≫ 

Dobro je pogledajte: Ova žena danas inspiriše naučnike, umetnike i porno-industriju (FOTO)

Ova godina proglašena je godinom Džejn Ostin, a 18. jula je bilo tačno 200 godina od njene smrti

  • 1
Džejn Ostin Foto: Wikipedia/Isaac Cruikshank

Volela je selo i more, bila specijalista u pravljenju piva od smreke, stradala od arsenika. Damama je poklonila gospodina Darsija. O jednom muškarcu koji joj je zapao za oko, napisala je: "Plašim se da vam ispičam kako smo se ponašali. Zamislite sve najšokantnije i najzločestije što može da se desi tokom plesa i kad sedite jedno pored drugog". Ko nije pročitao njene novele, može samo da žali - one su bestseleri.

DA JE NEKO MOGAO DA ME SPASE, TO BI BIO TI: Oproštajno pismo Virdžinije Vulf najtužnija je priča o pravoj ljubavi (FOTO)

Ova godina proglašena je godinom Džejn Ostin, a 18. jula je bilo tačno 200 godina od njene smrti. Autorka sedam novela ostala je fenomen - njena dela su literarna i psihološka remek dela, a u isto vreme međunarodni bestseleri. Briljantna i ironična, smatrala je da su osećanja najvažnija stvar u odnosima između muškaraca i žena, ali da moraju da budu prožeta razumom.

I 200 godina kasnije Ostin zadržava titulu "voljene britanske autorke", ali je ne smatraju samo njeni zemljaci bezvremenom i sjajnom književnicom. Svake godine, hiljade turista iz celog sveta "opustoše" Džejn Ostin centar u Batu (gde je ona živela nekoliko godina, mada izgleda da joj se tamo uopšte nije sviđalo).

Čim ugledaju manuskripte njenih dela i njenu figuru od voska, virnu u enterijer kakav je bio u njeno vreme i opuste se uz popodnevni čaj u Kraljevskoj čajnoj sobi, gde su svi obučeni kao da su tek izašli iz neke autorkine novele.

Printskrin/Youtube:Gulapfull

Kasnije se to turističko oduševljenje prenosi dalje putem društvenih mreža. Ovo je primer Ostinmanije na mikronivou.

A kad se sagleda malo šira slika, njena dela se i dalje kupuju i prevode, njeni naslovi su rado gledana filmska ostvarenja, a njene novele se koriste i za snimanje filmova u žanrovima kao što su fantazija i meki pornići.

Nema manjka istraživača koji stalno "čeprkaju" po njenoj biografiji.

Odjeci Ostinmanije stižu i do naučne zajednice. Istraživači sa Liverpulskog univerziteta su 2010. godine u urinu mužjaka miša pronašli molekul ženke miša, koji su nazvali "darsina", po imenu jednog od najpoznatijih njenih junaka iz romana "Gordost i predrasuda".

Na 200-godišnjicu njene smrti, 18. jula, odštampana je nova banknota od 10 funti, sa njenim likom. Novčanica je predstavljena u katedrali u Vinčesteru, gde je Ostin sahranjena. Ona je tako jedina žena, osim kraljice, čiji je lik na novčanici. Na novčanici od 5 funti bila je ranije Elizabet Fraj, aktivistkinja koja se zalagala za reformu zatvora, ali je nju zamenio Vinston Čerčil. Prvi put je javnost imala ekskluzivno pravo da vidi kako novčanica izgleda pre njenog zvaničnog puštanja u promet 14. septembra.

Printskrin/Youtube:Gulapfull

U danima oko godišnjice njene smrti, Džejn Ostin inspiriše nekoliko članaka dnevno u izdanjima na engleskom jeziku. Da li je to zato što je ona ostala briljantni društveni posmatrač, koji pokazuje svetu divan, pitoreskni, skoro svet iz bajke, neokrnjen industrijskom revolucijom?

Njene romane karakterišu humor, ironija, satira, sposobnost da se stvori mikrosvet u kome je sve važno. Napisala je romane koji se mahom odvijaju u engleskoj provinciji 18. veka: "Ema", "Razum i osećajnost", "Gordost i predrasuda", "Mensfild park", "Nortangerska opatija", "Lejdi Suzan"...

Počela je da piše veoma rano, kada je imala samo 11 godina. Knjige se tada nisu potpisivale pravim imenom autora, a novele objavljivane u to vreme bile su bazirane na bezimenom principu, što ne znači da je autorstvo bilo potpuno anonimno.

Džejn mnogo piše o svojoj porodici. Pola veka posle njene smrti, njen rođak Džejms Edvard Ostin Li napisao je njenu prvu biografiju, otkrivši koliko je ona bila stidljiva i skromna.

Printskrin/Youtube:Gulapfull

Na svojim romanima nije zaradila veliko bogatstvo, ali je mogla da živi od pisanja.

Ostin se nikada nije udavala, iako je bilo kandidata za brak. Prvi je bio Tom Lefroj, student prava i sa kojim je plesala na tri bala. Sestri je napisala "Plašim se da vam ispičam kako smo se ponašali. Zamislite sve najšokantnije i najzločestije što može da se desi tokom plesa i kad sedite jedno pored drugog". Ipak, Džejn nije zadovoljavala kriterijum enjegove porodice, jer je njena bila suviše siromašna.

Printskrin/Youtube:Gulapfull

Bila je i specijalista za spravljanje piva od smreke. U vremenima kada je bilo bezbednije piti pivo nego stalno zagađenu vodu, pivo sa malim nivoom alkohola redovno se proizvodio u svim domovima. Pilo se tokom svih obroka, a konzumirala su ga i deca.

Džejn Ostin je umrla 18. jula 1817. godine u Vinčesteru. Do samog kraja s njom je bila njena starija sestra Kasandra. Uzrok smrti književnice ostao je nepoznat, a pominju se Edisonova bolest i tumor.

U jednom od svojih poslednjih pisama pisala je o crnim tačkama na svojoj koži, što je, napominje se, jedan od sipmtoma uzimanja arsenika u nmalim dozama. Njen lak za kosu je takođe ispitan i otkrivreno je da u njemu ima arsenika. Da li je književnica otrovana? Smatra se da je arsenik trioksid, koji je korišćen u terapeutske svrhe, bio katalizator njene smrti.

Sestra je spalila veći deo njenih pisama kada je Džejn umrla, ali bila su to samo svakodnevna pisma koje su sestre razmenjivale.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA