≫ 

Trojke dobile imena Vera, Nada i Ljubav, po pravoslavnim mučenicama: Tito nam je bio kum, ali od toga nismo imale koristi (FOTO)

Bile su veoma sitne, svaka teška jedva jedan kilogram, a zbog njihove nejakosti prohodale su tek u trećoj godini

  • 6

Prva posleratna makedonska trojka, tri sestre rođene u Velesu, u porodici Slabevi dobile su imena po trima pravoslavnim mučenicama - Vera, Nada, Ljubav. Iako su se rodile 20. jula, a ne 30. septembra, kada se obeležava ovaj pravoslavni praznik, ljudi koji su ih krstili - Aco i Pandorka dali su im ta imena da bi ih roditelji lakše pamtili.

- Ponosna sam što smo jedine trojke, tri sestre, ne samo u Makedoniji, već i šire na Balkanu koje nose hrišćanska imena povezana sa velikim pravoslavnim praznikom - rekla je pre par godina jedna od sestara, Ljuba Krstićevska.

Svete mučenice Vera, Nada i Ljubav i njihova majka Sofija bile su hrišćanske svetiteljke i mučenice iz 2. veka. Pravoslavna crkva juče je obeležila dan Svetih mučenica, koje predstavljaju prave i postojane vrline na kojima počiva čitavo hrišćanstvo i zapadni kulturni sistem.

Dva brata uklesana u mermeru, zagrljeni odlaze u nepoznato: Komšija jedini čuva sećanje na streljane Petra (7) i Pavla (8) u Konjicu (FOTO)

Danas ni jedna od tri sestre iz Velesa nisu žive. Prvo je u "carstvo Božije" otišla Ljuba, pa Nada i na kraju Vera, koja je u 73 godini života sklopila oči pre nekoliko dana na Krstovdan, ali se još uvek pamti priča o njima.

Devojčice su se, pričala im je majka Angelina, rodile u kući u centru Velesa. Bile su veoma sitne, svaka teška jedva jedan kilogram, a zbog njihove nejakosti prohodale su tek u trećoj godini. Da bi ojačale, a po preporuci lekara, njihov otac Dimče je iznajmio kuću u Ohridu. Sa suprugom, šestomesečnim ćerkama i njihovim starijim bratom Lazom u Ohridu su živeli tri godine.

Poslednja je umrla Vera Foto: Privatna arhiva

Iako je to poratno vreme bilo oskudno, one su imale srećno detinjstvo, a posebno su bile ponosne što im je kao prvoj trojki kum bio tadašnji komunistički vođa i predsednik bivše SFR Jugoslavije, maršal Josip Broz – Tito.

- Iako nam je Tito bio kum, mi se sa njim nikada nismo srele, ni videle, niti čule. Najverovatnije radi toga što smo bile trojke rođene odmah nakon završetka rata, tadašnje makedonsko rukovodstvo je odlučilo da nam Tito bude kum. U detinjstvu smo dobijale puno poklona i paketa, ali kasnije koristi od toga što nam je Tito bio kum nismo imale - pričala je za života Vera Slabeva Janeva za lokalni veleški portal "tirekovmireče".

Sestre su se prvi put razdvojile kada su krenule u srednju školu - Nada u hemijsku, a Vera i Ljuba u gimnaziju, a potom u Skoplje na fakultet. Nada se kasnije zaposlila u fabrici ulja u Velesu "Maslodajna", a njeno ime se vezuje sa proizvodnjom nadaleko poznatog margarina "kristal".

- Ona je 1965. godine bila na usavršavanju u Vrbasu, a nakon povratka u Veles, sa njenim stečenim znanjem stvorena je poznata kocka margarina "kristal", koji se od tada proizvodi - objašnjavala je Vera.

Da nose imena po trima pravoslavnim mučenicama,Vera, Nada i Ljuba su doznale tek pre petnestak godina.

- Radila sam kao pedagog u osnovnoj školi, i 30. septembra jedna koleginica mi veli: "Ajde da častiš, danas vam je imendan". Tada sam prvi put čula za ove tri svete mučenice i njihovu majku Sofiju. Ponosne smo što nosimo njihova imena. Od tada ne propuštamo da se okupimo i družimo na taj hrišćanski praznik iako nije "crveno slovo". Na žalost, pre desetak godina je umrla naša sestra Nada, pa sa Ljubom tog dana, 30. septembra posećujemo njen grob - govorila je Vera.

Nekoliko godina kasnije umrla je i Ljuba, a na kraju, na Krstovdan, i Vera. Nakon njene smrti rođaci su odlučili da počiva pored majke Angeline i sestre Nade, dok Ljuba počiva na groblju u Skoplju.

Ove tri sestre su ostale zapamćene po tome što su u komunističkoj Jugoslaviji dobile imena po trima pravoslavnim mučenicama - Vera, Nada, Ljubav.

(Telegraf.rs/D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    1. oktobar 2018 | 10:13

    Iz prilozenog moze se videti neizmerna ljubav izmedju tri sestre i vreme u kome su vladale normalne vrednosti!

  • Sale1971

    1. oktobar 2018 | 10:21

    Ista je vladavina i Tita i krive religije! Čak nam je i bolje bilo za vreme Tita!

  • flamantes

    1. oktobar 2018 | 10:05

    Prvi put čujem sa Svetu Veru, Svetu Nadu i Svetu Ljubav.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA