Promovisana knjiga "Ispit kod profesora Miloša N. Ðurića"

Autor Milovan Vitezović je izazio nadu da će čitacima biti najprijemčivija etička strana knjige

  • 0

U Starom dvoru danas je predstavljena knjiga Milovana Vitezovića "Ispit kod profesora Miloša N. Ðurića" čijim izdavanjem, u godini obeležavanja 60 godina postojanja, Zavod za udžbenike u saradnji s autorom obeležava 125 godina od rođenja i 50 godina od smrti profesora i akademika Miloša N. Ðurića.

Autor Milovan Vitezović je izazio nadu da će čitacima biti najprijemčivija etička strana knjige.

- Knjiga ima svoju estetsku vrednost, ali i veliku etičku poruku kakva je bila ličnost profesora Ðurića. Knjiga je pisana pedesetak godina i ove pesme predstavljaju moj razgovor sa antikom koju sam spoznavao zahvaljujući delu profesora Ðurića -  rekao je Vitezović.

Gradski menadžer Goran Vesić je izrazio zadovoljstvo što je Skupština grada Beograda danas imala čast da se tu održi promocija Vitezovićeve knjige. Vesić je rekao da nas je Vitezović kroz svoja dela upoznao sa mnogim važnim ličnostima naše istorije - Dimitrijem Tucovićem, Vukom Karadžićem, Milošem Obrenovićem.

Foto: beoinfo.rs

- Drago mi je što smo u prilici da na ovaj način pokažemo da je Skupština grada otvorena upravo za ovakva važna dela kao što je priča o profesoru Ðuriću - istakao je Vesić.

On je naglasio da je profesor Ðurić značajan za naše društvo i kulturu podsetivši da je postao poznat po tome što je za vreme okupacije odbio da potpiše "Proglas srpskom narodu" protiv partizana koji su se borili protiv fašista.

U pesmi "Ispit etike u logoru" navodi se njegova čuvena rečenica koju je izgovorio prilikom susreta sa profesorom Muzičke akademije koji je ga je savetovao da potpiše proglas, a on mu je odgovorio: "Ti sviraš u diple, tebi je lako, a ja predajem etiku ovom narodu - ispričao je Vesić.

Foto: beoinfo.rs

On je dodao da mu se najviše dopada pesma "Aleksandrija", čije je stihovi i citirao: "Bila je čuvena po svetioniku i po biblioteci. Kada je biblioteka izgorela, ugasio se i svetionik".

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA