Dušan Krtolica je naše čudo od deteta: Napisao je i ilustrovao enciklopediju sa samo 14 godina (FOTO)

Sa dve i po godine trošio po ris papira nedeljno crtajući životinje, sa osam kopirao Direra, a sa devet već imao izložbe

  • 9

Dušan Krtolica (15) iz Beograda je pre godinu dana napisao je i ilustrovao nesvakidašnju enciklopediju praistorijskih životinja koja se pre nekoliko dana našla u prodaji. Knjiga je izdata ove godine, a ovaj mali genije je sa samo dve i po godine trošio oko 500 listova hartije kako bi napravio sjajne crteže. O njemu su pisali svi svetski mediji, a mi smo imali tu čast da ga ugostimo u našoj redakciji.

Ivica je pronašao poludrago kamenje i kost dinosaurusa: Zaradiće silni novac i otkriva gde je izvor bogatstva (VIDEO)

Fascinantna je činjenica da je Dušan sa samo pet godina nacrtao svoju prvu enciklopediju. Nije znao da piše, ali je umesto teksta stavljao crtice.

- Uvek sam voleo životinje, tako se i rodila ta ljubav prema pisanju i crtanju. Roditelji su mi kupovali enciklopedije, a ja sam jednu od 600 strana pročitao za samo nedelju dana. Nije što sam pročitao, nego sam i zapamtio. Fascinirale su me slike iz enciklopedija, pa sam ih u početku kopirao. Hteo sam nekako da doprinesem - ispričao je za Telegraf.rs ovaj mladi umetnik.

Donoseći obilje podataka i scene bogate detaljima, ova jedinstvena knjiga zadivljuje posvećenošću, istrajnošću i ozbiljnošću sa kojom je vanserijski talentovani dečak pristupio ovom nimalo lakom zadatku, ističe izdavač.

- Supruga i ja nismo uopšte iz tog sveta. Videli smo da ga ne zanima sport. Kako je vreme prolazilo, crteži su postajali sve konkretniji i shvatili smo da crtanju prilazi veoma ozbiljno i studiozno. Niko nam nije verovao da on to crta, pa smo morali da ga snimamo - istakao je Dušanov otac.

Foto: Milena Đorđević

Roditelji nisu forsirali Dušana ni u jednom pravcu, pustili su da ga inspiracija sama povuče. On je još od malena pokazivao talenat na svim poljima.

- On je sa samo četiri godine znao sve periode istorije, teorije o nestalim dinosaurusima, mnogobrojne životinjske vrste i njihove podele. Mi ga samo budno nadgledamo, ali ne sugerišemo ni jedan pravac - istakao je on.

Foto: Milena Đorđević

Svaki od crteža predstavlja dinamičnu scenu sa kratkim opisom vrsta koje u toj sceni učestvuju: džinovska morska škorpija, pterigotus, kambrijumski grabljivci, veliki anomalokaris i manji sanktakaris dok napada vivaksiju, diplodokus dok brani svoje mladunče od dva mesoždera...

- Ova bajkovita enciklopedija predstavlja osveženje, štaviše ''kariku koja nedostaje'' u siromašnom korpusu popularne paleontološke literature na srpskom jeziku - smatra Dragana Vučićević iz Prirodnjačkog muzeja Beograda.

Ona naglašava da čitaoci imaju mogućnost da, između korica, "oslušnu otkucaje srca" planete na kojoj žive i upoznaju se sa neverovatnim svetom koji više ne postoji.

Foto: Milena Đorđević

- Dušan Krtolica je naš ponos i mladi talenat Fondacije pred kojim je blistava budućnost. Vrlo sam ponosna na njega i njegov dar, koji smo prepoznali i koji smo uspeli da pokažemo na najlepši način, upravo kroz izdavanje njegove prve knjige Enciklopedija praistorijskih životinja.

- Grad će nastaviti da se bori za naše mlade talente, jer oni to zaslužuju. Oni predstavljaju najvažniji resurs svakog društva koji doprinosi njegovom napretku, zbog čega njima treba posvetiti pažnju, jer ulažući u njih, ulažemo u svoju budućnost - rekla je Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine grada Beograda.

Foto: Milena Đorđević

O njemu je pisao "Hafington post" posvetivši mu poveći članak, a u poslednjih nekoliko godina snimljeno je više TV priloga gde je on bio gost.

Do sada je imao šest samostalnih izložbi u Srbiji i mnogo poziva za izlaganje od Amerike do Australije, ali kako kaže, ne planira da ode iz Srbije.

- Želim da ostanem ovde, mislim da bih mogao lepo da živim od ovog posla. Mogu da držim predavanja i preko interneta, ne moram da idem u inostranstvo - istakao je Dušan.

Foto: Milena Đorđević

Kao plod njegove velike ljubavi prema prirodi nastala je i "Enciklopedija praistorijskih životinja", koja se može naći u prodaji.

Daljinac

(K.Bezbradica-k.bezbradica@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA