Gori Pelješac, jak vetar rasplamsava vatru munjevitom brzinom: Naređena evakuacija stanovnika i turista iz dva kampa (VIDEO)

Pošto se požar nije smirivao, izdata je naredba za evakuaciju stanovnika Mokala i turista iz dva obližnja kampa

  • 0

Požar koji je rano jutros zahvatio orovu šumu u naselju Mokalo, kod Orebića, na poluostrvu Pelješac, širi se nošen jakim vetrom, pa su nadležni naložili evakuaciju građana i turista.

Županijski komandir Stjepan Simović kazao je za Dalmacija Danas da je situacija problematična.

-Požar je aktivan, širi se i zahvatio je već veliku površinu. Čeka nas puno posla. Na požarištu su svi vatrogasci s Pelješca, JVP Slano i DVD Korčula. Stigla su nam dva kanadera, ali nam jak vetar otežava gašenje. Dugi dan je pred nama- rekao je Simović.

Veliki požar guta sve na severu Italije: Na stotine ljudi evakuisano, ugrožena tri mesta

Požar se oko podneva usmerio ka kućama i situacija je sve opasnija.

-Brane se kuće, situacija je ozbiljna. Čekamo hoće li kanaderi ipak moći da uzlete, da pomognu barem u jednom delu- kazao je Simović.

Pošto se požar nije smirivao, a nakon što je vatra došla blizu sela Mokalo izdata je naredba za evakuaciju stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu (40 osoba). Turisti iz dva obližnja kampa su evakuirani na igralište Orebić.

Sazvana je sednica Štaba civilne zaštite Opštine Orebić, a članovi Štaba civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti.

Ranije danas na teren su upućena dva kanadera, ali zbog loših meteoroloških uslova kanaderi nisu mogli da deluju pa su sleteli na splitski aerodrom.

Kanaderi će se vratiti na požarište ukoliko bura popusti, saopšteno je iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA