Veća izdvajanja za kulturu iz budžeta: Do kraja godine ćemo usvojiti Strategiju razvoja

Cilj je da se sa sadašnjih 0,7 odsto iz budžeta za 10 godina dođe na preko dva odsto, što bi nas svrstalo na gornji deo tabele evropskih država po izdvajanju za kulturu

  • 0

Ministar kulture Vladan Vukosavljević je izjavio danas da bi do kraja godine trebalo da bude usvojena Strategija kulturnog razvoja za narednih 10 godina, koja predviđa veća izdvajanja za kulturu iz budžeta.

"Cilj je da se sa sadašnjih 0,7 odsto iz budžeta za 10 godina dođe na preko dva odsto, što bi nas svrstalo na gornji deo tabele evropskih država po izdvajanju za kulturu", rekao je Vukosavljević gostujući na Pinku.

Poručuje da Srbija mora više da izdvaja za kulturu, ali da se tu ne radi samo o izdvajanju koja čine ambijent boljim, već da treba znati i šta sa tim novcem treba raditi, koje pravce razvoja kulture podsticati i u kom smeru.

Umrla prva žena (40) dobitnica Nobelove nagrade za matematiku

Srbija će, rekao je, prvi put u novijoj istoriji dobiti zvanično nacrt Strategije kulturnog razvoja, što je dokument kojem tek predstoji javna rasprava.

Bajaga prvi put u karijeri nastupa u SKC-u: Mesec je mlad, a noć je vrela u nedelju 23. jula (FOTO)

Ministar kulture očekuje demokratsku javnu raspravu i dodaje da je Ministarstvo već objavilo nacrt Strategije i da dobijaju sugestije.

Kada je reč o kapitalnim investicijama, pored Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja planira se izgradnja velike koncertne dvorane u Beogradu i rekonstrukcija nekoliko pozorišta i ustanova kultura širom Srbije.

Foto: Wikipedia/Viktor Markovic

Vukosavljević je dodao da treba da se završi i obnova manastira Hilandar, da se rekonstruiše Paviljon Cvijeta Zuzorić i drugo.

Ministar je naglasio da Srbija mora da dobije i novu medijsku strategiju do kraja ove godine i podsetio da je nedavno osnovana Komisija za predlog medijske strategije sa 15 članova, koje čine predstavnici države, udruženja i nezavisni medijski eksperti.

Na pitanje da prokomentarište to što su Politika, Novosti, Dnevnik, Tanjug... , koji su bili kultni i imali svoj značaj u zemlji pretrpeli do danas mnogo toga u tranziciji, Vukosavljević kaže da je u EU načelni princip povlačenje države iz vlasništva u medijima, kako bi se obezbedila demokratičnost, sloboda u izražavanju i slično, ali da postoje izuzeci, pre svega u javnim servisima, odnosno novinskim agencijama.

"Ako se država povuče iz medija, oni budu potpuno prepušteni zakonima svirepog tržišta i dolazi do problema u finansiranju, banalizacije sadržaja, pokušaja dodvoravanja najnižem ukusu zbog rasta rejtinga i privlačenja sponzora", naveo je Vukosavljević.

( Telegraf.rs / Tanjug )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA