Više od dva meseca tražili leševe migranata u Makedoniji, a kada su ih našli, niko neće da ih sahrani (FOTO)

Pogrebnici traže dokument iz Osnovnog javnog tužilaštva da bi dali dozvolu za sahranu, a u Tužilaštvu kažu da takav dokument ne izdaju

  • 0

Više od dva meseca su tražili tela dvojice migranata koji su 25. juna poginuli u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Radoviš – Štip, blizu rudnika Bučim, a kada su ih pre desetak dana konačno našli u kapeli pogrebnog preduzeća „Butel“ u Skoplju, sada niko neće da ih sahrani.

Ni jedna institucija u Makedoniji ne želi da preuzme odgovornost oko sahrane dvojice migranata. Jedna drugoj prebacuje loptu, i toko u krug, a tela neće još dugo izdržati, raspašće se.

Bizarno: Makedonci izgubili leševe migranata poginulih u nesreći pre tri meseca (FOTO)

- Iz pogrebnog preduzeća „Butel“ nam ne daju tela da ih sahranimo. Odande traže dokument iz Osnovnog javnog tužilaštva da bi nam dali dozvolu za sahranu, a u Tužilaštvu kažu da takav dokument do sada nikome nisu izdali, i loptu prebacuju na MUP. Iz MUP-a vele da nisu nadležni za takav dokument i da su oni svoj posao već završili, izjavila je za skopsku internet NOVA televiziju, Mersiha Smajlović iz nevladine organizacije Legis.

Migranti u saobraćajnoj nesreći, Foto: TV Telma

Teška saobraćajna nesreća se dogodila 25. juna oko 16,40 časova kada je kombi marke Iveko, skopskih registarskih tablica, sa kojim su se prevozili migranti iz Bangladeša i Šri Lanke udario u zaštitnu ogradu na mostu i prevrnuo se.

Migrant, Foto: TV Nova

Dvojica migranata su na licu mesta poginula, a njih 17 je bilo povređeno, dok je vozač nakon saobraćajne nesreće pobegao ostavljajući mrtve i povređene migrante.

Dva meseca nakon nesreće iz nevladine Legis su izjavili da nikako ne mogu da nađu tela dvojice poginulih migranata da bi ih, kako su tražile njihove porodice, sahranili po muslimanskim običajima.

Nakon nesreće nestala su njihova tela, Foto: TV Telma

Radi se o telima dvojice mladića. Jedan je Sakir Ahmed iz Bangladeša, rođen 1. januara 1989. godine, a identitet drugog mladića iz Šri Lanke još nije potvrđen.

Kada su pre desetak dana konačno pronađeni njihovi posmrtni ostaci u pogrebnom preduzeću „Butel“ u Skoplju, niko ne želi da ih sahrani.

Mersiha Smajlović tvrdi da su se iz Legisa potom javljali u Grad Skoplje jer su oni, a ne Ministarstvo za rad i socijalnu politiku nadležni za migrante, ali odande nisu dobili nikakav odgovor. I iz pogrebnog preduzeća „Butel“ su sa njima prekinuli svaku komunikaciju i više im ne odgovaraju na telefonske pozive jer su iz nevladine „Legis“ zatražili da im daju tela da bi ih sahranili u nekom selu zbog toga što su troškovi sahrane na groblju „Butel“ u Skoplju previsoki.

Grupa migranata u Makedoniji, Foto: TV Nova

Da situacija bude još komplikovanija, pa i jezivija od najstrašnijeg horor filma, posvedočili su iz Instituta za sudsku medicinu u Skoplju gde je 26. juna, samo jedan dan nakon nesreće, izvršena obdukcija dvojice poginulih migranata.

Jedan od preminulih migranata, Foto: TV Nova

- Oficijalno, ove osobe još nisu umrle jer od MUP nismo dobili službenu belešku da bi smo mogli da izdamo posmrtnice. To treba da učini odelenje za potrage i strance u MUP, izjavio je za NOVA TV Aleksandar Stankov, direktor Instituta za sudsku medicinu.

On naglašava da mora da se zna i tačna lokacija gde će tela dvojice migranata biti sahranjena. O tome treba da postoji zvaničan dokument jer njihova rodbina ima pravo da zatraži tela i odnese ih u njihove države.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA