≫ 

Posle neuspelog referenduma, sudbina Makedonije je sada u rukama 9 ljudi

Makedonski parlament Sobranje u ponedeljak, 15. oktobra, počinje raspravu o ustavnim promenama neophodnim za sprovođenje sporazuma o novom imenu te države

  • 0

Nakon neuspelog referenduma o promeni imena Makedonije u Severna Makedonija i ulaska u NATO i EU, o daljoj budućnosti zemlje odlučiće parlament. Za usvajanje ustavnih promena potrebna je dvotrećinska većina u Sobranju, odnosno podrška 80 poslanika, ili devet više nego što vladajuća koalicija trenutno ima u parlamentu.

Predlog makedonske vlade o pokretanju izmena Ustava Makedonije stigao je u Sobranje na razmatranje pre donošenja odluke o otpočinjanju procedure ustavnih izmena, potvrdio je predsednik parlamenta Talat Džaferi.

Kako navode tamošnji mediji, makedonski parlament Sobranje će u ponedeljak, 15. oktobra, početi raspravu o ustavnim promenama neophodnim za sprovođenje sporazuma o novom imenu te države.

Vlada u Makedoniji predložila izmenu Ustava: Počela procedura za menjanje imena države, opozicija se protivi

Sajt plusinfo.mk objavio je da će, posle referenduma, o čijem ishodu se spore vlast i opozicija, glasanje u Sobranju biti drugi pokušaj ratifikacije dogovora sa Grčkom, a da to da su poslanici VMRO-DPMNE pod pritiskom, ali i evrokomesar Johanes Han, prenosi RTS.

Zaev veruje da će imati potrebnu većinu Foto: Tanjug/AP/Boris Grdanoski

Makedonska televizija Alsat objavila je vest o spekulacijama da je 11 poslanika opozicionog VMRO-DPMNE pristalo da podrži izmene Ustava, navodeći da je vlada Zorana Zaeva uspela da obezbedi dvotrećinsku podršku neophodnu za usvajanje ustavnih promena, čime bi ova zemlja izbegla vanredne parlamentarne izbore.

Ipak, čelnici VMRO-DPMNE tvrde da su spekulacije da su poslanici te stranke podržali ustavne promene netačne, navodeći da je "malo verovatno da će neko od poslanika glasati suprotno volji građana Makedonije iskazanoj na referendumu 30. septembra".

- Poslali smo jasnu poruku poslanicima da poštuju volju naroda. Stav VMRO-DPMNE, koji se u odnosu na dogovor sa Grčkom nije promenio, jasan je. Poslanici su jasno poručili da će poštovati volju naroda - rekao je portparol VMRO-DPMNE Dimče Arsovski.

Opozicija ističe da je narod na referendumu rekao svoj stav Foto: AP/Tanjug

Makedonski mediji, takođe, javljaju da se izvestan broj nekadašnjih funkcionera VMRO-DPMNE uključio u "ubeđivanje" poslanika te stranke da podrže ustavne promene, što je potvrdio i portparol stranke.

- Spekulacije su da je poslanicima prećeno ili da su pod pritiskom partije. Vlast je ta koja preti i ucenjuje - rekao je Arsovski.

Evrokomesar za proširenje Johanes Han rekao je bečkom "Standardu" da se poslanici opozicije suočavaju sa pretnjama iz stranke zbog mogućnosti da podrže ustavne promene.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je u utorak da je optimističan da će zakonski postupak za usvajanje istorijskog imena nakon sporazuma sa Grčkom proći kroz parlament, uz dvetrećinsku podršku.

- Uveren sam da kroz inkluzivni proces i u prijatnoj atmosferi u samom parlamentu možemo da pošaljemo pozitivnu poruku našim građanima, ali i našimn prijateljima, EU i NATO-u, i da smo zrelo društvo - rekao je on.

Prvi test da li su vladajuće stranke obezbedile dvotrećinsku većinu očekuje se u narednih 10 do 20 dana, koliko je poslanicima potrebno da razgovaraju o predlogu vlade za ustavnim promenama, prvo u ustavnoj komisiji, a zatim i na plenarnoj sednici, nakon čega će uslediti glasanje.

Video: Makedonija se nalazi na istorijskoj prekretnici, koje ime će država nositi

(Telegraf.rs/A.M./Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA