Otvoren Međunarodni pozorišni festival jezičkih manjina sveta ''Synergy'' (FOTO)

Festival je deo programa ''Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021. godine'', a podrazumeva sedam predstava u Novosadskom pozorištu i Srpskom narodnom pozorištu

  • 0

Prvi Međunarodni pozorišni festival jezičkih manjina sveta ''Synergy'', koji organizuje Novosadsko pozorište uz podršku Grada Novog Sada, svečano je otvoren u Srpskom narodnom pozorištu. Festival je deo programa ''Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021. godine'', a podrazumeva sedam predstava u Novosadskom pozorištu i Srpskom narodnom pozorištu.

"Čepom do osmeha" i do Ginisove knjige rekorda: Novosađani od čepova složili ogromni mozaik kako bi pomogli osobama sa invaliditetom (FOTO)

U Galeriji Matice srpske biće održan i simpozijum o ulozi i značaju jezika u procesu individualne i kolektivne samoidentifikacije.

- Mi ovde svakodnevno živimo vrednosti koje su proklamovane titulom Evropska prestonica kulture, koju je Novi Sad poneo za 2021. godinu. Vekovno preplitanje različitih nacija, jezika, vera i kultura na ovim prostorima, i njihovo poštovanje mi nosimo kao nasledstvo. Titula je tu samo da upotpuni mozaik mogućnosti da budemo još snažniji ako saznamo više jedni o drugima. Spomenuo sam mozaik jer je nedavno u Novom Sadu napravljen jedan od običnih plastičnih čepova, ali stotine različitih ruku koje su ga pravile sve su samo ne obične.

Foto: novisad.rs

- To su ruke pružene da pomognu, da se čvrsto drže ne popuštajući ni pred čim što bi moglo da ugrozi naše zajedništvo i humanost. Očekujem da ćemo zajedno pokazati da je Novi Sad mnogo više od odlične aplikacije koja je oduševila komisiju u Briselu, i to već od večeras – istakao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević otvarajući Festival.

Prvi dan Festivala bio je rezervisan za predstavu "Grobnica za Borisa Davidoviča", a nakon svečanog otvaranja, publika je mogla da pogleda predstavu ''Dibuk'' državnog jevrejskog pozorišta iz Bukurešta.

Foto: novisad.rs

- Da nije bilo Grada Novog Sada sa multikulturalnom odgovornošću ne bi bilo ni Novosadskog pozorišta, niti bi bilo prilike da danas ono ostvari svoj san i pred novosadskom publikom prikaže teatre koji su u sličnim socio-kulturološkim okolnostima kao i mi, i koji su odavno iskoračili iz svojih užih sredina – naglasio je direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel i dodao da je ovo prvi Festival te vrste u svetu.

Na programu Festivala, koji traje do 6. oktobra, su i predstave ruskog dramskog pozorišta iz Astane (Kazahstan), srpskog pozorišta u Budimpešti (Mađarska), turskog teatra iz Skoplja (Makedonija), ansambl "Mikloš Tompa" iz Targu Mureša (Rumunija) i ansambl "Danica" iz Salcburga (Austrija).

Foto: novisad.rs

Na svečanom otvaranju pored gradonačelnika prisutnima su se obratili direktor Fondacije ''Novi Sad 2021'' Nemanja Milenković i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što svedoči početku još jedne novosadske priče koja je u isto vreme i univerzalna.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA