Zajednički rad na smanjenju broja nezaposlenih u Kraljevu

Konferenciji je u ime grada Kraljeva, koji ima dugu i uspešnu saradnju sa Filijalom, prisustvovao gradonačelnik dr Predrag Terzić, koji je istakao značaj zajedničkog rada

  • 0

Na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare, NSZ – Filijala Kraljevo je predstavila rezultate rada i saradnju sa partnerima na lokalnom tržištu rada.

Konferenciji je u ime grada Kraljeva, koji ima dugu i uspešnu saradnju sa Filijalom, prisustvovao gradonačelnik dr Predrag Terzić, koji je istakao značaj zajedničkog rada. Gradonačelnik je, između ostalog, naglasio da grad očekuje veliki broj investicija naredne godine i otvaranje znatnog broja novih radnih mesta u Kraljevu - pored investicije turske "Tajp grupe", očekuje se i početak izgradnje nemačke fabrike "Leoni", koja proizvodi kablove za automobilsku industriju.

Zahtev kompanije "Tajipa", investitora iz Turske, kako je istakao gradonačelnik, stigao je u Kraljevo. Turski poslodavac, za poslove supervizora u budućoj fabrici tekstila, koja će biti izgrađena na području nekadašnjeg "Autotransporta" u Kraljevu, traži na samom početku 10 supervizora, ili, kako reče gradonačelnik, kako smo navikli da govorimo, nekadašnjih brigadira. Kasnije će obuka ići ka mnogo većem broju zaposlenih.

Foto: Promo/ Dr Predrag Terzić

- Pri otvaranju će biti zaposleno nekoliko stotina, a kako se fabrika bude razvijala, očekujemo da će zapošljavati više hiljada ljudi - očekuje gradonačenik Terzić, uz napomenu da će o tome detaljnije moći da saznaju od predstavnika kompanije, kada budu došli na finalne razgovore u Kraljevo odnosno kada budu kupili preduzeće "Autotranport" u stečaju.

Turska kompanija je, izneo je gradonačelnik, već osnovala preduzeće sa sedištem u Kraljevu.

- Nadam se da će 29. januara naredne godine oni uspeti da kupe ovo preduzeće, čime će postati vlasnici 12 hektara zemljišta, zgrada i pokretnih stvari koje se nalaze na samom placu - kaže gradonačelnik.

Osim toga, prema njegovim rečima, na sednici Vlade pre 20 dana poništena je zaštita kulturno-ambijentalne celine Poljoprivredno-hemijske škole "Dr Đorđe Radić", čime je otklonjena i poslednja prepreka koja vodi promeni urbanističkih planova na ovom području i kasnijoj mogućnosti da nemačkoj fabrici "Leoni" budu izdati lokacijski uslovi, lokacijska i, na kraju, građevinska dozvola.

Foto: Promo/ Dr Predrag Terzić

Prema rečima direktorke kraljevačke filijale NSZ Snežane Prelić, broj nezaposlenih u Kraljevu statistički je pao za desetak procenata za godinu dana, ali su, kako je istakla, podaci NSZ isključivo podaci na osnovu prijave potreba za zapošljavanjem.

Na evidenciji Filijale NSZ u Kraljevu trenutno ima 10.893 nezaposlenih, od čega su 57 odsto žene. Nezaposlenost je, u odnosu na prošlu godinu, smanjena za desetak procenata. Direktorka je dodala kako stoji iza toga da su tome znatno doprinele sve finansijske i nefinansijske mere kojima su se oni bavili, uz lokalnu samoupravu kao desnu ruku, sa sredstvima koja su, za rešavanje problema nezaposelnosti bila opredeljena ove godine gradskim budžetom, ali da nije zanemariv ni deo sredstava korišćen iz projektnih aktivnosti.

Prema podacima Ankete o radnoj snazi, u trećem kvartalu ove godine, nezaposlenost na nivou Srbije, anketna (a ne administrativna stopa nezaposlenosti) iznosi 12,9 odsto, u regionu Zapadne Srbije i Šumadije je 13,7 odsto, a za Kraljevo ne postoje podaci. Direktorka je napomenula da je podatak koji o zapošljavanju ima NSZ isključivo na osnovu prijave potreba za zapošljavanjem.

Foto: Promo/ Dr Predrag Terzić

Tražena zanimanja su, kod visokoobrazovanih, ona koja daje informatički sektor, mašinstvo i građevinarstvo sa određenim licencama, doktori medicine-specijalisti, a kod srednjoškolaca: varioci CNC operateri i ostala zanatska zanimanja. Maturanti Gimnazije, ekonomisti, lica sa najnižim stepenom stručnosti – najteže se zapošljavaju, rekla je direktorka, ističući da radno mesto ne garantuje zanimanje, već, "znanja, veštine i prethodno radno iskustvo".

Od mera koje je NSZ sprovodila, Prelić ističe subvencije poslodavcima za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima, subvencije za samozapošljavanje (94 osobe u Kraljevu pokrenule su u ovoj godini zahvaljujući tim sredstvima svoj biznis), javne radove, stručnu praksu, program obuke na zahtev poznatog poslodavca i brojne druge nefinansijske mere.

Foto: Promo/ Dr Predrag Terzić

U Kraljevu je najviše (33,2 odsto) nezaposlenih sa četvrtim stepenom stručne spreme, a 16,7 odsto ima viši ili visoki stepen obrazovanja. Nezaposlenih je najviše među osobama između 30 i 50 godina, 22 odsto su mlađi od 30, a 30,6 procenata nezaposlenih stariji su od 50 godina. Onih koji u Kraljevu na zaposlenje čekaju duže od godinu dana ima više od 29 procenata. Podršku zapošljavanju daje i lokalna samouprava, koja je za smanjenje nezaposlenosti i u narednoj godini opredelila ukupno 12 miliona dinara iz gradskog budžeta – rečeno je na konferenciji.

Predstavljanju ovogodišnjih rezultata kraljevačke filijale NSZ prisustvovali su i predstavnici Kancelarije za mlade grada Kraljeva, stručnih službi Gradske uprave, Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga, Školske uprave, Regionalne razvojne agencije, NVO, udruženja osoba sa invaliditetom, udruženja Roma kao i poslodavci sa kojima je Filijala ostvarila najuspešniju saradnju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA