Lažni odnosi i korupcija su pušteni s lanca, zato smo tu gde smo: Dino Šaran iz "Letu štuke" za Telegraf (FOTO) (VIDEO)

Telegraf.rs razgovarao je sa Dinom Šaranom o novom singlu, narednom albumu, nekadašnjoj sarajevskoj sceni, kao i o društveno-političkim temama koje utiču na naš svakodnevni život.

  • 1

Sarajevski bend "Letu štuke" nastao je sredinom, sada već davnih 80-ih godina, udaljavajući se od tada čuvene pop scene u prestonici BiH. Ubrzo je njihova muzika pod uticajem panka i novog talasa nekako uspela da se probije do slušalaca i da uđe u prostor tadašnje velike sarajevske muzičke scene. Od tadašnje prve postave ostao je samo pevač, Dino Šaran, koji poslednjih nekoliko godina nastupa sa novim članovima pod istim imenom grupe.

KONAČNO: Bosanski bend "Letu štuke" ima novi singl, a spot je sniman u srcu Hercegovine - u Nevesinju! (FOTO) (VIDEO)

Počeci grupe i uspeh, kao i druge okolosti na koje nisu mogli da utiču, nisu održali sastav na okupu i bend se ubrzo i razišao. Članovi su se razbežali po celom svetu, ali se frontmen Dino Šaran nakon određenog vremena ponovo aktivirao pišući pesme za druge autore i počeo da razmišlja o ponovnom okupljanju benda. To se i desilo, ali je on ostao jedini član iz prvobitne postave.

Prvi album "Letu štuke" objavljuju 2005. godine za izdavačku kuću Menart, kao i svaki sledeći,  i započinju svoj pohod regionom. Pesme sa albuma preslušavaju se i danas na repeat na muzičkim platformama, komjuterima i modernim telefonima. Neke od njih ušle su u istoriju, kao što su "Minimalizam" i "Mjesto za dvoje".

Foto: Eldar Nurković

Nakon tri godine, 2008., izdaju drugi album koji je na omotu imao lik čuvenog naučnika Nikole Tesle. Posle toga slede albumi "Brojevi računa", a ove godine i "The best of Letu štuke". Nedavno su predstavili novi singl "Bože zdravlja", a prema prvim reakcijama publike i poštovalaca grupe, veoma su nedostajali na muzičkoj sceni Balkana.

Telegraf.rs razgovarao je sa Dinom Šaranom o novom singlu, narednom albumu, nekadašnjoj sarajevskoj sceni, kao i o društveno-političkim temama koje utiču na naš svakodnevni život.

  • Kakve su prve rekacije na novu pesmu i spot “Bože zdravlja”?

- Prilično dobre. Zadovoljan sam.

Foto: Promo
  • Pročitala sam da će album koji treba da izađe uskoro biti filozofski, ako možeš da nam kažeš više o tome i samom albumu

- Ima tih elemanata s tim da je kontekst drugačiji. Na novom albumu u literarnom smislu opisujem stanje svog bića u odnosu na promene koje su se dogodile u kolektivnom biću. Govorim o zadnjih pet, šest godina. Ako se to može nazvati filozofijom, onda OK.

  • Kako odgovaraš na kritike da se ne mogu porediti prve “Štuke” sa današnjom postavom?

- Nikad mi neće biti jasno zašto svaka promena mora biti izložena kritici. Citiram: "Ko ne želi da se menja, vole ga iz sažaljenja.". Volim promene.

  • Kako je nekad izgledala muzička scena u poređenju sa današnjom, i u Sarajevu kakva je situacija?

- Promenom sistema došlo je do promene ukusa. Nova elita diktira novi ukus. Nekada rokenrol kao utočište individualne slobode, a danas turbo prenaglašenost u istosti čopora. Pri tome mislim na poziciju individue u kolektivu.

  • Pišeš pesme za druge izvođače, da li postoji neko za koga bi voleo da otpeva tvoju pesmu?

- Pre svih, Oliver Dragojević. Bog mu zdravlje dao.

  • U novom singlu pevaš "bože zdravlja kada pravde nema" i "isto se vrate i dobro i zlo", da li zaista živimo u takvom vremenu i ako da, zbog čega smo došli do poražavajuće tačke?

- Citati su izvučeni iz konteksta. "Bože Zdravlja" je jedan autoironijski komad i govori o sprženim međuljudskim odnosima. Govori o mom ličnom poimanju stvari i nepristajanju na model licemerja. Lažni odnosi i korupcija su pušteni s lanca, a većina pristaje na tu igru. Zato smo tu gde jesmo.

  • Imate pesmu “Tesla”, a svetskog inovatora stavili ste na omot albuma. Da li je to način tvoj/vaš način da se oda počast Tesli i zbog čega baš on?

- Od njegovog genija bila je veća samo njegova humanost. Utopijsko verovanje u zrelost ljudskog roda do samoga kraja. Duša od čoveka, a opasan. Ko mu ne bi posvetio pesmu i stavio sliku?

Foto: Menart
  • “Stomak vuče u tuđinu, oko gleda u daljinu i samoća kad me mlavi, rijeka suza dušu plavi”, idu reči refrena koji si otpevao sa Edom Maajkom. Da li i posle toliko vremena od izlaska pesme, treba da nas zabrine što se sve više mladih na našim prostorima tako oseća, da želi da ide van?

- Kasno je za brigu, taj proces je pri kraju.

  • Jednom si izjavio kako se previše pažnje pridaje politici, ali kako kad ona odlučuje o našim životima, i koji je način da se otrgnemo od surove i teške svakodnevice?

- Način je da ne pridajemo previše pažnje politici, zato što samo mislimo da ona odlučuje o našim životima. Kad Velikog Brata staviš na ignore, on prestaje postojati.

  • Kako gledaš na proteste iz 2014. U BiH i da li mogu neke pouke da se izvuku?

- Protesti modernog doba su savršeno sinhronizirani i imaju svoj cilj i aktere. To je falilo baš tim protestima. Nije bilo alternative tako snažnoj sprezi vlasti. Dakle nije bilo globalnih interesa da se ova vlast smeni.

  • Šta to treba da se dogodi u svetu, a što si najavljivao u prethodnim intervjuima?

- Jedino što znam je da živimo u uređenom haosu, legalnom konc-logoru neoliberalne ekonomije. Pritisak je prevelik i negde mora eksplodirati. To je svakome jasno.

  • Kako gledaš na spregu religije i politike danas?

- Religija ne bi trebala da ima veze s politikom, niti je politika Božija stvar.

  • Kako zainteresovati današnje mlade, kao i ostale generacije, i odvratiti ih od društvenih mreža i mobilnih telefona?

- Sve ide svojim tokom.

Poslušajte i pogledajte novi singl i spot:

(N. Ivanovski)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA