Slovencima se više isplati da ne rade i da primaju socijalnu pomoć: 74.000 ljudi je na birou, pa razmišljaju da zaposle penzionere

Drugi izvor za dodatno aktiviranje kadrova za tržište rada prema oceni Počivalšeka leži u zapošljavanju starijih osoba koje su već u penziji, a još su sposobne za rad ili imaju potrebna znanja za preduzeća u kojima su već radili.

  • 3

Slovenska vlada razmišlja o podsticajima kako motivirati veći broj nezaposlenih i penzionera da se uključe u domaće tržište rada, među ostalim i zbog kritika da nekima više odgovara da primaju socijalnu pomoć ili naknadu za nezaposlene i da ne rade.

- Šokira me kad čujem nekoga da se u Sloveniji ne isplati raditi i žao mi je što prethodna vlada nije uspela da napravi radno zakonodavstvo fleksibilnijim - rekao je u razgovoru za slovenačku novinsku agenciju STA ministar ekonomije Zdravko Počivalšek. On je dodao da Slovenija mora da uvozi radnu snagu zbog ekonomskog rasta poslednjih godina, što je jedan od glavnih faktora zbog kojih bi planirani rast BDP-a sledećih godina mogao biti manji od planiranog.

Hrvatska hoće da uđe u Šengen zonu: Najveći problem je pogranični spor sa Slovenijom

Ove je godine u slovenačkom Zavodu za zapošljavanje registrovano 74.000 osoba, ali Počivalšek je rekao da bi njih bar 20.000 bilo moguće zaposliti, uz potrebne promene u politici socijalne pomoći i nadoknada za nezaposlene.

Visina osnovnih minimalnih životnih troškova ove godine u Sloveniji je procenjena na 441 evro pa je iznos koji u obliku pomoći, oni koji na nju imaju pravo, povećan na 331 evro. Sa druge strane, minimalna zakonom zagarantovana plata za puno radno vreme, koju dobija više desetina hiljada zaposlenih, iznosi 638 evra.

U Zvodu za zapošljavanje je evidentirano 74.000 Slovenaca Foto: Tanjug / AP

Taj raspon je po ocenama nekih poslodavaca premali pa se nekima više isplati da se registruju kao socijalni slučajevi umesto da prihvate posao i traže mere stimulacije za dobijanje potrebnog kadra s berze, uprkos velikom broju zaposlenih stranaca koji poslednjih godina popunjavaju rupe na domaćem tržištu rada.

Drugi izvor za dodatno aktiviranje kadrova sa tržišta rada prema oceni Počivalšeka leži u zapošljavanju starijih osoba koji su već u penziji, a još su sposobni za rad ili imaju potrebna znanja za preduzeća u kojima su već radili.

- Preduzeća koja radnike tretiraju samo kao sredstvo nemaju perspektivu uspešnog poslovanja, a budu li htela da budu uspešna moraće sa radnicima uspostaviti odnose koji se ne temelje samo na plati, ako budu hteli u poslovanju ostvariti veću dodatnu vrednost - rekao je ministar u razgovoru za STA.

Najavio je da će Slovenija ubuduće, osim stranih radnika sa područja bivše Jugoslavije, više zapošljavati i one iz drugih područja pa je vlada u tom smislu sklopila i prve sporazume o zapošljavanju sa Gruzijom i Ukrajinom.

Prema podacima statističkog ureda, u Sloveniji već radi skoro 70.000 stranaca. Među njima je oko 40 posto onih iz BiH, a dosta ih je i iz Srbije, Kosova, Makedonije i Hrvatske.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    17. oktobar 2018 | 14:02

    Nista bez Bosanaca. Vredni su, posteni I zabavni.

  • pera

    17. oktobar 2018 | 13:12

    u sloveniji misle da će radnici iz gruzije i ukrajine da rade za 441 €, jer u 638 € minimalne plaće , je uračunato dodatak za radni staž, prekovremeni rad, noćni rad , rad u subotu ili nedelju , i kada sve to odbijete ostane 441 €

  • Ivan Grozni

    20. oktobar 2018 | 15:02

    Kakvu Eu Slovenija glumi sa platom od 638 eur. To je sramota. Minimalno 1000 eur bez dodataka. U transportu ravnopravno konkurisu za posao sa Nemackom Austrijom i ostalim clanicama Eu. Plata u Nemackoj min. Je dva puta veca nego u slovenijipuno vozaca i drugih profesina odlazi iz Slovenije zato sto su prokleto nezasiti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA