Deca uče majstorske tajne, a ovi zanati su najtraženiji: Čim završimo školu, odmah se bacamo na posao! (FOTO)

Posla ima i "preko glave", ali šegrta nema u Kikindi

  • 1

Da “zanat zlata vredi” i da potražnja za majstorima u struci sve više raste, ukazano je na nedavnom Sajmu obrazovanja koji je održan u Kikindi. Proces dualnog obrazovanja postaje potreba u društvu u kojem sve više gubimo bravare, zavarivače, stolare, molere i mnoge druge profile koji postaju sve traženiji na tržištu.

Napredak tehnologije donosi 10 novih zanimanja: Brnabić o planovima vlade za budućnost današnjih osnovaca

Ovaj problem polako se rešava u Kikindi i nova generacija majstora koja već tokom školovanja stiče praktično znanje po svemu sudeći na posao neće dugo čekati.

Igor Lazar(17) učenik 2. razreda Tehničke škole u Kikindi upisao je smer za zavarivača.

Igor Lazar, Foto: Telegraf.rs

- Nisam se dvoumio kada je trebalo da upišem srednju školu. U Kikindi Tehnička škola pruža najbolje znanje, imamo teoriju i praksu, dva puta nedeljno u firmi “Žaki komerc” sve radimo i mnogo nam je lakše kad nakon nastave imamo rad i u pravoj radionici - kaže nam Igor.

I njegov najbolji drug Milan Kovačević, istog je mišljenja, bez “zanata” nema budućnosti. Proces dualnog obrazovanja mnogo nam je olakšao školovanje. Nakon završenog srednjeg obrazovanja ovi budući majstori uvereni su da će posla biti.

- Slabo se zanati upisuju, mnogi odlaze u inostranstvo, sad ne možete da nađete molera u sezoni jer ih nema, mnogi su otišli, a ovi što su ostali imaju pune ruke posla. Čim završim školu odmah se bacam na posao - kaže nam budući majstor.

Dualna nastava, Foto: Telegraf.rs

Da posla ime i “preko glave” a da šegrta nema, rekao nam je Degi Žolt (38), moler koji je ovaj zanat ispekao odmah nakon zavrešene srednje škole:

- Radio sam u početku kod jednog dobrog majstora Majkića iz Novih Kozaraca, tu sam naučio sve tajne molerskog zanata. Sada imam svoju firmu , a posla ima sasavim dovoljno da mi je uvek potreban pomoćnik. Od nove godine nismo stali, tek sada kreće sezona krečenja, rade se fasade, gips, ukrasne kocke. Slabo je dobrih majstora, nadam se da nam uskoro dolaze nove generacije, a mi ćemo ih rado obučavati - kaže nam Degi koji već punih 15 godina radi kao moler.

Praksa, Foto: Telegraf.rs

Usled potrebe da se budući majstori obuče za poslove nakon završene srednje škole u Kikindi je održan Sajam obrazovanja gde su se ujedinile sve srednje škole sa poslodavcima, kako bi se učenici upoznali sa praksom i sa teorijom.

Stanislav Imbronjev odeljenski starešina prvog dualnog odeljenja u Tehničkoj školi, istakao je da nas uskoro očekuje nova generacija bravara-zavarivača i operatere mašinske obrade:

Budući majstori, Foto: Telegraf.rs

- Već tokom ove školske godine đaci imaju praksu u radionici, u drugoj godini planirano je da dva dana provode u firmi, a već u trećoj godini tri dana će biti na praktičnoj obuci dok će samo dva dana biti u školi.U svom odeljenju imam 22 učenika, oni svi imaju dvoje do troje rođenih braća ili sestara, dakle to je oko 80 mladih ljudi koji su naša budućnost i koji će, uveren sam sutra biti dobri radnici i mastori - rekao je Imbronjev.

- Svesni smo problema koji nije zaobišao ni našu sredinu, a to je nedostatak stručne radne snage. Ovaj problem polako rešavamo jer u školama već uvodimo sistem dualnog obrzovanja. Mnoge firme su nam ukazale potrebu za stručnom radnom snagom i ovo je samo početak rešavanja velikog problema u našem gradu - rekao je gradonačelnik Pavle Markov.

Potreba za prekvalifikacijom čak i starijih stanovnika na severu Banata, vrlo je izražena, rekla je Milica Ivetiće iz “Školarca”:

- Najaktuelnija zanimanja za koje se traže sertifikati su - za geronto domaćice, stolare, zavarivače, molere i zidare. Kozmetičarske usluge su takođe vrlo aktuelne. Od svih kurseva najviše zainteresovanih je za učenje stranih jezika, posebno nemačkog i mađarskog jezika - kaže Ivetić.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    28. april 2018 | 21:25

    Onaj ko imalo zna neki zanat otisao je iz Srbije....U Sremskoj Mitrovici vodoistalatera ne mozes naci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA