Da li ste spremni za restauriranu verziju kultnog filma Ko to tamo peva?

Deset srpskih filmskih klasika biće digitalno restaurirano i prikazano u narednih godinu dana

  • 0

Predstavljen je projekat digitalne restauracije srpske filmske baštine "Vip Kinoteka" i najavljena gala-premijera restauriranog Šijanovog filma "Ko to tamo peva" za 14. decembar.

TAJNA FILMA "KO TO TAMO PEVA": Pavle Vuisić spasao život Bati Stojkoviću tokom snimanja legendarne scene (VIDEO)

Film Slobodana Šijana, snimljen je 1980. u produkciji "Centar filma", prema produkciji Dušana Kovačevića, s nezaboravnim ulogama Pavla Vuisića, Dragana Nikolića, Danila Bate Stojkovića, Aleksandra Berčeka, Nede Arnerić, Slavka Štimca, Taška Načića i ostalih, biće prvi od deset filmskih ostvarenja za koje je planirana digitalna restauracija.

Ona predstavlja trajno čuvanje starih filmova i ponovno opremanje sa vrhunskim kvalitetom slike i tona. "Ko to tamo peva" će nakon prikazivanja u Kinoteci, biti prikazan širom Srbije na besplatnim projekcijama.

Foto: Printskrin/Youtube

Nije rečeno koji su ostali filmovi koji će biti restaurirani, ali je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić pomenuo da su u pitanju filmovi Živojina Žike Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića, snimljeni od 1967. do 1993. godine.

Na zajedničkoj konferenciji je prisustvovao i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević koji je tom prilikom izjavio da veruje da će svih 100 srpskih filmova koji su pre godinu dana dobili status kulturnog dobra od velikog značaja biti digitalizovani i prikazani novim generacijama.

- Značaj koji film ima ne samo za samo za našu kulturu već i za identitet naše zemlje je izuzetan. Očuvanje naše filmske baštine je veliki odgovoran posao - rekao je ministar.

I dodao da smo "tiho i brzo ušli u oblast digitalizacije" važne za očuvanje kulturnog nasleđa i njegovu promociju najširoj publici i dodao da su za 2018. godinu obezbedili povećanje sredstava za digitalizaciju.

Pantelić je ocenio da ovaj projekat predstavlja početak novog života kultnih ostvarenja naše kinematografije.

Pogledajte scene iz filma Ko to tamo peva:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA