Muzej savremene umetnosti otvoren za posetioce posle 10 godina: Besplatna poseta do 27. oktobra (FOTO)

Kolekcija Muzeja savremene umetnosti formira se još od 1958. godine, a danas broji preko 8.000 dela.

  • 0

Muzej savremene umetnosti je danas, posle 10 godina, konačno otvorio svoja vrata za posetioce koji od 10 časova u velikom broju dolaze kako bi obišli renoviranu zgradu na Ušću i pogledali izložbu "Sekvence". Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti".

Za Ginisa: Otvaranje Muzeja savremene umetnosti trajaće 168 sati, detalji se drže u najvećoj tajnosti

Među posetiocima su predstavnici inostranih kulturnih centara u Beogradu, ustanova kulture i umetnici, a prisutni su ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljevih, gradska sekretarka Ivona Jevtić...

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Očekuje se dolazak predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, predsednice Narodne skupštine Maje Gojković i gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Zgrada Muzeja savremene umetnosti, delo arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović, građena od 1960. do 1965. godine, zatvorena je 2007. kada je otpočela rekonstrukcija i adaptacija.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Obnova te reperzentativne zgrade podrazumevala je uređenje podrumskih prostorija (depoa, radionica, ateljea za konzervaciju i ekonomata), sređivanje krova, izmeštanje energetskog bloka iz zgrade muzeja u zaseban objekat, kompletno uređenje enterijera, zamenu instalacija i obnavljanje fasade.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Muzej je nakon ovih radova dobio prostor i opremu za izlaganje i prezentovanje umetničkih dela u skladu sa svetskim muzeološkim standardimai predstavlja pametnu zgradu u kojoj je sve kompjuterizovano.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kolekcija Muzeja savremene umetnosti formira se još od 1958. godine, danas broji preko 8.000 dela.

Nova izložba dela iz zbirki MSU obuhvata preko 300 radova koji su obeležili period od početka 20. veka do danas.

Autor koncepcije je dr Dejan Sretenović, a kustosi izložbe su i mr Mišela Blanuša i dr Zoran Erić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Izložba na pet nivoa muzeja strukturirana je kao niz od 18 sekvenci, slobodno grupisanih oko hronološke ose koja prati istorijski razvoj umetnosti u Jugoslaviji i Srbiji u periodu dužem od jednog veka.

Termin "sekvence”, preuzet iz filmske terminologije, ovde se odnosi na umetničke pravce, tendencije i pokrete.

ULAZ ZA POSETIOCE BESPLATAN  DO 27. OKTOBRA

Do 27. oktobra publika će biti u mogućnosti da u bilo koje vreme obiđe izložbu, a ulaz će biti besplatan.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U tom periodu u pratećem programu nastupiće dirigent Hajnc Karl Gruber, sopran Branislava Podrumac i dirigent Urs Gabriel Felc, dok će igrači Drezden Frankfurt komanije i srpski igrači izvoditi dve koreografije slavnog Jakopa Godanija.

Orgnizovan je i muzički program na platou ispred muzeja, uz džez kvartet "Four Plus", di-džejeve Bobana Petronija i Sonju Pavlicu, kao i programi za najmlađe posetioce.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Uvedene su i tri vanredne autobuske linije koje će od Trga Republike, Vukovog spomenika i Banovog brda saobraćati do MSU-a.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA