Fakultet muzičke umetnosti nema ni klavire ni dvoranu: A sve to može da se sredi sa 200.000 evra

Na fakultetu sada postoji samo jedan i po klavir koji je naštimovan. Fakultetu muzičke umetnosti osim klavira potrebna je i dvorana kako bi studenti imali pristojne uslove za rad

  • 1

Fakultet muzičke umetnosti obeležiće 80 godina postojanja sa dva koncerta na 49. Bemusu i verujem da je to veoma dragoceno za našu kulturu, kazao je Tanjugu Svetislav Božić umetnički direktor Bemusa, koji će se od 11. do 20. oktobra održati u Beogradu.

Srbiji su potrebni ovakvi ljudi: Marko svira klavir, violinu, gitaru, a sada je i pobedio u kategoriji računarske muzike na međunarodnom takmičenju!

Božić je naglasio da je Bemus sabirni centar za darovite studente muzičke umetnosti i radujem se što će publika festivala imati prilike da čuje talentovane mlade muzičare.

- Treba odvojiti 200 hiljada evra za Fakultet muzičkih umetnosti kako bi uprava ove obrazovne institucije kupila 10 klavira za studente. Na fakultetu sada postoji samo jedan i po klavir koji je naštimovan. Fakultetu muzičke umtnosti osim klavira potrebna je i dvorana kako bi studenti imali pristojne uslove za rad - kazao je akademik Božić.

On je dodao da treba preusmeriti predizborne političke razgovore na samo biće umetnosti.

- Nemam ništa protiv nove koncertne dvorane u gradu. Ni ja ni festival koji zastupam. sa druge strane mrtvi zidovi ne znače ništa. Treba ulagati u mlade ljude koji će svirati, izaći iz provincije i doći u taj famozni krug dvojke i pokazati svoj raskošni talenat. Fakultet muzičkih umetnosti nestaje, jer je zgrada u lošem stanju a istrumenti gotovo uništeni - kazao je Božić i dodao da umetnost ne sme da propada zbog nemara i nedostatka adekvatnih sredstava.

Foto: Wikipedia/Mezzofortist

Prema njegovim rečima umetnička muzika je veoma komplikovana radnja koja pamti mnogo i najdelikatniji sloj kojim se nešto poručjue.

- Bemus ne možemo izjednačiti sa ostalim događajima u gradu. Jer, Bitef ili bilo koji festival u Beogradu nije važan kao Bemus. Moramo da čuvamo muziku daleko ozbiljnije i selektivnije i da budemo mudriji kada je budućnost Bemusa u pitanju, da ne bi doživeli pad - kazao je Božić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joj

    12. septembar 2017 | 18:16

    Još jedan dokaz koliko je malo potrebno da učinimo mnogo a mi to nećemo. Novac iz mnogih firmi i institucija ide za sve i svašta a za talente, kojih na sreću ova mala Srbija ima u svim oblastima, e tu nekako uvek zapne, pa očekujemo da deca ostanu ovde. Zato, učinimo nešto za njih da bi ostali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA