijentkinje. To je za mene bio znak da postoji nekoordiniranost između tima anesteziologa i zato sam izašao iz sale da telefonski pozovem direktora da rasčisti situaciju. Kod doktora Jovanovskog ( koji je u međuvremenu umro ) primetio sam znake pijanstva. Kada je pokušavao da je intubira reagovao sam veleći mu da više ne sme, a on mi je odbrusio da se ne mešam - rekao je tokom suđenja ginekolog Venci Čalkov.

Suđenje za smrt porodilje tokom porođaja, Printskrin: TV Sitel

Anesteziolog Tomčo Vančev, koji je osuđen na četiri godine zatvora, na sudu je pokušao da se pravda, objašnjavajući odakle se u njegovoj krvi našao alkohol.

- To veče sam bio u toliko lošem psihičkom stanju da sam odmah nakon smrti porodilje i bebe, po izlasku iz sale otišao kod kolege i uzeo flašu „Štoka“, koju mi je neki pacijent poklonio. Vratio sam se u doktorsku sobu i pio. Nisam davao otpor kada su mi uzimali krv - rekao je dr Vančev.

Taj izgovor ga nije spasio kazne.

Suprug preminule porodilje emotivno je doživeo presudu. On je nezadovoljan visinom kazne, ali i činjenicom da je od trojice optuženih, samo jedan lekar osuđen.

- Vreme u zatvoru će proći, neće se vratiti. Samo četiri godine za dva života? Malo je, izjavio je Mite Kadijev, suprug pokojne Maje.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Н. С.

    22. septembar 2018 | 12:09

    Велика срамота и грех. Њихову грешку је опет земља покрила. Не могу да верујем да су свуда заштићени за очигледне грешке. Па ни бели медведи нису толико заштићени. Доћи ождеран на тако одговоран посао је да човек остане без речи. А и судија је нечовек. За два млада живота ЧЕТИРИ године. То је понижавајуће и страшно болно. И онда се неко чуди кад људу све чешће узимају правду у своје руке. Он ће изаћи а оне никад. Оне неће изаћи, а и тај млади човек са тим сирочетом је остао доживотни несрећник. Па јел то стварно правда?. А дошао је по срећу, а не да заувек остане несрећник

  • Sale

    22. septembar 2018 | 18:29

    Koliko godina zatvora dobije covek koji ubije dete? Koliko godina dobije covek koji ubije zenu? Ovaj covek je ubio i dete i zenu u istom danu i dobio 4 godine? Da li je tu nagradu zasluzio na osnovu belog mantila? SRAMOTA!!!!!

  • VM 22 09 2018

    22. septembar 2018 | 18:13

    Sada bi trebao njen muž da preuzme u svoje ruke da on bude advokat sudija i izvršitelj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA