Dečja filharmonija priredila savršenu "Zimsku muzičku čaroliju" (FOTO)

Dečja filharmonija je tokom proteklih deset godina prepoznata kao jedinstven brend u kulturi regiona

  • 0

Dečja filharmonija održala je sinoć u punom Sava Centru svoj tradicionalani novogodišnji gala koncert pod nazivom "Zimska muzička čarolija" namenjen ljubiteljima klasične muzike svih generacija.

Šta najviše košta četvoročlanu porodicu kad izađe u grad: Bioskop, restoran, pozorište, utakmica ili koncert?

Ovo je bio deseti koncert pa je i nazvao "Deset veličanstvenih", a na repertoaru su se našla dela "popularne" klasike - Štrausa, Ofenbaha, Betovena, Baha, muzika iz filmskih blokbastera poput "Star wars", "Zaleđeno kraljevstvo", "Pirati sa Kariba", ali i domaći pop hitovi i tradicionalne pesme, sve pod dirigentskom upravom Ljubiše Jovanovića.

Svake godine Dečja filharmonija predstavlja i svoje soliste, mlade muzičare i dobitnike brojnih nagrada na domaćim i svetskim takmičenjima, a sinoć je publika imala priliku da vidi i čuje prvu generaciju solista koji sada studiraju na prestižnim akademijama širom sveta.

Zapažene izvedbe, uz podršku svojih mladih kolega iz Dečje filharmonije, imali su solisti Jana Jakovljević (violina), Tijana Nikolić (violina) i Dušan Jovanović (truba).

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ovogodišnju čaroliju upotpunila je i harizmatična glumica Anđelka Prpić koja je bila voditeljka programa.

Pored Dečje filharmonije, nastupio je i Hor Dečijeg kulturnog centra Beograd, pod dirigentskom palicom Nevene Ivanović, kao i VIS "Nebograd" koga čine polaznici muzičke radionice namenjene osobama sa autizmom koji su uz klavirsku pratnju Marije Dužijanić, otpevali "Let it go" iz animiranog filma "Zaleđeno kraljevstvo".

Publika je ovacijama ispratila i ariju Rozine iz opere "Seviljski berberin" u izvedbi operske pevačica Katarine Jovanović.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Popularna Marija Žeželj je otpevala svoj drugi singl "Louder Than A Drum", a publiku su na kraju koncerta podigli na noge i pevači Mari Mari i Saša Vasić koji su zajedno sa svim izvođačima i posetiocima otpevali numeru "Za milion godina".

Na sinoćnjem koncertu dodeljene su i zahvalnice kompaniji "Koka Kola" i Fondaciji "Novak Ðoković", a novu trubu dobio je član Dečje filharmonije Dušan Jovanović iz sela Rgotina kod Zaječara.

Dečja filharmonija je tokom proteklih deset godina prepoznata kao jedinstven brend u kulturi regiona, koji je inicirao kulturnu razmenu i druženje najmlađih.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Svojim čuvenim koncertima na otvorenom kao što je nastup na Tašmajdanu u okviru manifestacije "Noć muzike" pred 10.000 ljudi u publici i još 5.000 onih koji su ostali ispred kapija Tašmajdana, Dečja filharmonija je "pokrenula talas" sličnih manifestacija i doprinela popularizaciji klasične muzike među mlađom publikom.

Dečja filharmonija je sinoć pozvala posetioce i da učestvuju u akciji očuvanja životne sredine i da pomognu da se proširi svest o važnosti zelenih površina i da se deci prenesu navike koje će ih učiniti odgovornim i ekološki svesnim građanima. Poruka sinoćnje akcije je bila: "Čuvajte pluća naše zemlje i tokom praznika! Ne secite, već kupite jelku sa busenom".

U skladu sa akcijom, bila je osmišljena i scenografija u koja je novogodišnjem gala koncertu dala praznični duh.

Jelke su stavljene na mini licitaciju, a publika je pozvana da da svoj doprinos očuvanju životne sredine i da otkupe jelke sa busenom da ih poklone ili zasade u bašti.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA