Kako je Duško Radović predvideo kako ćemo živeti danas, u vreme Tvitera i rijalitija (FOTO)

Radeći pred kamerama koje su danas muzejski eksponati, Duško Radović je predvideo kakva će biti televizija danas, u vreme Tvitera i rijaliti programa

  • 0

Već tri godine nije se vratila kući, u Biblioteku grada Beograda, izložba "Bio jednom jedan laf", posvećena Dušku Radoviću. Tih 30 plakata, koji su posetiocima iz cele Srbije otkrili mnogo toga što nisu znali o piscu i radio i TV voditelju, svoje konačno utočište naći će na jednom sasvim neočekivanom mestu. Izložba je na putu od 2014, kada je nastala povodom 30. godišnjice od smrti Duška Radovića. Taj put još traje.

Poruka dana Duška Radovića: Kad se treba voleti (FOTO)

- To što se izložba nije vraćala u Beograd tri godine pokazuje kakvo je interesovanje za nju. Kada se bude vratila naći će dom na vrlo neočekivanom mestu. Gospodin iz saveta stanara zgrade prekoputa "Beograđanke"- sa čijeg je vrha Duško Radović budio prestonicu emisijom "Beograde, dobro jutro" ima neobičnu ideju. On je zamolio autore da kada izložba bude potpuno završena, bez obzira koliko će panoi biti oštećeni, budu ustupljeni ovoj zgradi kako bi bili izloženi u njenim hodnicima. Autorke su obećale da će pokloniti panoe, ali izložba i dalje traje - kaže Ana Antonijević, organizator programa u kragujevačkoj biblioteci "Vuk Karadžić" koja je ugostila izložbu.

Foto: Telegraf

Na 30 plakata zabeleženi su najvažniji momenti u životu i stvaralaštvu Duška Radovića (1922-1984): detinjstvo u Nišu i Subotici, dolazak u Beograd i početak rada u Pionirskim novinama, uređivanje programa za decu Radio Beograda i kultna drama Kapetan Džon Piplfoks, uređivanje programa na TV Beograd - serije Na slovo na slovo i Laku noć deco, TV serija Ženski razgovori, rad na časopisu Poletarac, uređivanje na Studiju B...

Foto: Telegraf

- Ova izložba nije dala samo sliku rada Dušana Radovića, već i sveobuhvatnu sliku njegovog života. Sada su prvi put, za potrebe ove izložbe, o piscu govorili i njegovi najbliži, sin Miloš i brat Brana Radović, znate ga iz pesme "Bio jednom jedan lav" i stihova "dok ga Brana jednog dana nije gumom izbrisao". Ova pesma je Radoviću mnogo muke nanela. Imao je nekoliko stihova, ali nije mogao da je završi godinama. Postala je zatim deo zbirke "Poštovana deco" i ta zbirka se smatra prekretnicom u srpskoj književnosti za mališane. Duško Radović se zaista približio najmlađim čitaocima na pravi način, a dokaz za to je što se ova zbirka i danas obrađuje u trećem razredu osnovne škole, 33 godine nakon smrti pisca i 63 godine nakon što je izašla - objašnjava Ana Antonijević koja je ove podatke svakodnevno prenosila kragujevačkim đacima tokom izložbe.

Foto: Telegraf

Ono što mnogo poštovalaca rada Duška Radovića ne zna jeste da je pesmu "Milo moje" u izvedbi Bisere Veletanlić (Nikad više milo moje...nikad više onog leta, nema zašto cvet da cveta...) napisao upravo Duško Radović.

- On je takođe, kao veliki ljubitelj fudbalskog kluba Partizan, mnogo pesama posvetio njima, a autor je i slogana "Za druge se navija, Partizan se voli". Postoji cela zbirka pesama posvećena Partizanu - objašnjava Ana Antonijević.

Foto: Telegraf

Neki delovi izložbe posvećene čuvenom piscu i novinaru, negovi aforizmi, izazivaju skoro zaprepašćenje svojom aktuelnošću danas, a pisani su pre pola veka. Afotizmi vezani za moć televizije su jedni od njih. Radeći pred kamerama koje su danas muzejski eksponati Duško Radović je predvideo kakva će biti televizija danas, u vreme Tvitera i rijaliti programa.

Foto: Telegraf

- Mislim da bi bio jedan od heroja Fejsbuka i Tvitera, kao što i sad caruje pošto svi hoće lepo da formulišu, a najlepše nađu kod njega- rekao je pre tri godine akademik Matija Bećković.

Duško Radović i jeste heroj društvenih mreža, bar u smislu citiranja, a mnogi su tek na izložbi shvatili da je upravo pesnik napisao neke od aforizama koje dele na Fejsbuku.

Foto: Telegraf

Baš aforizmi nastali nakon smrti Josipa Broza Tita okončali su karijeru Duška Radovića. Komentari poput "Na Kosovu su nam demonstracije velike kao da su manifestacije" i "Ako već možemo i moramo bez Tita, možemo i bez mnogih drugih" označili su 1983. godine kraj kultne emisije "Beograde, dobro jutro". Godinu dana kasnije Duško Radović je preminuo.

Autori izložbe koja već tri godine obilazi Srbiju su Olga Krasić Marjanović, Violeta Đorđević i Sara Ivković Marković iz Biblioteke grada Beograda. Izložba je realizovana u okviru projekta "Bio jednom jedan laf", koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.

Daljinac

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA