Verni sećanju na slavne pretke - Dan primirja u Prvom svetskom ratu (FOTO)

Grad Kraljevo svake godine na ovaj dan odaje poštu i polaže vence i cveće na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine na Trgu srpskih ratnika

  • 0

U znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je potpisano primirje kojim je završen Prvi svetski rat, od 2012. godine 11. novembar se obeležava kao državni praznik u Srbiji.

Grad Kraljevo svake godine na ovaj dan odaje poštu i polaže vence i cveće na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine na Trgu srpskih ratnika. I ove godine, najpre su se začuli zvuci himne Srbije "Bože pravde", a zatim su, uz "Posmrtni marš", vence najpre položili predstavnici grada Kraljeva – gradonačelnik dr Predrag Terzić i zamenica gradonačelnika Marica Mijajlović, sa članovima Gradskog veća, načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, predstavnici Vojske, Policije, stranaka, boračkih organizacija, udruženja, društava i druge delegacije.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag terzić je podsetio na to da je Prvi svetski rat, do tada, bio najveći vojni sukob, koji je svet podelio na dva bloka sila – Antantu i Centralne sile.

Foto: Promo/ DrPredragTerzic

- Posle Prvog svetskog rata iscrtana je nova geopolitička mapa Evrope, u kojoj više nije bilo mesta za četiri velika carstva – Osmansko, Austrougarsko, Nemačko i Rusko. Nastao je čitav niz novih država, među kojima je bila i Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Već 1. decembra 1918. godine oformljena je i prva jugoslovenska vlada - osvrnuo se na prošlost gradonačelnik.

Foto: Promo/ DrPredragTerzic

- Mi se danas sećamo svih ljudi koji su dali živote u Prvom svetskom ratu, svih onih koji su se nesebično žrtvovali za mir, koji, doduše, nije dugo potrajao. Najveće patnje i najveći broj žrtava, proporcionalno broju stanovnika, podnela je Kraljevina Srbija - izjavio je gradonačelnik Kraljeva prilikom obeležavanja dana kada su, 1918. godine, u specijalnom železničkom vagonu majora Ferdinanda Foša, u francuskom gradu Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, čime je okončan Prvi svetski rat, a nakon čega su, na Versajskoj mirovnoj konferenciji u Parizu 1919. godine, zaraćene strane potpisale mir.

Foto: Promo/ DrPredragTerzic

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA