Nagrada “Zlatni toranj” otišao u ruke Sofije Egzarhu za film “Park”

Na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma Palić, koji se završava večeras, prikazano je oko 80 filmova u 11 selekcija

  • 0

"Zlatni toranj” za najbolji film 24. Festivala evropskog filma Palić dodeljen je filmu “Park” Sofije Egzarhu (Grčka/Poljska), saopštio je danas žiri.

Filmovi na Paliću: Pred nama se odvija ekološka katastrofa, uverite se kroz ove dokumentarce

Žiri je nagradio film Sofije Egzarhu za “realističan pristup kroz koji opisuje brutalni svet dvoje mladih koji odrastaju u svetu koji se raspada, za telesnost, intenzivan jezik i izuzetnu glumu dvoje mladih glumaca u usponu”, i pritom naglasio da je to rad rediteljke-debitantkinje.

“Palićki toranj” za najbolju režiju pripao je Heleni Hegeman iz Nemačke za “Preterani aksolotl”, za “intenzivno i energično pripovedanje i smelu narativnu strukturu”.

- Ovaj film na scenu dovodi jednu mladu glumicu koja obećava i jednu iskrenu rediteljku - ocenio je žiri u sastavu rumunski reditelj Kristi Puju (predsednik), srpski glumac Nikola Ðuričko, reditelj Gust Van Den Berge, selektorka i producentkinja Luiz H. Johansen iz Danske i hrvatska glumica Tihana Lazović.

Specijalno priznanje dobio je hrvatski autor Igor Bezinović za “Kratki izlet”, za “pažjivo i minuciozno građenje narativa i oslobađajući ulazak reditelja-debitanta u igrani film”.

Foto: Wikipedia/Krumb77

Nagradu žirija kritike za najbolji film u programu “Paralele i sudari” na 24. Festivalu evropskog filma Palić dobio je film “Ne gledaj mi u tanjir” Hane Jušić, “za složen prikaz snažnog ženskog lika i inovativan pristup priči o odrastanju”.

Specijalno priznanje dodeljeno je filmu “Poslednja porodica”, za prevazilaženje granica konvencionalnog biografskog filma u službi intrigantnog portreta velikog poljskog slikara Žđislava Bekšinskog i njegove jedinstvene porodice.

- Reditelj Jan P. Matušinski pronalazi novi ugao za dobro poznatu priču, pronicljivim pogledom dokumentariste - rekao je žiri.

Na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma Palić, koji se završava večeras, prikazano je oko 80 filmova u 11 selekcija. Glavni takmičarski program predstavio je 12 ostvarenja, a program “Paralele i sudari” 10 filmova.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA