Kad idete na babine, obavezno majci bebe morate reći da je BABINJARA! Jer takav je običaj...

Ranije se babinjač, kako se nazivao poklon za majku i bebu, obavezno sastojao od pogače, rakije, domaćeg soka i sitnih kolača za majku i tri poklona za dete

  • 2

Najlepši trenutak jeste rođenje deteta, a u tradiciji srpskog naroda period dok dete ne napuni 40 dana, naziva se babine ili babinje, a žena se zove babinjara. Ovaj period se ustvari odnosi na porodilje, jer ih po srpskom običaju tad treba čuvati od "baba" - po staroslovenskoj mitologiji zlih duhova koji obitavaju oko kuće. Nakon tog perioda sledi tradicionalno darivanje bebe.

Zašto trudnicama i porodiljama ne smete da donosite cveće u porodilište?

Vuk S. Karadžić, zabeležio je da je nekada u srpskom narodu postojao i običaj da se prvih tri do sedam dana bdi nad porodiljom i detetom kako bi oni bili sačuvani od demona i zlih sila.

Današnje darivanje bebe po rođenju, je zapravo nastalo od ovog običaja.

Zahvaljujući beleškama mnogih istoričara, etnologa, pa i samog Vuka Karadžića, danas imamo zapisano šta se to nekada poklanjalo novorođenčadima i iz kojih razloga.

Naime, bebama i porodiljama su se obavezno poklanjale amajlije, a kao najbolja zaština sredstva smatrani su beli luk i crven konac.

I u moderno vreme zadržao se običaj da se bebi vezuje crveni konac, protiv uroka ili da se stavi mala crvena brojanica.

Ranije se babinjač, kako se nazivao poklon za majku i bebu, obavezno sastojao od pogače, rakije, domaćeg soka i sitnih kolača za majku i tri poklona za dete. Bilo je veoma bitno da pogaču napravi neko od bližnjih, a da se lomi sa nekim ko nije oženjen ili ko je mlađi član porodice.

Foto: Pixabay

Takođe je bilo veoma bitno da ista osoba prva zagrize pogaču i da zagrižen komad ostavi u bebinoj kolevci u kojoj će stajati četrdeset dana.

Žena koja priprema babine porodilji bi trebalo da sa sobom ponese i mleko. Prema starom verovanju, to mleko treba sipati porodilji po bedrima i uliti u obuću kako joj mleko ne bi presušilo.

Bebama se obavezno donosila pita sa sirom kako bi dečaka jurile devojke, a da devojčica bude popularna među muškarcima.

Kako govore stari, u dom koji je nedavno obradovan prinovom ženskog pola treba uneti i pile s glavom kako ne bi čitavog života jurila "kao bez glave". Ako su babine u vreme posta, kao zamena se navodi posna punjena paprika.

Kada se ide na babine, ne bi trebalo zatvoriti ili zavezati torbu jer će zbog toga, veruje se, dete teško progovoriti.

Foto-ilustracija: pixabay.com

U srpskom narodu postoji običaj da se na babine ponese povesmo (svežanj kudelje, vune ili lana), koje se smešta uz kolevku. Na taj način se "magijski deluje" na to da dečak izraste u muškarca s gustim brkovima ili da devojčica ima prekrasnu i gustu kosu.

Zlatan dukat u kolevci ostao je običaj i do današnjeg dana. Darivale su ga babe i dede unučićima. Ostala rodbina danas uglavnom ostavlja papirne novčanice u kolevku kraj deteta, što i nije baš sjajna opcija iz higijenskih razloga, premda dete još uvek nije steklo svoj imunitet. Kao popularni pokloni izdvajaju se još i odelca, igračke, bombonjera za majku i piće za oca.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јасмина

    11. oktobar 2017 | 09:51

    С' временом су се променили и обичаји.Данас се носе другачији поклони а и не иде се више до 40 дана...

  • majka i baka

    11. oktobar 2017 | 09:32

    tamo gde sam ja rogjena u malom gradu na jugu objavljuje se devojcica nosi kod komsije i rodbine "TEGENICE".to su slatke przene od testa maslaca jaja uvaljene u prah secer slicno palacinkama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA