Zimska idila u banatskim sokacima vraća najlepše uspomene: Snegu su se najviše obradovali najmlađi, a prizori su predivni (FOTO)

Seoski drumovi, vojvođanski salaši, nepregledna bela polja stvorila su pravu bajkovitu sliku zime, baš kao što je nekada bilo

  • 1

Zimski hladni dani koji su nam ove godine doneli beli pokrivač, učinili su da pojedini delovi Srbije izgledaju bajkovito. Idilične slike zime zabeležene su u Banatu, u okolini Kikinde. Tokom proteklih nekoliko dana nisu bile retke slike vesele dečice koja su se najviše obradovala snegu. Seoski drumovi, vojvođanski salaši, nepregledna bela polja stvorila su pravu bajkovitu sliku zime, baš kao što je nekada bilo - prisećaju se Banaćani.

Lupanjem u šerpe, bukom i maskama "teraju zle sile i duhove" i prizivaju proleće: OVO SU MAŠKARE (FOTO)

Foto: Goran Birimac

Goran Birimac iz Bašaida zabeležio je zimske radosti na Šljapićevom bregu u ovom banatskom mestu. Vesela deca nisu krila svoje oduševljenje i rado su pozirala našem čitaocu:

- Nigde ne idem bez svog fotoaparata, pa sam tako u proteklih nekoliko dana zabeležio prelepe prizore u okolini Kikinde i u Bašaidu. Najlepše je slikati prirodu, još kada nam pruži ovakve prizore, bilo bi šteta to ne ovekovečiti - kaže nam Goran kome je fotografisanje hobi.

Foto: Goran Birimac

Prelepe fotografije na kojima primećujemo da je zima najviše radosti donela mališanima stižu nam iz okolnih kikindskih sela - Mokrina, Ruskog Sela, Novih Kozaraca, Banatskog Velikog Sela.

Grupa mališana koju smo zatekli ispred Osnovne škole "Gligorije Popov" uživala je u dečjim zimskim radostima. Sneg, kako nam kažu, dugo nisu videli, a ove godine je toliko napadao da će konačno moći da naprave Sneška Belića, jedino im nedostaje neko brdašce, ali ni to nije razlog da ove zime ne uživaju u čarolijama na snegu.

Foto: Telegraf

Možda i najromantičnija slika koju smo mogli da vidimo u jednom od snežnih zimskih dana jeste slika gospođe Stane Vidović iz Ruskog Sela, koja je ruku pod ruku krenula sa suprugom u zimsku šetnju:

Foto: Telegraf

- U braku smo pune 44 godine, imamo ćerku i sina, troje unučadi. Snegu smo se jednako obradovali kao i naši unuci, svaki dan inače šetamo, to je dobro za održavanje kondicije, a naročito sada po snegu, još je lepše.

Gospođa Stana kaže da se ne boji pada, jer je tu sigurna ruka njenog supruga - reče nam kroz osmeh ovaj divan sredovečan par koji je nastavio da uživa u zimskom danu.

Foto: Goran Birimac

Fotografiju kikindskog Trga zabeležila je i Tatjana Mrđa, ona kaže da ima osećaj kao da ponovo dolaze novogodišnji praznici, a Sneška Belića poslala nam je mala Sofija Marinkov koja je svom Snešku stavila kapu kako se ne bi prehladio.

Da bi sve proteklo u najboljem redu i kako bi Kikinđani mogli da uživaju u lepotama zime, svakodnevno se brine i zimska služba. Milivoj Linjački, komandant Štaba Zimske službe, izjavio je da putari intervenišu od ranih jutarnjih časova:

Foto: Tatjana Mrđa

- Ekipe Zimske službe utrošile su između 18 i 20 tona soli. Na zalihama imamo još 75 tona. U zavisnosti od daljeg razvoja situacije neće biti problem da obezbedimo dodatne količine soli. Vozačima savetujemo da budu obazrivi i vožnju prilagode uslovima na putevima. Ljudstvo i mehanizacija Zimske službe spremni su za dodatne intervencije, jer meteorolozi najavljuju nove snežne padavine i tokom sutrašnjeg dana. So je bačena i na trgu, a posao su obavile ekipe JP "Kikinda" - kažu nadležni iz Kikinde.

Foto: Goran Birimac

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA