≫ 

Amfilohije o skupim automobilima koje ima SPC: Neće valjda mitropolit na magarcu da jaše

Amfilohije kaže da za 30 monaha, monahilja i sveštenika SPC, nije odobren boravak u Crnoj Gori.

  • 2

Arhiepiskop cetinski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je danas medije u Crnoj Gori da ne stvaraju i ne potenciraju deobe i mržnju, tamo gde ona ne postoji, te poručio da je uloga Crkve da sjedinjuje.

- Crkva je ona koja sjedinjuje, to je uloga crkve već 2.000 godina i nemojte da na osnovama crkve stvarate mržnje - poručio je Amfilohije, povodom pisanja pojedinih medija da je patrijarhu SPC Irineju zabranjen ulaz u Crnu Goru.

Patrijarh Irinej poslao jaku poruku sa Cetinja: Mi smo jedan narod, iako smo podeljeni - nismo razdeljeni (FOTO)

Mitropolit je rekao da su u Ostrog danas pozvani i predsednik i premijer Crne Gore, ali da su odgovorili da ne mogu zbog ranije isplaniranih obaveza.

- Vidite koliku pratnju je država dala crkvenim delegacijama, to je potpuno normalno - rekao je Amfilohije.

Komentarišući izjavu patrijarha Irineja da je položaj crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vreme okupacije Osmanlija, a da je položaj Srba kao u vreme NDH-a, Amfilohije je naveo da je to patrijarh SPC saopštio u kontekstu proterivanja sveštenstva SPC.

Patrijarh boravi u poseti Crnoj Gori Foto: Pravoslavna Mitropolija Crnogorsko-Primorska

Amfilohije kaže da za 30 monaha, monahilja i sveštenika SPC, nije odobren boravak u Crnoj Gori.

- Nikada to u Crnoj Gori nije bilo da se izbacuju sveštenici, to je on rekao, zato što to danas rade neki koji ne vole crkvu, ili stvaraju neku lažnu crkvu - kazao je mitropolit, preneo je portal RTCG.

Isprovociran pitanjima o imovini monaha, sveštenstva i Crkve, Amfilohije je naveo i da ne zna šta su ostali u crkvi stekli od imovine, ali da je istakao da on nema ništa osim mantije i knjiga.

Upitan šta je sa automobilima koje ima SPC, Amfilohije je odgovorio - Neće valjda mitropolit na magarcu da jaše. To bi bila sramota za Crnu Goru da mitropolit u 21. veku jaše na magarcu, ako na to mislite. Mogao bih na konju, jer sam jahao konja kao dete, to bih već mogao -  kazao je Amfilohije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Covek

    15. oktobar 2018 | 20:46

    Slava Gospodu! Crkva je jedna i ne treba je razdvajati.Sta bi Njegoš rekao na cepanje SPC? Zar u Crnoj Gori jos uvek ima poturica?

  • lemi

    15. oktobar 2018 | 20:38

    dali je moguce amfilohije mirnim tonom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA