≫ 

Rasplet nakon izbora u BiH: Prvo će biti formirana Vlada Republike Srpske

Nakon objavljivanja zvaničnih rezultata, CIK će dodeliti mandate izabranim zvaničnicima

  • 3

Ukoliko ne dođe do ozbiljnog preslaganja između političkih partija u Republici Srpskoj, Vlada RS trebalo bi u Narodnoj skupštini RS da bude izglasana najdalje do kraja decembra, dok će se, po svemu sudeći, na novi Savet ministara BiH, ali verovatno i na Vladu Federacije BiH, čekati oko pola godine.

Kako je najavio član Centalne izborne komisije (CIK) BiH, Ahmet Šantić, zvanični rezultati biće objavljeni mesec dana od izbora.

Nakon objavljivanja tih rezultata, CIK će i zvanično dodeliti mandate izabranim zvaničnicima, a sudeći po ranijoj praksi, prva sednica novoizabranog Predsedništva BiH, u sastavu Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, mogla bi biti održana već krajem novembra.

Dodik: Istrajaćemo da premijer Republike Srpske bude iz SNSD-a

- Ubeđen sam da će prva biti formirana Vlada Republike Srpske, a na formiranje Saveta ministara BiH verovatno će se čekati kao i prošli put, možda i malo duže - rekao je Lazar Prodanović, aktuelni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, prenela je tv BN, pozivajući se na agencije.

Prema nezvaničnim informacijama, zavisno od odnosa u Federaciji BiH, pre svega Hrvata i Bošnjaka, moguće je da se na formiranje Saveta ministara BiH čeka veoma dugo, pa čak da nam se ponovi i situacija nakon izbora 2010. godine, kada je Savet ministara BiH sastavljen tek nakon 15 meseci, tačnije u januaru 2012.

- Prvo će se verovatno čekati formiranje Vlade Federacije BiH i da se raščiste odnosi na tom nivou pa tek onda da se ide na formiranje Saveta ministara BiH. Dosta toga će zavisiti od toga koliko će HDZ imati poslanika u Parlamentu Federacije i kako će se razvijati odnosi na tom nivou - rekao je Prodanović.

Izbore u BiH i RS Foto: AP Foto/Amel Emric

Situaciju s formiranjem Saveta ministara BiH moglo bi zakomplikovati i to što Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, nije izabran u Predsedništvo BiH i što je Komšić, hrvatski član Predsedništva BiH, izabran praktično glasovima Bošnjaka.

Takođe, formiranje federalne vlasti moglo bi zakomplikovati i to što je SDP, koji ima 17 poslanika u Parlamentu FBiH, najavio da će pokušati napraviti većinu bez SDA, koja je osvojila najveći broj mandata, tačnije 28.

Ako je suditi prema ranijim iskustvima, odnosno nakon izbora 2014. godine, Savet ministara BiH mogao bi biti formiran u maju naredne godine, kao otprilike i Vlada Federacije BiH, dok bi Vlada Republike Srpske mogla biti formirana već polovinom decembra.

Milorad Dodik, odlazeći predsednik Republike Srpske, nedavno je najavio da su već počeli razgovori s koalicionim partnerima i da se radi na formiranju većine, a još ranije je najavio da će Republika Srpska prva unutar BiH nakon izbora formirati svoje institucije.

VIDEO: Dodik nakon izbora

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA