Retrospektivna izložba radova Marine Abramovič u Muzeju savremene umetnosti

Pregovori sa Marinom Abramović započeti su pre više meseci, a završeni tokom posete predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić Kraljevini Norveškoj

  • 2
Foto: Profimedia

Muzej savremene umetnosti, uz podršku Vlade Republike Srbije, Ministarstva kulture i informisanja i lično premijerke Ane Brnabić, uspostavio je dogovor sa umetnicom Marinom Abramović o organizaciji njene retrospektivne izložbe u Muzeju savremene umetnosti na Ušću.

Memoari Marine Abramovič: Od danas u prodaji nova knjiga kraljice performansa

Izložba ove renomirane umetnice biće otvorena u septembru 2019. i trajaće do januara 2020. godine, što je svojevrstan povratak Marine Abramović u Srbiju, gde je poslednji put samostalno izlagala 1975. godine.

Pregovori sa Marinom Abramović započeti su pre više meseci, a završeni tokom posete predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić Kraljevini Norveškoj, u novembru 2017. godine. Premijerka Brnabić i v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada, koji je bio u delegaciji predsednice Vlade baš zbog pregovora, prisustvovali su otvaranju izložbe Čistač Marine Abramović, u Umetničkom centru „Heni Onstad“ blizu Osla.

Predsednica Vlade Ana Brnabić lično je pozvala Marinu Abramović da ponovo, posle mnogo godina, izlaže u Srbiji, kako bi i domaća publika imala priliku da se upozna sa njenim radom.

Kao rezultat pregovora, retrospektivna izložba "Čistač", koja će biti postavljena u svega sedam gradova u Evropi, nakon Stokholma, Kopenhagena, Osla, Bona, Firence i poljskog grada Toruna, završiće se u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Izložba će sadržati crteže, slike i instalacije nastale tokom cele karijere Marine Abramović, uključujući i period stvaranja u Beogradu, tokom sedamdesetih godina prošlog veka.

Foto: Tanjug/AP;DIMITRIJE GOLL

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić naglašava da je izložba Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, još jedna potvrda nove kulturne politike koju negujemo.

- Kultura je jedan od stubova razvoja uspešnog društva, razvoj kreativnog mišljenja, poštovanje i razumevanje različitosti i Vlada Srbije će nastaviti da joj posvećuje posebnu pažnju - istakla je Brnabić.

Predsednica Vlade je takođe ocenila da je organizacija izložbe Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti, poruka i mladim umetnicima da mogu da računaju na institucije kulture u našoj zemlji, a ne samo u inostranstvu.

- Ovo je pokazatelj za naše umetnike da država ima ozbiljnu nameru da neguje umetnost i kulturu i da prepoznaje i podržava kvalitet u savremenom stvaralaštvu - zaključila je Brnabić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Čistač je projekat od međunarodnog značaja, koji će simbolično označiti povratak Muzeja savremene umetnosti na svetsku umetničku scenu - izjavio je v.d. direktora MSUB Slobodan Nakarada. Nakarada je ocenio da sličan projekat odavno nije organizovan u Srbiji i da je dogovor sa jednom od najvećih svetskih savremenih umetnica veliki izazov i velika čast za Muzej savremene umetnosti.

U septembru 2017. su objavljeni memoari Marine Abramović "Prolazim kroz zidove" na srpskom jeziku u izdanju Samizdata, uz podršku Ministarstva kulture i Beogradske filharmonije.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    4. januar 2018 | 10:25

    Ovo je odavno, zemlja -"performansa"...

  • hate Comet pizza

    3. januar 2018 | 00:56

    Ozbiljan satanizam... Ali profi... Marina je dokazani majstor "spirit cooking-a"... Pogledajte na YT malo njen rad i intersovanja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA