≫ 

"Ili će parlament doneti odluku ili idemo na izbore": Nakon propalog referenduma, Zaev odustao od ostavke i najavio nove korake

Strani analitičari ocenjuju da je ovo bio ozbiljan udarac za Zaeva

  • 17

Referendum u Makedoniji o promeni imena nije uspeo zbog nedovoljne izlaznosti birača, a makedonski premijer i lider SDSM Zoran Zaev najavljuje premeštanje donošenja odluke o usvajanju Prespanskog sporazuma u parlament, a ako i tu ne uspe, organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Državna izborna komisija Makedonije saopštila je sinoć da je izlaznost na referendumu bila samo 36,11 odsto, a da je "za" glasalo 91,25 odsto birača koji su izašli, dok je protiv bilo 5,82 odsto.

Grci razapeli transparent na prelazu Evzoni: Evo šta su poručili Makedoncima na dan referenduma (FOTO)

Odustao od ostavke Foto: Tanjug/AP

- Jasno je da ovim referendumom odluka nije doneta - kazao je direktor makedonske izborne komisije Oliver Derkoski novinarima.

ZAEV ODUSTAO OD OSTAVKE

Po zatvaranju biračkih mesta i poslednjih rezultatima izborne komisije, Zaev je ocenio da je referendum bio demokratski i poručio da će volja građana biti sprovedena u parlamentu, a da će, u suprotnom, biti organizovani vanredni parlamentarni izbori.

- Volja birača na ovom konsultativnom referendumu treba da se pretvori u političku aktivnost u zakonodavnom domu. Očekujemo da članovi VMRO-DPMNE poštuju demokratsku odluku, a u suprotnom treba upotrebiti drugu alatku, a to su prevremeni parlamentarni izbori - rekao je Zaev po završetku referenduma.

Najavio izbore Foto: Tanjug/AP

Zaev je rekao da neće podneti ostavku koju je najavljivao ako referendum bude neuspešan, kao i da će vanredni izbori, ako ih bude, biti održani u novembru.

Pre referenduma rekao da će podneti ostavku ukoliko bude neuspešan.

SLABA IZLAZNOST UDARAC ZA ZAEVA?

Slaba izlaznost na referendumu mogla bi da bude udarac za premijera te države Zorana Zaeva, ocenjuju zapadne agencije.

Napominjući da je, prema preliminarnim rezultatima, više od 90 odsto onih koji su izašli na referendum, glasalo za opciju "da", Rojters navodi da to "nikad i nije bilo dovedeno u sumnju", zato što su protivnici Prespanskog sporazuma o kojem se glasalo, pozvali svoje pristalice da ne izađu na glasanje, odnosno bojkotuju referendum.

Udarac za Zaeva? Foto: Tanjug/AP

AP ističe da će slaba izlaznost na referendum Zaevu, koji zagovara usvajanje Prespanskog sporazuma, otežati da u parlamentu pridobije dovoljnu podršku za ustavne promene koje su neophodne za finaliziranje sporazuma sa Grčkom.

MICKOSKI: OVO JE PORAZ SPORAZUMA SA GRČKOM I KRIMINALNOG VLADANJA 

Lider najveće makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, izjavio je da su građani na referendumu, oni koji su glasali "protiv" i oni koji nisu izašli, poslali poruku da je "ovo Makedonija" i ocenio da se Makedonija izjasnila protiv Sporazuma sa Grčkom o imenu.

- Ovde žive Makedonci, naši identitet je makedonski, naš jezik je makedonski, naši preci su bili Makedonci - rekao je Mickoski na konferemciji za novinare.

Ovo je kraj kriminalne vladavine, tvrdi Mickoski Printskin: Youtube/ТОП ТЕМА НА ВАША СТРАНА

Lider VMRO-DPMNE smatra da je referendum poraz ne samo Sporazuma sa Grčkom, već i, kako je dodao, kriminalnog vladanja vlasti.

Upitan da li će prihvatiti prevremene parlamentarne izbore, što je nagovestio premijer Zaev ako se do rešenja ne dođe u Sobranju, Mickovski je odgovorio da Zaev ne treba da bavi prevremenim izborima, već da se priprema za političku penziju.

GRČKA: "KLIMA NACIONALIZMA USPORAVA MOĆ LJUDI DA PROCENE"

Grčka poštuje izbor građana Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije. Dalji koraci zahtevaju trezvenost svih strana, bez izuzetka, da bi pozitivan potencijal Prespanskog sporazuma bio očuvan - navodi se u saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova Grčke.

I grčki narod protiv Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo je poručilo da pažljivo prati razvoj događaja u prijateljskoj državi.

Generalno, kako se navodi, ovo ministarstvo smatra da klima nacionalizma, sumnje, lažnih vesti na dnevnom nivou i ekstremnog fanatizma, "nažalost onemogućava trezvenu procenu veličine benefita ovog sporazuma i sprečava neophodno međusobno razumevanje naroda i razvoja međusobne saradnje".

- Ekstremni i agresivni nacionalizmi u našem regionu, neodgovornost prema budućnosti regiona...ne daju šansu regionu u celini - napominje se u saopštenju.

Amerika pozdravila rezultate referenduma Foto: Tanjug/AP

SAD PODRŽALE ISHOD REFERENDUMA U MAKEDONIJI

Sjedinjene Američke Države pozdravile su ishod referenduma u Makedoniji na kojem su, kako navode, građani izrazli podršku za članstvo zemlje u NATO i EU uz prihvatanje Prespanskog sporazuma između Makedonije i Grčke.

Kako se navodi u saopštenju portparolke Stejt departmenta Heder Nojert, SAD snažno podržavaju punu primenu Prespanskog sporazuma, "koji će omogućiti Makedoniji da zauzme svoje pravo mesto u NATO i EU, doprinoseći regionalnoj stabilnosti, bezbednosti i prosperitety".

- Kako makedonski parlament sada počinje razmatranje ustavnih promena, pozivamo lidere da se uzdignu iznad partijske politike i iskoriste ovu istorijsku priliku kako bi obezbedili svetliju budućnost za zemlju kao punopravnog učesnika u zapadnim institucijama - navodi se u saopštenju.

VIDEO: Makedonija se nalazi na istorijskoj prekretnici, koje ime će država nositi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA