≫ 

Decu koja ne idu na veronauku prisilili da učestvuju u blagosiljanju hleba: Skandal u osnovnoj školi u Zagrebu

Mnogi roditelji nisu znali da će na ovu manifestaciju doći sveštenik

  • 4

Učenici zagrebačke osnovne škole "Tituš Brezovački", nezavisno od toga da li idu na veronauku ili ne, bili su prisiljeni da učestvuju prilikom blagosiljanja hleba.

Dve majke čija deca pohađaju ovu školu, rekle su za Index.hr da je u toj ustanovi prošle nedelje organizovano obeležavanje Dana hleba.

Šou u Hrvatskoj: Đaci se požalili Kolindi da im fali dvorana, ona im rekla: "Imate livadu" (VIDEO)

Dan hleba je kako prenose hrvatski mediji, zapravo dan zahvalnosti za plodove zemlje i obeležava se svakog oktobra. Datum dana hleba povezan je sa Svetskim danom hrane, a sve kako bi se podigla svest o važnosti zdrave ishrane, ekološke proizvodnje i očuvanja biološke raznolikosti.

Naime, u obeležavanje Dana hleba u zagrebačkoj javnoj osnovnoj školi "Tituš Brezovački" bio je uključen i katolički sveštenik, koji je blagoslovio hleb dok su učenici molili. Kao što se vidi na fotografiji ponosno objavljenoj na službenoj stranici te škole, neka deca su za vreme molitve klečala.

Roditelji učenika te škole su dva dana pre manifestacije dobili mejl od razrednog starešine u kojem je pisalo: "Poštovani i dragi roditelji, u petak u našoj školi se obeležava Dan hleba, pa ćemo i mi tako obeležiti unutar našeg razreda..." Nigde u mejlu, koji je došao na adrese svih roditelja (pa i onih čija deca ne idu na veronauku), nije bilo spomenuto da će na obeležavanju Dana hleba biti prisutan i sveštenik koji će izvesti verski ritual.

Tako su školska deca, nezavisno od toga da li su vernici ili ne, i idu li na veronauku  ili ne, bila prisiljena da učestvuju u verskom ritualu u javnoj školi u jednoj sekularnoj državi.

Ova fotografija je izazvala brojne polemike Foto: ostitusabrezovackog.hr

"DECA SU MOJOJ ĆERKI REKLA DA ĆE ME BOG UBITI"

Majka jedne učenice te škole koja ne ide na veronauku, redakciji Indexa prepričala je strašno iskustvo tog dana, kada je njena ćerka bila prisiljena sa učestvuju u verskom ritualu.

- Uveče isti dan, moja me sedmogodišnja curica moli da legnem pored nje. Grli me oko vrata i govori: "Mama, ne želim da umreš."Kad sam je pitala zašto tako govori i zašto misli da ću umreti, odgovorila mi je da će me ubiti Bog i da sam upak trebala da je upišem na veronauku.

Naime, na Danima hleba u OŠ "Tituš Brezovački", deca su okupljena i organizovana je molitva. Moja curica nije znala šta da radi pa se, citiram, "sakrila ispod stola" - rekla je majka učenice ove škole, prenosi Index.hr.

- Za to vreme druga su je deca kritikovala da je zločesta i da će je Bog kazniti jer se to ne radi za vreme molitve. Jedna od tih kazni je da će joj Bog ubiti mamu. Moje je dete sa sedam godina zaspalo sa mišlju da ću umreti, da će me Bog kazniti i da bi sve bilo u redu samo da sam je upisala na veronauku - zaključila je očajna majka.

Ovi poznati ne veruju u Boga

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Učitelj

    15. oktobar 2018 | 22:21

    I kod nas deca prisustvuju sečenju kolača na proslavi Svetog Save bez obzira koje su veroispovesti i da li idu na versku nastavu

  • Cika Velja

    15. oktobar 2018 | 21:15

    Krvozedan taj hrvacki bog...ali ono sto znam je da su deca Jehovinih svedoka zadrzala svoj stav!!! Na njima se lome svi svetski bogovi!!!

  • Wien

    15. oktobar 2018 | 23:14

    Antihristi i jedni i drugi tako da me ne zanimaju...jadna djeca...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA