≫ 

Pesma Lela Vranjanka je svetski hit: Poslušajte 4 verzije ove pesme na srpskom, grčkom, arapskom i rok obradu Dika Dejlija (VIDEO)

Misterija pesme "Lela Vranjanka" krije se u melodiji, koja je navodno urađena na osnovu stare grčke melodije za pesmu "Misirlu", što u prevodu znači "Egipćanka muslimanka"

  • 6

Lela Vranjanka je pesma koju je otpevao Staniša Stošić, pevač srpske narodne muzike poznat po interpretacijama pesama vranjanskog melosa. Pesma je nastala 1972. godine i predstavlja svojevrsnu himnu Vranja i Vranjanaca, ali i cele Srbije, jer se nijedno slavlje ne može zamisliti bez ove pesme.

DANAS JE SVAKA KAFANA TUŽNA: Preminula žena zbog koje je nastala pesma "Vranjanka" (VIDEO)

Ali ako je suditi po rasprostranjenosti melodije, pesma se ne sluša samo u Srbiji već širom sveta. Pesma "Lela Vranjanka" je autorsko delo, čiji je tekst napisao Dragan Toković, legenda kaže da je inspiracija za pesmu Tokoviću bila Jelena Đorđević, zvana Lela Numerka, koja je umrla prošle godine.

Misterija ove pesme leži u melodiji, koja je navodno urađena na osnovu stare grčke melodije za pesmu "Misirlou", što u prevodu znači "Egipćanka muslimanka".

Poslušajte grčku verziju ove pesme:

Obradu grčke melodije u rok verziji uradio je američki gitarista Dik Dejl 1962. godine, a već naredne godine Bič Bojs je napravio svoju verziju.

Dejlov instrumental je iskorišćen u filmu "Petparačke priče" Kventina Tarantina 1994. Film koji je nominovan za sedam Oskara, i koji je dobio Zlatnu palmu, ima istu baznu muziku kao naša narodna pesma.

Poslušajte rok obradu Dika Dejla:

Ako odete u Tursku i začujete poznatu melodiju Lele Vranjanke, domaćini će vam reći da je to stara arapska pesma koja govori o egipatskoj devojki, a najčešće je slušaju u izvođenju Zekija Murena.

Ovako zvuči njihova verzija pesme:

Gde god da se krije istina o poreklu ove pesme, nema dileme da je Lela Vranjanka svetski hit.

Zasigurno ova verzija u izvođenju Staniše Stošića najviše prija našem uhu:

Daljinac

(j.kulas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA