Kritike na račun Sajma knjiga zbog vašarske atmosfere: "Izložbena aktivnost nestala, ostao karneval"

Sajam knjiga postaje sve manje privlačan za pisce, čitaoce, međunarodne posetioce i to nikako ne može biti dobro

  • 2

Ozbiljne i korenite promene potrebne su u organizaciji Sajma knjiga u Beogradu kako bi se umesto karnevalskio-vašarskog sadržaja, koji trenutno ima, vratio svojoj osnovnoj funkciji promovisanja literature u okvirima prvorazredne kulturne manifestacije, složili su se sagovornici Tanjuga.

Pitali smo posetioce da li im nedostaju pljeskavice na Sajmu knjiga: Odgovori su najveće iznenađenje! (VIDEO)

Nekoliko dana unazad u kuloarima i zvaničnoj komunikaciji različiti akteri komentarišu "nesnosnu" atmosferu koja je vladala na nedavno završenom Sajmu knjiga u Beogradu.

Ljubitelji knjige, izdavači, novinari...slažu se da su vašarske okolnosti u kojima se odvijao oduzele Sajmu oreol kulturme manifestacije. Nesnosne gužve, pijačni ambijent u kojem su popusti na cene knjiga mnogo važniji od razgovora sa omiljenim piscem isprovocirale su Jelenu Trivan, direktorku "Službenog glasnika" da za beogradsku štampu kaže kako "Sajam knjiga mora neodložno da obnovi svoju izlagačku dimenziju i da iznova postane događaj na kojem će se susretati i debatovati domaći i inostrani književnici, kritičari, izdavači, urednici, mediji..."

Glavni urednik i direktor izdavačke kuće "Arhipelag" Gojko Božović napominje da je Sajam knjiga na opasnoj nizbrdici sa stanovišta koncepta i organizacionog modela.

- Ove godine smo prisustvovali eksploziji karnevalsko-vašarskog sadržaja koji su potisnuli izložbeni, kulturni i uopšte izlagački programski koncept sajma, zbog koga se on i organizuje - kazao je Božović.

Foto: Tanjug Dimitrije Goll

On naglašava da je Sajam knjiga ove godine pre svega bio jedna velika prodajna akcija.

- Kao izdavač nisam protiv toga da jedan od elemenata te smotre bude i prodaja knjiga, ali Sajam knjiga je pre svega kulturna manifestacija koja je dovoljno široka da se na njoj prikažu različiti ukusi, da se odgovori različitim potrebama različitih čitalaca. Zbog toga se on ne sme svoditi na jednu dimenziju kakav je slučaj sada - uveren je Božović.

Kako kaže, Sajam knjiga postaje sve manje privlačan za pisce, čitaoce, međunarodne posetioce i to nikako ne može biti dobro.

- Pisci su potpuno marginalizovani, gotovo nevidljivi na Sajmu knjiga, izložbena aktivnost gotovo da je nestala i sve se pretvorilo u karneval - kazao je Božović.

Glavni urednik izdavačke kuće Dereta Aleksandar Šurbatović napomenuo je da se nikada do sada nije dogodilo da Sajam knjiga ima tako katastrofalnu organizaciju kao što je to bio slučaj ove godine.

Foto: Tanjug Dimitrije Goll

- Raspodela štandova je bila skandalozna. Javili su se izdavači koji su tek osnovani ove godine, a koji su dobili neverovatan prostor u centralnom delu glavne sajamske hale. Organizacija propratnog programa je bila takođe veoma diskutabilna jer je sva pažnja bila usredsređena na autore koji nisu živi - kazao je Šurbatović.

U karnevalskoj atmosferi pijačnih raspitivanja o ceni knjige prema njegovim rečima nije bilo mesta za promovisanje dela mladih talentovanih pisaca.

- Mladi talentovani autori iz regiona koji predstavljaju budućnost književne scene bili su potpuno nevidljivi na ovom sajmu knjiga. Poslednji je trenutak da izdavači dobiju veće ingerencije u osmišljavanju programa sajma i autora koji će na njemu predstaviti svoje knjige. Direktan kontakt izdavača sa stranim agencijama koje zastupaju pisce bi olakšao otklanjanje sadašnje vrlo vašarske atmosfere na Sajmu knjiga, koji mora da se vrati na platformu vanserijskog kulturnog programa sa izuzetnim sadržajem - kazao je Šurbatović.

Dejan Papić, direktor izdavačke kuće Laguna, ističe da je poslednji momenat da predstavnik Srpskog udruženja izdavača i knjižara postane član Odbora Sajma knjiga, što ove godine nije bio slučaj.

Foto: Tanjug Dimitrije Goll

- Tako bi se predupredili mnogi problemi i na vreme čulo mišljenje i stav izdavača. To je ključ za otklanjanje okolnosti u kojima Sajam knjiga sve više liči na veliku prodavnicu knjiga. Takođe, izdavači treba da budu prisutniji u zvaničnom programu Sajma, da se organizuju ozbiljne promocije, paneli, okrugli stolovi i slično… - kazao je Papić i dodao da je Laguna svakog dana organizovala susrete čitalaca sa omiljenim piscima.

U udruženju knjižara Srbije su nam kazali da je direktor trenutno u inostranstvu i da niko drugi nije ovlašćen da daje izjave za medije.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ж Н

    2. novembar 2017 | 16:13

    Ove godine su i starlete bile gosti. Ako se nastavi ovako, gotovo...

  • Bjanka

    2. novembar 2017 | 19:38

    Bila sam na sajmu i potpuno se slazem sa vasim komentarom. Kupila par knjiga i vrlo brzo otisla

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA