Žena koja je stvorila "najseksi frajera na svetu" kaže da romantika ipak nije mrtva, ali otkriva šta može da je ubije (FOTO)

"Mislim su neke stvari ključne za dobru ljubavnu priču. To je na prvom mestu konflikt, jer ne možete tek tako da olakšate glavnim junacima da završe zajedno"

  • 1

Romani koje svakodnevno čitamo su naš pogled u drugi svet. U zavisnosti od žanra, pomoću njih možemo da zavirimo u drugačija okruženja i živote, koje nemamo priliku da vidimo u svom okruženju. Tako nešto uvek može da nas opusti i nadahne, a posebno kada je reč o ljubavnim romanima. Američka spisateljica Džuli Džejms nam upravo kroz svoje romantične i ljubavne priče, ali uz snažne likove i stvarne probleme, raspiruje maštu i nudi jedinstveni književni doživljaj.

Ona stvara nestvarne ljubavne priče: Uči žene da budu samostalne i da vole za ceo život, a jedva čeka da upozna lepote Srbije (FOTO)

Džuli je rođena u Čikagu. Studirala je pravo i radila je kao advokat. Kasnije počela da piše scenarije, pa onda i knjige. Ubrzo je doživela veliki uspeh, a njene knjige su veoma popularne i čitane širom sveta.

Foto: Privatna arhiva

Ona je za Telegraf.rs govorila o svom radu i o tome šta joj daje ideje za romane. Takođe ističe kakav odnos želi da predstavi između glavnih junaka u svojim knjigama, ali i šta je po njoj ključno za dobru ljubavnu priču.

  • Gde pronalazite inspiraciju za svoje romane i da li se oni zasnivaju na istinitim događajima?

Sve zavisi od situacije do situacije - ne postoji tačno mesto gde pronalazim inspiraciju. Ponekad dobijem ideju kada čitam vesti ili neki članak o životu i stilu. Ili ponekad kada razgovaram sa prijateljima čujem neku smešnu priču ili opis nečeg zanimljivog što im se dogodilo na poslu, pa pomislim "Pa to bi moglo da se nađe u knjizi".

A što se tiče toga da li su neki romani inspirisani istinitim događajima, moram da kažem da se FBI istrage u mojim knjigama zasnivaju na pravim FBI slučajevima.

Foto: Pixabay
  • U Vašim knjigama uvek imamo priče o ljubavi, porodici, prijateljstvu... To su priče gde glavni junaci upoznaju prvo sami sebe, pa jedno drugo, da bi na kraju dobili svoj srećan završetak. Da li mislite da su Vaše knjige moderne bajke, jer uvek imamo srećan završetak priče?

Mislim da moja prva knjiga "Najseksiji frajer na svetu", dosta podseća na modernu bajku. Glavna junakinja je advokat i ona upoznaje najpopularnijeg holivudskog glumca. Mislim da u priči postoji taj trenutak kao iz bajke "Pepeljuga" kada on pokušava da je osvoji.

Ali što se tiče ostalih mojih knjiga, one su izuzetno savremene romanse i romantične komedije, tako da ih ne bih svrstala u bajke. Da, moje knjige su o ljubavi i vezama, ali mislim da se glavni junaci zaljubljuju i suočavaju sa izazovima koji mogu da se uporede sa modernim iskustvima koji se odnose na današnje izlaske i zabavljanje.

Foto: Privatna arhiva
  • Da li današnjem vremenu nedostaje romantike?

Ne bih mogla da kažem da je romantika mrtva, ali mislim da se način zabavljanja dvoje ljudi promenio tokom poslednjih nekoliko godina. Sve je to zbog Tindera i drugih društvenih aplikacija.

  • U Vašim pričama publika ima priliku da pročita izuzetno deskriptivne ljubavne scene i scene seksa. Koliko je to važno za Vaše pisanje i dal i mislite da je to jača strana Vašeg pisanja?

Moje prve dve knjige nemaju tako deskriptivne scene seksa, pa su se moji čitaoci žalili na to. Kada sam počela da pišem knjige o istragama FBI, osetila sam da će se ovakve scene seksa savršeno uklopiti u priču. Što se mene tiče, uvek na umu imam šta bi bilo najbolje za knjigu i šta se najbolje uklapa.

Foto: Pixabay
  • Da li je mešavina dobre ljubavne priče, pravih problema i seksa, pravi recept za uspeh, zato što drži pažnju čitaocima od početka do kraja?

Mislim su neke stvari ključne za dobru ljubavnu priču. To je na prvom mestu konflikt, jer ne možete tek tako da olakšate glavnim junacima da završe zajedno. Ako je to isuviše lako, onda ništa ne pokreće priču.

Takođe mislim da je važan i dobar dijalog, zato što je to dobar način da prikažete hemiju između glavnih junaka. I na kraju, kada glavni junaci misli da se ne sviđaju jedno drugom, ili bar to pričaju sami sebi, ispod svega toga oni moraju pre svega da imaju poštovanje jedno prema drugom.

  • Vaši glavni ženski likovi su jake žene, koje su u prošlosti imale određene probleme. Neke od njih čak nisu ni u dobrim odnosima sa svojom porodicom, bile su povređene u više situacija, ali i dalje veruju da će biti srećne jednog dana. One takođe imaju i veliki šarm, veoma su nezavisne, pa se čitateljske poistovećuju sa njima. Koliko je ovo važno u Vašem pisanju? Da li je feminizam važan u Vašem pisanju?

Apsolutno. Svoje ženske likove baziram na snažnim ženama iz stvarnog života. To su žene koje balansiraju između karijere, porodice, prijatelja i ljubavi. Mislim da žena danas više neko ranije moraju da balansiraju između više stvari i upravo o tome govorim i u svojim njigama.

Foto: Pixabay.com
  • Da li ste oduvek želili da postanete spisateljica?

Zapravo, nisam ni znala da hoću da pišem sve dok se nisam nekoliko godina bavila drugim poslom i gradila drugu karijeru. Studirala sam pravo i posle diplomiranja sam radila u velikoj advokatskoj firmi u Čikagu. Pre toga nikada ništa nisam napisala, nisam išla ni na časove pisanja, ali mnogo volim filmove i zna kako treba da izgleda dobra romantična komedija.

Tako da sam kupila knjigu "Kako da napišete scenario koji možete da prodate" ili nešto slično, tako da sam jednog dana sela i počela sam da pišem scenario. Nisam znala nikoga u Holivudu, pa kada sam završila scenario, krenula sam u potragu za agentima i menadžerima.

Foto: Pixabay.com

Posrećilo mi se pa je jedan agent uzeo da pričita moj scenario i rekao mi je da će me zastupati. Nekoliko meseci kasnije smo ponudili scenario jednom holivudskom producentu. Tada sam napisala drugi scenario - psihološki triler - tako da smo dobili ugovor i za njega.

Tada sam se još uvek bavila pravom, ali nakon drugog ugovora počela sam da razmišljam da napustim pravo i da se posvetim pisanju. Nakon nekoliko meseci razmišljanja, shvatila sam da ako nikada ne krenem da gradim karijeru u pisanju da ću se čitavog života osvrtati i pitati "šta bi bilo"? Tako da sam dala otkaz u advokatskoj firmi i počela sam da pišem treće scenario, koji nisam uspela da prodam. Napisala sam i četvrti, ali ni njega nisam uspela da prodam.

Odmah sam postala nervozna i počela sam da preispitujem sebe, da nisam možda napravila grešku što sam napustila advokatsku profesiju. Na sve to ugovor za moj prvi scenario je istekao,a da film uopšte nije ni bio snimljen.

Pošto se tu situacija više nije dobro odvijala, moj agent mi je predložio da scenario za film preradim u knjigu.

Nikada pre toga nisam razmišljala da napišem knjigu, ali sam odlučila da sebi pružim priliku. Kada sam završila knjigu, mom filmskom agentu se svidela, pa ju je poslao kod agenta koji zastupa pisce. Ubrzo posle toga smo počeli da šaljemo knjigu raznim izdavačima. Jedna izdavačka kuća mi je ponudio ugovor za dve knjige i od tada neprestano pišem.

Foto: pixabay.com
  • Vaše knjige se čitaju i u Srbiji. Da li planirate da dođete u našu zemlju i da se družite sa svojim čitaocima?

Drago mi je što su moje knjige došle i do srpskih čitalaca. Bilo bi lepo da posetim vašu zemlju jednog dana. U međuvremenu čitaoci mogu da me nađu na društvenim mrežama: Instagramu,Tviteru i Fejsbuku.

Daljinac

(A.Tašković - a.taskovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lopov

    27. januar 2018 | 16:04

    Ko Jos cita knjige pored mobilnih komjutera it'd Ajd razumem zagora mister noa Al ljubavne nikad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA