≫ 

Bojan je patentirao dron koji ne želi niko u Hrvatskoj: Nemci ga, s druge strane, jedva čekaju (FOTO) (VIDEO)

Ističe da u Hrvatskoj osim zlatnih medalja i priznanja, nije dobio ništa za svoj izum

  • 1

Bojan Cinotti iz Šibenika patentirao je morski dron koji može da se koristi prilikom traganja i spašavanja čak i u ekstremnim uslovima, a popseban je i zbog toga što može da povuče dve osobe.

Iako se čini da bi ova genijalna ideja mogla i te kako da zanima nekog u jednoj pomorskoj Hrvatskoj, odgovor je ipak "nula bodova". Uprkos brojnim najboljim nagradama za patent, u Hrvatskoj se niko nije javio. Ipak, glas razuma pokazali su u Nemačkoj, pa Bojan zbog toga ide tamo gde ga razumeju.

Na pitanje otkud mu ideja za ovakvu spravu, Bojan kaže da je nakon prvog hrvatskog elektro-kartinga koji je napravio, poželeo da napravi nešto slično, prilagođeno moru, prenosi portal Morski.hr.

- Pre tri godine počela je da me zanima upotreba elektro pogona, što je danas polako in. Kako sam napravio prvi hrvatski Elektro-karting, jer se bavim kartingom i trkama, a živim na moru, želja mi je bila da napravim nešto u tu svrhu. Velike dimenzije bi bile problem za brod veličine od 4-5 metara, tako da sam dobio ideju da to bude nešto što se može staviti u gepek od auta. Dosta tehnike sam iskoristio od "flydrona" u V2 verziji. Pravo rečeno, snalazio sam se izmišljajući kako, jer nešto konkretno isto ne postoji.

Kako kaže, napravio je tri verzije koje su se u poslednje dve godine nadopunjavale, nešto oblikom nešto snagom. Prvobitno su bili namenjeni za snimanje podmorja i nadmorja na lokacijama gde to nije dostupno, uzgoj ribe, brodogradnju, okeanografske institute, sonare...

Poslednja verzija predstavlja vrhunac svega toga. S jakim pogonom, može se koristiti kao pomoć na moru. Odlikuju ga brzina, okretljivost i prenos podataka, pa se može koristiti i kao pojas za spasavanje.

- Mislim da uz snagu koju ima, može da povuče i dve odrasle osobe u slučaju spašavanja. Ima noćnu navigaciju s gps-om, rasvetom i kamerom koja direktno prenosi sliku na daljinski uz sva ostala snimanja.

Bojan ističe da u Hrvatskoj osim zlatnih medalja i priznanja, nije dobio ništa za svoj izum. Niko nije pokazao interesovanje za dalju proizvodnju. Za njegov izum zainteresovali su se Nemci.

- Uskoro idem u Nemačku gde me čekaju ljudi koje to zanima. Od državnih kompanija do tehničkog fakulteta, smer mehatronika. I jedna tamošnja državna firma koja vrši kontrolu vode na jezerima, bazenima i rekama, pokazala je interes - kaže Bojan.

- Nažalost, ja sam u Hrvatskoj svemirac. Nemam kome da pokažem, jer mnogi to uopšte i ne razumeju, pogotovo oni koji bi trebalo da daju podršku.

Bojan je sve svoje projekte sam finsirao i izradio, a potom prezentovao uz pomoć udruženja Inovatora Faust Vrančić iz Šibenika.

A ovaj Rus je smislio način kako da brže raspali vatru za roštilj

(Telegraf.rs/Morski.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA