≫ 

Patrijarh Irinej stigao u Crnu Goru: Policija mu dala dozvolu da uđe u zemlju, dan pred njim je pun obaveza

Ovo je prvi put u istoriji da patrijarh antiohijski posećuje Crnu Goru

  • 7

Patrijarh antiohijski i celog Istoka Jovan X i patrijarh SPC Irinej, u okviru višednevne posete patrijarha Jovana Srpskoj pravoslavnoj crkvi, boravi u Crnoj Gori, gde će obići svetinje SPC na Cetinju, Ostrogu i Podgorici.

Ovo je prvi put u istoriji da patrijarh antiohijski posećuje Crnu Goru.

Ispostavilo se da je najava zabrane patrijarhu budalaština: Irinej stiže u Crnu Goru

U Crnoj Gori će patrijarh Jovan X i srpski Irinej obici crkve Mitropolije crnogorsko-primorske, a u njihovoj pratnji će biti arhijereji Antiohijske patrijaršije Mitropolit akarski Vasilije i Mitropolit njujorški i cele Severne Amerike Josif, kao i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Na dočeku će biti prisutni i episkopi pomesne Crkve: budimljansko-nikšićki Joanikije, pakračko-slavonski Jovan, zahumsko-hercegovački Dimitrije, dioklijski Metodije i penzionisani Episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

U 11 časova u Cetinjskom manastiru će biti služena svečana doksologija, nakon koje će arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozdravni govor i besedu povodom posete visokog gosta.

Ovo je ocenjeno kao istorijska poseta Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Patrijarh Jovan će potom posetiti manastir Ostrog, a zatim i saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gde će mu u 16 časova biti priređen svečani doček, saopštila je Mitropolija crngorsko-primorska.

Inače, Antiohijsku crkvu su osnovali apostoli Petar i Pavle. Nakon stradanja svetog Arhiđakona Stefana u Jerusalimu, verni onoga vremena su, po blagoslovu apostola Petra, stigli u Antiohiju i tamo osnovali Crkvu 47. godine po Rođenju Hristovom.

Upravo u Antiohiji su vernici po prvi put nazvani hrišćanima. Od tada do danas ova Crkva dala je mnoge svetetilje, ispovednike, podvižnike, bogoslove i mučenike.

Među njima najpoznatiji su sveti apostol Luka, sveti Ignjatije Bogonosac, sveta Tekla, sveti Jefrem i Isak Sirin, sveti Jovan Damaskin…

Foto-montaža: Google Street View, ATA images

Patrijaršija Antiohijska danas ima jurizdikciju u Antiohiji, Siriji, Arabiji, Kilikiji, Iveriji, Mesopotamiji i na celom Istoku, kako i stoji u tituli patrijarha Jovana X, a njegovo sedište je u Damasku.

Kako se radi o veoma stradalnoj crkvi izloženoj kontinuiranim progonima, veliki broj vernika je emigrirao, što je Antiohijsku crkvu učinilo najbrojnijom Pravoslavnom crkvom u dijaspori, naročito u Severnoj i Južnoj Americi.

Ovo je još jedna istorijska poseta predstojatelja neke pomesne Pravoslavne crkve Crnoj Gori, čime se pravoslavnim vernicima i pravoslavnim eparhijama u Crnoj Gori i Mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju ukazuje dostojanstvo, poštovanje i veliki ugled u pravoslavnom svetu, preneo je podgorički portal In4s.

Spekulisalo se da patrijarhu neće dozvoliti ulazak u Crnu Goru Foto: Pixabay

POLICIJA PORUČILA: IRINEJU DOZVOLJEN ULAZAK U ZEMLJU

Portparolka crnogorske Uprave policije Tamara Pavićević izjavila je juče da će "patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (Irineju) biti dozvoljen ulazak u Crnu Goru", prenosi RTCG.

- U ovom trenutku ne postoji nijedna zakonska smetnja koja bi onemogućila boravak patrijarha u našoj zemlji - kazala je Pavićevićeva Televiziji Crne Gore.

RTCG podseća da je iz Mitropolije crnogorsko-primorske ranije saopšteno da će Irinej danas doći u Crnu Goru s antiohijskim patrijarhom Jovanom, a da je ranije juče podgorička "Pobjeda", pozivajući se na izjavu visokog policijskog zvaničnika, objavila da Irineju ipak neće biti dozvoljen prelazak crnogorske granice.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    15. oktobar 2018 | 12:00

    Da našeg patrijarha nisu pustili ja nikada nebi ušao u Crnu Goru mada ni dosada nikada nisam bio kod njih.

  • Imenjak

    15. oktobar 2018 | 12:27

    Otisao da im cestita samostalnost

  • Gidri

    16. oktobar 2018 | 09:22

    Zar je potrebna posebna dozvola Patrijarhu Srpskome???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA