≫ 

Teške uvrede na račun Srba i Srbije na protestu u Vukovaru

Okupljeni su toplo pozdravili spominjanje osuđenog ratnog zločinca Tomislava Merčepa

  • 28

Protest u Vukovaru uz poznatu ikonografiju - ustaška obeležja i borbene pesme. Gradonačelnik Penava zatražio da se našoj zemlji ne dopusti ulazak u EU

Uz poznatu ikonografiju - ustaška obeležja i parole protiv Srba - u Vukovaru je danas održan protest oko 8.000 okupljenih zbog, kako su organizatori isticali, "sramotnog ćutanja hrvatskih državnih institucija kada je reč o procesuiranju svih odgovornih za ubijene i nestale žrtve agresije na Vukovar i Hrvatsku", pišu "Večernje novosti"

Hrvatski branitelji najavili dolazak na protest u Vukovar i zapretili: Pupovac i Sabor da se izjasne o ratu i "Oluji"

Protest koji je najavljivan kao "okupljanje naroda", prerastao je u politički skup na kojem su Srbi opet krivci za sve, a gradonačelnik Vukovara pozvao je hrvatsku vlast da "ne dopusti ulazak Srbije u EU dok se ne procesuiraju svi zločini počinjeni na tlu Hrvatske". On je predložio i osnivanje specijalnih sudova i "poverenstva za istinu".

Okupilo se oko osam hiljada ljudi Foto: Tanjug/HINA/Damir Senčar

Sa govornice se zameralo hrvatskoj vlasti što je "procesuiranje ratnih zločina u Vukovaru prepušteno Srbiji, a ovde se sudilo samo dvanaestorici pijanih četnika, a ne i njihovim nalogodavcima".

U Vukovar su došli autobusi iz cele Hrvatske, ali u manjem broju nego što se očekivalo, pa nije bilo 20.000 mitingaša kako je najavljeno. Mnogi su nosili transparente poput "E, moj Saša, prolivena je krv naša, od četnika i udbaša i hrvatskih petokolonaša". Iako su organizatori poručivali da ovo nije politički skup, na Trgu Republike Hrvatske odzvanjale su borbene pesme.

"Ovo je tek početak", poručivali su organizatori, uz napomenu da se vukovarskim žrtvama već 27 godina zatvaraju usta. Hrvatske zločine počinjene nad Srbima u tom gradu niko nije spominjao, a neki od govornika su sa pozornice izvikivali "U Vukovaru smo i dalje okruženi četnicima".

Tomislav Josić, poznat još od vremena kada su se u Vukovaru razbijale ćirilične table, najavio je da će uslediti novi protestni skupovi u tom gradu i Zagrebu, ako nakon ovoga institucije ne započnu sa intenzivnim istragama ratnih zločina. Čuli su se i komentari da Srbi koji su napadali Vukovar danas rade kao policajci.

Okupljeni su toplo pozdravili spominjanje osuđenog ratnog zločinca Tomislava Merčepa.

Jasno je i poručeno da "u Hrvatskoj većina ne želi pomirenje Zagreba i Beograda" i da "Hrvatska račune treba da polaže hrvatskom narodu jer ovo više nije Jugoslavija". Okupljeni su nakon svakog govora vikali "izdaja, izdaja", a pevale su se i verske pesme.

U Vukovar su došli i neki hrvatski političari poput Zlatka Hasanbegovića, nedavno izbačenog hadezeovca Darka Milinovića, članova Mosta i tek jedan saborski poslanik iz redova HDZ Stevo Culej, te desetak penzionisanih generala.

VIDEO: Hrvatska obeležava "Oluju", najviši državni zvaničnici prisutni u Kninu

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DS

    14. oktobar 2018 | 09:43

    Zona sumraka.

  • Wien

    14. oktobar 2018 | 09:17

    Vidite deco sta je bolest a da ne boli...ustase ...oooo...ustase...hahahaha

  • Cika Velja

    14. oktobar 2018 | 10:42

    Bacanja u jame,srbosjek iz Jasenovca...pa onda 50 godina zabrane pominjanja pod pretnjom Golog otoka??? Jel sad znate gospodo Hrvati zasto je i pominjanje naseg zajednickog zivota bajka,a zivot Srba pod sahovnicom iluzija???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA