≫ 

Makedonci od fiće napravili prvi električni automobil: Za 10 sekundi dostiže stotku, a sada juri 130 km na sat (FOTO)

Pod imenom ZAS G20, "fića" je dobio novi život kao prvi makedonski električni automobil

  • 10

Makedonci su udahnuli novi život legendarnom "fići", malom porodičnom automobilu koji je motorizovao bivšu Jugoslaviju i služio kao vozilo milicije, pa čak i Hitne pomoći.

Tim specijalista firme BB Klasik Kars, zajedno sa brojnim domaćim preduzećima i zanatlijama, kao i sa nemačkom fabrikom Kesler, oživeo je "fiću" ugradivši mu ispod haube svetsku tehnologiju. Pod imenom ZAS G20, "fića" je dobio novi život kao prvi makedonski električni automobil.

Prvi makedonski električni automobil Foto: Facebook/Park hotel Skopje

- Pre početka projekta imali smo dve ideje. Prva je bila da to bude klasičan automobil, a druga da bude mali gradski auto. To su bili motivi koji su nas terali da napravimo električki automobil. Zašto smo se odlučili za "fiću"? Kada smo sa našim timom razmišljali, u igri su bili "fićo", "buba", "nsu princ" i "reno 4". Odabrali smo "fiću" jer je od 50-tih do kraja prošlog veka bio najpopularnije vozilo, ne samo u bivšoj Jugoslaviji, već u celom svetu, gde je ukupno bilo proizvedeno 5 miliona "fićeka", pa je lako bilo doći do delova - objašnjava Milorad Kitanovski iz firme BB Klasik Kars.

Ispod haube ima svetsku tehnologiju Foto: Facebook/Park hotel Skopje

Karakteristični retro dizajn je najupečatljiviji element električnog automobila ZAS G20. Njegova šasija i deo opreme su preuzeti od nekada popularnog "fiće", malog porodičnog automobila koji se danas teško može videti na ulicama u voznom stanju.

Može da ide 130 km/h Foto: Facebook/Park hotel Skopje

Snaga motora i instalirani kapacitet baterija obezbeđuju mu ubrzanje do 100 km/h za 10 sekundi. Maksimalna brzina mu je 130 km/h, a sa jednim punjenjem baterije može da pređe 150 kilometara.

U Severnoj Makedoniji planiraju da počnu serijsku proizvodnju električnog "fiće" pod oznakom ZAS G20. On se može modifikovati kao klasično gradsko vozilo, kao gradsko vozilo sa sportskim izgledom, ili sportsko vozilo za takmičenja, a vreme isporuke je oko dva meseca od definisane narudžbine.

Pravi gradski auto Foto: Facebook/Park hotel Skopje

Automobil "fića", čiji je formalni naziv "zastava 750", bio je mali jugoslovenski putnički automobil, koji se proizvodio u Zavodu "Crvena zastava" u Kragujevcu po licenci italijanskog FIAT-a. Prvi "fićo" je proizveden 18. oktobra 1955. godine, a poslednji u novembru 1985. godine.

Vreme isporuke je oko dva meseca od definisane narudžbine Printskrin: Youtube/1tv

Prema nekim podacima, za 30 godina proizvodnje napravljeno je 923.487 ovakvih automobila.

VIDEO: Ovog retkog lepotana vozio je Tito, a sada je u rukama Miloša Bojanića

(Telegraf.rs/D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lovato

    7. mart 2019 | 12:33

    Svaka cast.ovo je Zastava Kragujevac trebala odavno da uradi.

  • zoro

    7. mart 2019 | 15:24

    Hajde jugonostalgicari i ostali drugovi prolivanje juris.

  • IVEK

    7. mart 2019 | 13:36

    Da ste živi i zdravi ,elektro FIĆA na struju bio pre trideset godina,mašinski ga napravio...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA