Ovo je trenutno najskuplja stara kuća u Srbiji: Košta 180.000 evra iako svakog dana sve više propada! (VIDEO)

Svetlana Lazić, direktorka Narodnog univerziteta iz Trstenika, kaže da je potrebno da se sakupi 180.000 evra, jer toliko sadašnji vlasnik traži za kuću

  • 1

Kuća Stevana Katića u Trsteniku, imućnog i uglednog trgovca, poslanika Svetoandrejske Skupštine, koja je na vlast vratila kneza Miloša Obrenovića, zaštićena je kao spomenik kulture od velikog značaja. Međutim, ona polako propada. Udruženje za spas Kuće Katića iz Trstenika pokrenulo je akciju prikupljanja novca, kako bi se otkupilo ovo zdanje od vlasnika i sačuvalo.

Važan spomenik srpske kulture o kome ne znamo mnogo: Sagradio ga je sluga pri dvoru Nemanjića, i zato ima posebno ime (FOTO)

Požrtvovana majka, borac za pravdu i UBICA: Pet stvari koje sigurno niste znali o kneginji Ljubici (FOTO)

Kuća Katića je podignuta u drugoj polovini 19. veka. Nažalost, ovo kulturno dobro prepušteno je zubu vremena. Fuad Tabučić iz Udruženja za spas Kuće Katića, rekao je da je njima cilj da se prikupi novac za otkup kuće.

- Kuća Katića je ostala kao jedini simbol starog Trstenika. Na taj način bi ušli u spregu Zavoda za zaštitu spomenika, pod čijom je ona zaštitom, jer niko ne sme da bilo šta radi na kući dok se ne dobije njihovo odobrenje. Došli smo do poslednjeg trenutka, kada moramo da uradimo restauraciju i obnavljanje Kuće Katića - rekao je Tabučić.

Kuća Stevana Katića se u svim udžbenicima arhitektonskih fakulteta svrstava u jedno od najoriginalnijih primera graditeljskog nasleđa.

Foto: Wikimedia/Djidjiabla

Svetlana Lazić, direktorka Narodnog univerziteta iz Trstenika kaže da je potrebno da se sakupi 180.000 evra, jer toliko sadašnji vlasnik traži za kuću.

- Formiranjem Udruženja želimo da obezbedimo taj novac i kupimo ovu kuću koja je veoma značajna za Trstenik. Pretpostavlja se da je arhitektonsko rešenje za Kuću Katića sredinom 19. veka stiglo iz Sirije - rekla je Lazić, napiminjući da kuća ima jedinstvene doksate na Balkanu.

Dok je 90 tih godina, kućom gazdovao Janko Katić, potomak porodice, čija je životna priča ovekovečena u "Korenima" Dobrice Ćosića, bila je stecište kulturnog života. Jedno vreme i kafana. Od tada je promenila dva vlasnika, ali i izgled. Nešto pokućstva i enterijera iz oronulog objekta, spaseno je i pohranjeno u Trsteničkom muzeju.

Video možete pogledati ispod:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sveto

    11. oktobar 2017 | 17:24

    Zapalite kuću kad je za sve ove decenije niste uspjeli sačuvati od propadanja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA