≫ 

Konačno otkriven datum otvaranja Narodnog muzeja u Beogradu

Otvaranje zgrade Narodnog muzeja je ključna stvar

  • 2

Građevinski radovi na zgradi Narodnog muzeja u Beogradu trebalo bi da budu okončani najkasnije do kraja marta 2018, izjavio je danas ministar kulture Vladan Vukosavljević i naveo da se nada da će krajem juna renovirana zgrada muzeja biti otvorena.

Italijani ne odustaju dok ne uzmu slike iz našeg Narodnog muzeja: Traže samo najvrednije!

- Kraj juna je onaj rok za koji se može reći da ćemo, nadam se možda baš na Vidovdan, veliki srpski praznik, otvoriti rekonstruisanu zgradu Narodnog muzeja - rekao je Vukosavljević na TV Pink.

Objasnio je da će nakon okončanja građevinskih radova najkasnije do kraja marta a to je, kaže, prakticno sutra, na redu biti postavljanje postavke koji je složen posao.

Kaže da je otvaranje zgrade Narodnog muzeja ključna stvar, ali i istakao da u 2018. očekuje usvajanje strategije kulturnog razvoja za period do 2028. za koju kaže da je dokument strateškog tipan koji Srbija nikada u svojoj istoriji nije imala.

- Otvorićemo u februaru kulturni centar Srbije u Pekingu što će u oblasti međunarodne saradnje u oblasti kulturue biti tektonski događaj - rekao je Vukosavljević govoreći o planovima za 2018. godinu među kojima je i nova medijska strategija.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kada je reč o budžetu za kulturu u narednoj godini, Vukosavljević je rekao da povećanje budžeta nije dovoljno, ali da je dobro što će biti više novca.

- Zadovoljan sam, ali i nisam zadovoljan, zvuči kontradiktorno. Zadovoljan sam jer je ipak dobijen veći budžet za kulturu u odnosu na ovu godinu, 350 miliona dinara oko tri miliona evra. U simboličnom smislu to predstavlja da država pokazuje znake trajnog opredeljenja da u kulturu iz godine u godinu ulaže više - kaže ministar.

Navodi i da ima "dozu razumnog optimizma da smo krenuli dobrim putem".

Upitan za šta su namenjena sredstva u budžetu za kulturu u 2018, ministar kaže da postoji čitav niz oblasti u kulturu, među kojima su zaštita kulturnog nalseđa kao velika oblast koja ima velike potrebe, zatim savremeno stvaralaštvo i investicije u mnoge zapuštene objekte namenjene kulturi širom Srbije.

Foto: Wikimedia/Gertjan R.

- Bićemo u prilici, verujem vrlo brzo, da raspišemo novi konkurs Gradovi u fokusu da pomognemo manjim sredinama u Srbiji. Kada je reč o kulturi ne smemo da delimo sredine na male i velike - rekao je ministar.

Beograd, kaže, jeste centar kulturnog života u Srbiji i to je normalno, ali Srbija mora da se ravnomerno kulturno razvija.

Ministar je rekao da država pomaže Andrićevu, Vukovu i Dositejevu zadužbinu, matica srpska dobila znacjano vehca sredstva u ondnosu na raniji period, naredne godine predviđeni su veliki projekti Matice srpske, među kojima je i digitalan rečnik.

- Ulivamo beton u temelje kulturnog života Srbije, ne može se sve rešiti preko noći. Postoji strategija koja predviđa nekoliko važnih zakona koje treba doneti i nekoliko sistemskih rešenja za samostalne umetnike. Radimo punom parom - ističe ministar.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    22. decembar 2017 | 16:10

    pa i vreme je , ne razumem iz kog razloga se tako vazna Ustanova drzi tako dugo zatvarano sve radovi po dve godine pa opet tako u krug .

  • Julija

    16. januar 2018 | 15:21

    Kinezi za krace vreme podignu ceo grad, a mi ne mozemo da renoviramo zgradu decenijama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA