Sutra počinje Međunarodni festival etnološkog filma: Srpski filmovi rađeni "pomoću štapa i kanapa"

Dušković je konstatovala da ovogodišnjim programom dominiraju filmovi o položaju žena

  • 0

Međunarodni festival etnološkog filma počinje sutra u Etnografskom muzeju i do 14. oktobra u tri selekcije biće prikazano 58 filmova iz 30 zemalja.

Otvoren Međunarodni horski festival inkluzivnog karaktera ''Hearts in harmony 2017'' (FOTO)

Muzejski savetnik u Etnografskom muzeju i koselektor programa Vesna Dušković rekla je na konferenciji za novinare da je sa koleginicom Ljiljanom Gavrilović imala obiman posao da pogleda 160 filmova prijavljenih za festival i sa žaljenjem konstatovala da je domaća produkcija iz godine u godinu sve slabija.

Ona je primetila da je i među studentskim filmovima vidljiva razlika između domaćih i inostranih ostvarenja i dok su strani filmovi odlično osmišljeni, sa izvenarednom kamerom, montažom i režijom, kod srpskih ostvarenja se vidi da su "rađeni pomoću štapa i kanapa".

Dušković je konstatovala da ovogodišnjim programom dominiraju filmovi o položaju žena i marginalnih grupa, mnogi se bave preispitivanjem rodnih uloga i seksualnosti i dodala da su, prilikom pravljenja selekcije, bile stava da se treba vratiti pravim etnološkim i antropološkim temama i politiku ostaviti za druge festivale.

Printskin: Google Maps

Gavrilović, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu i naučni saradnik u Etnografskom institutu SANU, kaže da bi trebalo domaće filmove izvući iz takmičarskog programa kako bi bilo moguće nagraditi ih i time možda podstaći producente da više snimaju.

Ona je takođe primetila mnogo filmova o egzotičnim krajevima što daje dodatnu interesantnost festivalu.

Pored takmičarskog, informativnog i studentskog programa, izvršni direktor festivala Saša Srećković je najavio i posebne programe.

Foto: etnofilm.org

U saradnji sa Univerzitetom Svinburn i Regionalnim umetničkim centrom Barkli biće predstavljena australijska kinematografija, a u saradnji sa Balkanskim dokumentarnim centrom iz Sofije biće organizovana radionica "Nove tehnologije i nematerijalno kulturno nalseđe" i "pitćing forum".

Srećković je skrenuo pažnju i na film "Kao što idu đevojke" o poslednjoj virdžini u Crnoj Gori, koji je snimljen u saradnji Etnografskog muzeja u Beogradu i Kolumbija koledža u Čikagu, a biće predstvaljeni i najbolji video-portreti u trajanju od tri minuta, snimljeni mobilnim telefonom, koji su odabrani na konkursu.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA