Na Božić pre 75 godina umro je Tesla - najveći genije svih vremena: Odbio je Nobelovu nagradu, a njegovi izumi promenili su svet iz korena (VIDEO)

Tesla je rođen u Smiljanu, u Lici, a preminuo u Njujorku

  • 10

Nikola Tesla, veliki naučnik, čije su inovacije okretnog magnetnog polja i višefaznog sistema naizmenične struje preobratile svet, rođen je 10. jula 1856. u Smiljanu, u Lici, a umro je na današnji dan, 7. januara 1943. godine u Njujorku.

Školovanje je započeo u rodnom Smiljanu, nastavio u Gospiću i Karlovcu, studirao je u Gracu i Pragu, ali studije nikada nije priveo kraju. Premda su njegovi roditelji želeli da postane sveštenik, Tesla se tome protivio i otišao na studije tehničkih nauka u Gracu. Pre 1884. godine, kada je otišao u SAD, radio je u Mariboru, Pešti, Strazburu i Parizu, piše radisarajevo.ba.

Foto: Wikipedia/Seiya123, Profimedia/Alamy

Evropu je napustio u nadi da će mu u Njujorku tada čuveni pronalazač i industrijalac Tomas Alva Edison, za čiju firmu je radio još u Parizu, pomoći da realizuje svoje tehničke inovacije. Ipak, u Edisonovoj firmi je ostao manje od godinu dana i već 1885. osnovao je u Njujorku vlastitu kompaniju Tesla i započeo izradu prvih modela predviđenih za korišćenje naizmenične struje, što je bila inovacija koja je promenila svet. Edison je, inače, bio veliki protivnik Teslinog izuma.

Tekst "Njujork Tajmsa" dan posle Tesline smrti  pročitajte OVDE.

ODBIO NOBELOVU NAGRADU

U Kolorado Springsu, gde je boravio od maja 1899. do rane 1900, došao je do jednog od svojih najvećih otkrića - stacionarnih talasa, čime je dokazao da Zemlja može da posluži kao vodič.

Iako mu je bio potreban novac, 1912. je odbio da primi Nobelovu nagradu iz fizike jer je tvrdio da Tomas Alva Edison, s kojim je trebalo da podeli nagradu, nije pravi naučnik.

Foto: Wikipedia/Napoleon Sarony

Tesla je za sebe tvrdio da nije izumitelj već "otkrivač stvari koje postoje u prirodi oko nas". Genijalni inovator i potpuni usamljenik, Nikola Tesla je umro u jeku Drugog svetskog rata u Njujorku, 7. januara 1943. godine.

Na njegovoj saahrani bilo je više od 2.000 ljudi, a oproštajnu poruku poslala je i tadašnja prva dama SAD. Više o tome možete pročitati OVDE.

JEDINI NASLEDNIK SAVA KOSANOVIĆ

Urna s njegovim pepelom prenesena je kasnije u Beograd i danas se čuva u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu. Zaostavština Nikole Tesle stigla je u Beograd na osnovu odluke američkih sudskih vlasti, pošto je za jedinog naslednika proglašen njegov rođak Sava Kosanović. Kosanović je dokumentaciju i lične Tesline predmete preneo u Beograd 1951, čime je osnovan Teslin muzej.

Arhivska građa iz Tesline zaostavštine je 2003. upisana u registar UNESCO-a Pamćenje sveta. U Filadelfiji u američkoj državi Pensilvanija, Teslin rođendan se proslavlja kao zvanični gradski praznik.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    7. januar 2018 | 19:37

    Nikola Tesla,Dositej Obradovic,Milos Obilic ,srpske velicine kakv svet nije video!!!!!!

  • jug

    7. januar 2018 | 19:39

    Niko da ga spomene na TV. Veliki Srbin.

  • CRAZY NORTH

    7. januar 2018 | 23:13

    Umro???? Dokle vise...ubijen..ugusen jastukom..ceo svet to zna..samo Srbi o dalje mutavi...a vi napisite text o njegovom ubici...i to se zna..samo vi ne znate...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA