Istoričari nemaju dilemu: Podgorici, koja se punih 47 godina zvala Titograd, treba spomenik Josipu Brozu

Tito je simbol vremena razvoja Crne Gore

  • 12

Nakon što je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković najavio da će glavni grad Crne Gore podržati inicijativu o podizanju spomenika Josipu Brozu Titu u tom gradu, portal CdM piše da je politička javnost možda podeljena, ali da istoričari nemaju dilemu da glavni grad treba da ima spmenik nekada doživotnog predsedniku SFRJ.

Vuković smatra da je Tito treba da ima spomenik u Podgorici, koja se punih 47 godina zvala Titograd.

Sagovornici CdM-a ističu da je Tito simbol vremena razvoja Crne Gore.

Da Tito sad vidi kako su ga napravili od kartona i braon lepljive trake i postavili u Užicu, odrekao bi se svog grada momentalno (VIDEO)

Istoričar Adnan Prekić naglašava da se bavio socijalizmom i da je Crna Gora u tom periodu napravila najznačajnije pomake u civilizacijskom, kulturnom, ali i svakom drugom nivou.

- Josip Broz Tito je upravo simbol takvog vremena. Odnos prema vremenu i vrednostima koje je negovalo to vreme sa svim svijim problemima, ograničenjima koje se odnose na demokratizaciju društva, totalitarizam u kome smo živeli, ipak ne možemo zaboraviti ni civilizacijske i kulturne prednosti koje je to vreme donelo. Josip Broz je svakako simbol jednog vremena - jasan je Prekić.

Dodaje da je to vreme Crnoj Gori donelo najznačajnije civilizacijske i kulturne iskorake u nekom pozitivnom smislu.

- U tom kontekstu, prihvatajući sva ograničenja tog vremena, ipak je to bio period kada je Crna Gora napravila najznačajnije korake u svom društvenom i socijalnom razvoju - kaže on.

Njegov kolega Boban Batrićević kaže da je ideja da se Titu podigne spomenik u Podgorici izvrsna.

- Svaka čast podnosiocima ideje. Suvišno je komentarisati zašto je ova ideja sjajna kada je reč o Josipu Brozu Titu -  poručuje Batrićević.

- Glavni grad Podgorica će podržati inicijativu o podizanju spomenika Josipu Brozu Titu u Podgorici, kao čoveku čije je ime Podgorica ponosno nosila 47 godina, s ciljem da nastavimo da se ponosimo tom tradicijom - rekao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na nedavnom sastanku sa predstavnicima UBNOR-a i antifašista Podgorice na čelu sa predsednikom Borivojem Banovićem.

CdM piše da istoričari širom regiona decenijama analiziraju vladavinu Josipa Broza. Mnogi ocenjuju da je bio značajana ličnost, vredna poštovanja.

Josip Broz Tito Foto: Profimedia/Corbis

Titom su bile fascinirane i mnoge svetske ličnosti, a CdM podseća na izjave samo nekih o nekadašnjem predsedniku SFRJ.

“Ako je ovaj čovek metalostrugar, onda ja nisam kraljica Velike Britanije.” (Elizabeta II).

“Razlog zašto smo prestali da pomažemo Dražu Mihailovića i njegove četnike je jednostavan. On se nije borio protiv Hitlera. Odlučno smo na strani Tita, zbog njegove velike i hrabre borbe protiv njemačke armije… Partizani su sada gospodari situacije i predstavljaju smrtnu opasnost za Nemce” (Vinston Čerčil).

“Tito je jedan trenutak savesti čovečanstva. Tako se oseća svako ko se jednom s njim sreo… Tito je istorijska ličnost u najplemenitijem i najvišem smislu te reči, čovek koji stvara istoriju.” (Žan Kasu).

“Predsednik Tito je čovek koji je razaranje i rat pretvorio u stvaranje i mir.” (Nil Armstrong).

“Titova odluka da se bori protiv nacista prekretnica je u istoriji Drugog svetskog rata” (Frenklin D. Ruzvelt).

“Borca, predsednika Tita, karakteriše mudrost, oštroumnost i prijateljski odnos prema ljudima. Predsednik Tito je u svim srcima onih koji se bore za pravdu i slobodu, zbog svojih herojskih dostignuća”. (Jaser Arafat)

“Nestala je jedinstvena ličnost svetske istorije” (Margaret Tačer)

“Onome ko ne zna koliko je dobro živi pod Titom, ja pomoći ne mogu!” (Rade Šerbedžija)

“Takvu jednostavnost nikad nisam doživela ni pri jednom susretu sa slavnim ljudima.” (Sofija Loren)

“Otišao je jedan od velikih ljudi našeg doba, stvaralac istorije. Tito je, pre svega, bio izuzetno ljudsko biće. Ne može se, međutim, deliti njegova javna i privatna ličnost. On je imao izuetnu snagu i pokušavao je da ostvari savršenstvo.” (Indira Gandi)

“Tito je lider koji ima svoje principe, smisao za humor, sjajno pamćenje, i on se nas, Amerikanaca, ne boji!” (Ričard Nikson)

“U miru i ratu, Tito je deo istorije sveta, u vreme sadašnje generacije i u vreme ranijih generacija. On je čovek nepresušne snage, nepresušne mladosti, nepresušne borbenosti i nepresušne hrabrosti.” (Džimi Karter)

Broz, po zanimanju mašin-bravar, kao lider Komunističke partije 1941. pokrenuo je oružani ustanak. Iz rata izlazi sa činom maršala, kao legendarni vođa anitfašističkog pokreta.

Za predsednika države biran je sedam puta, a poslednji put 1974. doživotno.

Titova smrt označava početak kraja SFRJ, a u godinama pred raspad zemlje, počele su kritike i distanciranja od njegovog lika i dela. Umro je 4. maja 1980.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    28. septembar 2018 | 13:52

    Pravicemo mi Tita ponovo. Posteno govoreci nismo ga zasluzili. Sve smo upropastili, pobedu nad okupatorom, izgradnju zemlje, nezavisnost, dobre odnose sa celim svetom, solidan zivot. Steta.

  • Vosa

    28. septembar 2018 | 23:35

    Svaki grad u nekadasnjoj Jugoslaviji trebao bi da ga ima, tj. nisu ga trebali sklanjati gde ga je bilo.

  • Nevena

    28. septembar 2018 | 15:28

    Hahahaha sta ce mu veci spomenik od istorijske spoznaje da je tolike godine taj grad nosio njegovo ime ??? Ne dao vam Bog da vam i Milov toliko dugo bude.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA