Uskoro kreće serija "Srpski junaci srednjeg veka“: Pogledajte nekoliko kadrova (FOTO)

Svaka od epizoda pričaće priču o životu i sudbini nekog od najvećih junaka srpskog srednjeg veka

  • 4

Igrano-dokumentarna serija "Srpski junaci srednjeg veka“ realizovana je po scenariju i u režiji Gordana Matića, u izvršnoj produkciji kuće "Kontrast studios“, a prema ideji glumca i reditelja Radoša Bajića.

Pronađena izgubljena epizoda "Mućki", pogledajte kako će ona izgledati i kada će se emitovati (VIDEO)

Otišao je Milenin Boško, nema više omiljenog glumačkog para: Smoki i ona oborili su svetski rekord! (FOTO) (VIDEO)

Ovaj televizijski projekat, koji će na jesen biti premijerno emitovan na programima Radio-televizije Srbije u okviru Naučno-obrazovnog programa, kroz deset polučasovnih epizoda gledaocima donosi malo poznate detalje iz srpske srednjovekovne istorije i baštine.

Svaka od epizoda pričaće priču o životu i sudbini nekog od najvećih junaka srpskog srednjeg veka. Uz obilje ilustracija kako grafičkih, digitalnih tako i kostimiranih, igranih, videćemo priče o Marku Kraljeviću, caru Dušanu, braći Vukašinu i Uglješi Mrnjavčeviću, knezu Lazaru, Zmaju Ognjenom Vuku, Milošu Obiliću, Vuku Brankoviću, a kroz priče o njima saznati i mnogo toga o političko-ekonomskoj i društvenoj situaciji, kao i svim drugim aspektima života u tadašnjoj Srbiji.

U realizaciji serijala učestvovali su eminentni domaći i strani stručnjaci iz oblasti istorije, arheologije, književnosti, etnologije, koji su imali nimalo lak zadatak da na realan način predstave ne samo dobro poznate istorijske podatke, već i materijalnu kulturu i sve ostalo što je činilo svakodnevni život u srednjem veku.

Printskrin: RTS

Osim razgovora sa stručnjacima i priča glavnog naratora, u čijoj je ulozi glumac Vladimir Aleksić, uz vešto ukomponovane stihove iz epske narodne poezije, koje govori glumica Nela Mihailović, gledaoci će imati priliku da vide i rekonstrukcije stvarnih događaja, kroz kombinaciju moderne animacije i igranih segmenata u kojima će, uz autentične kostime i rekvizite, naše srednjovekovne junake „oživeti“ glumci i statisti, kao i članovi Udruženja za očuvanje starih zanata i veština "Beli orlovi“, Srpskog viteškog reda "Svibor“ i Viteške družine SVE.ARH.

U ovom projektu će prvi put biti viđeni pojedini artefakti i lokacije značajne za srpsku srednjovekovnu istoriju, koji do sada nikada nisu bili kamerom zabeleženi.

Igrano-dokumentarna serija Srpski junaci srednjeg veka snimana je na brojnim lokacijama u Srbiji i inostranstvu. Pojedini segmenti su zableženi u Beogradu, Kruševcu, Obedskoj bari, zatim u Prizrenu, Gračanici, Dečanima, ali i u Istanbulu, Prilepu, Skoplju.

Printskrin: RTS

Serijal je realizovan uz snažnu podršku i pomoć mnogobojnih državnih institucija i pojedinaca. Našu duboku zahvalnost zaslužuje SANU, SPC, Ministarstvo spoljnih poslova RS, Narodna biblioteka Srbije, Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, Istorijski institut, Vojni muzej, Republički zavod za zaštitu spomenika i drugi.

O serijalu Srpski junaci srednjeg veka reditelj Gordan Matić kaže:

- Istorija, naročito ona dalja, nije ništa drugo do naša predstava o istoriji. U našoj prošlosti je tako malo bitnih podataka zaista zapisano ili sačuvano. To s jedne strane pruža nepresušna nadahnuća, ali s druge strane predstavlja problem, jer mi o mnogim bitnim momentima naše istorije i srednjeg veka ne znamo prave istine.

Reditelj serije ističe da se do sada retko ko ozbiljno bavio srpskim srednjim vekom u formi istraživačko-edukativnog televizijskog narativa.

- Mi ćemo ovim serijalom pokušati to da promenimo i da, praveći kvalitetnu priču, privučemo i edukujemo kako stariju tako i najmlađu televizijsku publiku - naglasio je Matić.

Daljinac

(Telegraf.rs / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    13. septembar 2017 | 19:54

    Odlicno,konacno malo da se deca edukuju o istoriji svog naroda.Samo jedna mala primedba,zasto nikada niko ne obradjuje srpske vladare iz ranog srednjeg veka,iz vremena pre Stefana Nemanje?Nama istorija ne pocinje krajem12.,pocetkom 13.veka,nego mnogo,mnogo ranije..

  • Na čemu si ti

    24. septembar 2017 | 15:39

    Dobra ideja.Neće biti lako ekranizovati pokatkad mučne scene među naslednicima krune,očeva i sinova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA