Ćirilica izumire: Koristite je što više, inače će zauvek nestati

Upotreba ćirilice je neka vrsta nacionalnog obeležja nas Srba

  • 32

Ćirilica kao srpsko pismo, deo je tradicije, kulture i nasleđa, te treba da je koristimo što češće, jer našem lepom pismu sledi izumiranje. Pored ovih razloga, postoje još mnogi zbog kojih naše pismo treba da nam bude prvi izbor prilikom pisanja.

Kad ponosni Srbin deli lekcije o svom pismu: Prodavac auta napisao "samo latinica", a onda je usledio brutalan odgovor

Mi smo izdvojili "samo" deset raloga zašto treba koristiti ćirilicu.

1. Estetski

Ćirilica je lepše kaligrafskije pismo. Zamenjivanje ćirilice manje lepom latinicom je znak da nemate osećaj za lepo.

2. Duhovni

Ćirilično pismo je sveto pismo pravoslavnih Slovena. Staroslovensko pismo je jedna vrsta veroispovesti, stoga je svaka upotreba ćirilice u osnovi potvrda verovanja u duhovni značaj pisanja.

3. Verski

Pismo pravoslavnih Slovena kao što su Rusi, Belorusi, Ukrajinci, Bugari, Makedonci i Srbi se služe ćirilicom, a katolički Sloveni, Poljaci, Česi, Slovaci, Slovenci i Hrvati pišu latinicom.

Foto: cirilica.com, Wikipedia

4. Politička

Upotreba ćirilice je neka vrsta nacionalnog obeležja nas Srba. Ona je mera našeg identiteta, integriteta i suveriniteta. Slaba upotreba ćiriličnog pisma svedoči o niskoj svesti srpske nacionalnosti i srpske države.

5. Jedinstvenost

Vukova ćirilica je svojevrsan srpski brend, nešto što odlikuje samo srpski narod.

Foto - Ilustracija: Pixabay, Wikipedia/Nikola_Smolenski

6. Turistički

Jedinstvena upotreba našega pisma može da privuče turiste. Ako pokažemo ljubav i odanost prema našem pismo i drugi će ga više ceniti.

7. Pravni

Ustav Republike Srbije napominje da su u službenoj upotrebi u Republici Srbiji "srpski jezik i ćiriličko pismo". Ova ustavna odredba je obavezujuća za sve.

8. Etički

I danas je ćirilica isključivo pismo Pravoslavne crkve. Isključivo korišćenje ćirilice povezuje nas, makar i nesvesno, sa pravoslavnom etikom.

9.Sociološki

Drugi narodi, koji su pitanje pisma rešili na jedini prirodan način, na način jednoazbučja, mogu svoju snagu da upotrebe na druge kulturno - jezičke delatnosti. Mi smo, nažalost, u situaciji kada se još bavimo sa najelementarnijim pitanjem, pitanjem pisma. Socijalnu koheziju i kulturni napredak ostvarilo bi ćiriličko jednoazbučje.

10. Izdavački

Dvoazbučje negativno deluje i na pisce koji takođe stalno moraju da se dvoume na kom pismu da pišu. Uvođenje ćiriličkog jednoazbučja uklonilo bi ta nepotrebna kolebanja.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Фамилија

    25. septembar 2017 | 15:00

    Па пишите и ви на вашем порталу на ћирилици

  • Realni Srbin

    25. septembar 2017 | 15:01

    Bas se lepo nasmeja izumire cirilica a ko jos pise cirilicu samo oni nepismini u celom svetu latinica a mi da se borimo da nam ne bi izumrla ciririlica aaa zar ne vidimo da mi izumiremo od svega sta nas nalazii

  • Srbi se vraćaju svojim korenima!

    25. septembar 2017 | 15:07

    Lako za ćirilicu nego zašto se u Srbiji ćuti o tome da se srbi u dijaspori po svetu sve više vraćaju svojim korenima pa se upisuju u dokumente i izjašnjavaju se kao HRVATI da neće posle opet srpska propaganda da kuka kako ih Hrvati sve pokatoličiše: Telegraf.rs Srbe u dijaspori računaju kao Hrvate: Zašto je nestalo i izbrisano oko 700.000 naših ljudi u inostranstvu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA