Crna Gora osvanula oblepljena plakatima "Nikad više 1918", u kojima se Srbija optužuje za represiju

U gotovo svakom naselju kroz koje su prošle srpske kaznene jedinice vršena su silovanja devojaka i žena usled kojih je veliki broj njih kasnije činio samoubistva davljenjem ili vešanjem

  • 38

U više gradova širom Crne Gore jutros su osvanuli plakati sa natpisom "Nikad više 1918", uz koje je objavljen i tekst u kojem se Srbija optužuje za "nemilosrnu odmazdu i represiju nad narodom Crne Gore" u prvoj polovini prošlog veka.

Kako navodi RTCG, neimenovani autori poručili su sa plakata da se navršava "100 godina od zločina i sramote belog terora”.

"Šta je priroda? Prirodno je da smo Srbi": Odgovor dečaka iz podgoričkog vrtića postao hit na internetu (VIDEO)

Pored slogana "Za pravo, čast i slobodu Crne Gore", na plakatu se nalazi tekst u kojem se navodi da "u nemilosrdnoj odmazdi i represiji nad narodom Crne Gore počinjenim od strane Srbije, njene vojske, žandarmerije i domaćih izdajnika u njenoj službi, zbog aktivnog otpora okupaciji i aneksiji svoje domovine, jedne od najstarijih balkanskih država, između decembra 1918. i avgusta 1929. godine, u vrtlogu pakla i smrti nestalo je nekoliko hiljada ljudi".

Tvrdi se i da je ubijeno više od 3.200 ljudi, "od kojih mnogi i zverski", da je "opljačkano i popaljeno preko 5.800 crnogorskih domova i drugih objekata", da je "hapšenja, mučenja i zatvaranja prošlo preko 4.700 muškaraca, žena i dece", kao i da je "prognano ili primorano na egzil više od 3.000 crnogorskih porodica".

"U gotovo svakom naselju kroz koje su prošle srpske kaznene jedinice vršena su silovanja devojaka i žena usled kojih je veliki broj njih kasnije činio samoubistva davljenjem ili vešanjem. Čitava Crna Gora prošla je kroz sramoćenja neviđena u njenoj celokupnoj istoriji", tvrde autori teksta na plakatu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    1. oktobar 2018 | 17:59

    Tacno,1918.god je grobnica Srbije,srpskog naroda i nacionalnog identiteta i zato i ja kazem NIKAD VISE!

  • mima

    1. oktobar 2018 | 17:13

    ovo je stvarno sramota, nemam reci za ponasananje vise crnogoraca,

  • Djile

    1. oktobar 2018 | 13:07

    Strasno koliko su postali iskompleksirani,odricu se svog naroda i sebe.sramota koliko smo ih i koliko ih jis nosimo na grbaci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA