Danas imate najboljeg komšiju, koji sutra puca na vas jer ste druge vere: Bregović jednom jakom rečenicom objasnio besmisao rata

"Sarajevo je oduvek moja prva metafora. Danas to nije samo ime grada, to je metafora našeg vremena"

  • 3

Za balkansku rok-zvezdu Gorana Bregovića njegovo rodno Sarajevo više je od grada. Sarajevo je "metafora" multikulturalnog načina života koji se raspada kada započne verski sukob, rekao je u intervjuu za francusku novinsku agenciju AFP.

Bregović priznao da su Bebek i on bili članovi Komunističke partije, pa opisao kakav mora da bude pravi komunista!

- Sve ono što danas gledamo po Evropi, najpre smo videli u Sarajevu. Sused, koji vam je danas dobar komšija, sutra puca na vas jer ste druge vere - ispričao je Bregović novinaru AFP-a u svom studiju u Beogradu.

- Sarajevo je oduvek moja prva metafora. Danas to nije samo ime grada, to je metafora našeg vremena.

Svoj poslednji album "Tri pisma iz Sarajeva" šezdesetsedmogodišnji muzičar posvetio je krhkom verskom skladu i svom rodnom gradu.

Tokom razgovora sa novinarem, prisetio se priče o starom Jevreju koji svakoga dana poslednjih 60 godina dolazi pred Zid plača i moli da se prekine rat između pripadnika različitih vera.

Foto: Tanjug/AP

- Imam osećaj da govorim zidu - žali se pritom stari Jevrejin.

- Bog nam nije rekao kako živeti zajedno. Jer to je nešto što moramo da naučimo sami - kaže Bregović.

SIZIFOV POSAO

Album će ove godine predstaviti na zahtevnoj turneji, u okviru koje će nastupiti na 130 pozornica širom sveta. Pratiće ga verni članovi njegovog "Orkestra za svadbe i sahrane".

- Nisam od onih koji prave video-snimke za "Jutjub" ili za televiziju. Staromodan sam tip. Putujem svetom i predstavljam pesme sa svog albuma - priča šarmantni muzičar uz prepoznatljiv širok osmeh.

Na njegovom novom albumu nastupaju izraelski muzičari Asaf Avidan i Rif Kohen, alžirska pank ikona Rašid Taha i španski pevač Bebe. Na albumu su i tri "komada" za violinu i orkestar.

Poslušajte pesmu Kalašnjikov:

- I violina je u mojim pesmama svojevrsna metafora. Svira se na tri različita načina, onako kako je sviraju hrišćani u klasičnoj muzici, na "klezmer" način ili onako kako je sviraju Jevreji, na orijentalni način poput muslimana - objašnjava Bregović.

Bregović je postao je slavan sedamdesetih godina prošlog veka radeći sa bendom "Bijelo Dugme", jednim od vodećih rok sastava u bivšoj Jugoslaviji.

U dokumentarnom snimku iz 1991. godine, snimljenom godinu dana pre početka rata koju koristi kao najavu za novi album, govorio je o mešavini muzičkih uticaja u Sarajevu. Na snimku mladi Bregović sedi usred Sarajeva i govori o muzici koja dolazi iz "crkava, katedrala, džamija". Tu priča i kako bi bila šteta da se to jednoga dana izgubi.

Foto: Profimedia/Alamy

Isto "ponavlja u Pismima iz Sarajeva" te dodaje da je reč o Sizifovom poslu. Složno Sarajevo danas je mit.

SARAJEVO NEĆE ČUTI BREGOVIĆEVA PISMA

Kad se Jugoslavija raspala, Bregović je odbio da zauzme stranu.

- Moj otac je hrvatski katolik, majka pravoslavna Srpkinja, a supruga muslimanka. Na koga je trebalo pucati? Na porodicu moje supruge? Mog oca? Ili moje majke? Nisam nikoga mrzeo. Samo sam bio žalostan - jednostavno, a jakim rečima objašnjava.

Multikulturalnog Sarajeva više nema. Srbi su otišli u istočne delove grada, brojni se Hrvati nikad nisu ni vratili, a bosanskih je Jevreja ostalo tek nekoliko stotina, iskren je Bregović.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Teško je poverovati da iz istorije nismo ništa naučili i da isti rat ponavljamo svakih pedeset godina. Moj deda je bio vojnik, moj otac je bio vojnik, a ja sam, na sreću na početku rata bio u Parizu - priseća se Goran.

Kada nije na turnejama živi između Beograda, Sarajeva i Pariza, javno iskazujući svoju dugovečnu ljubav za Balkan, "tešku ljubav", kako sam kaže.

Ipak je srećan, ističe, jer njegove ćerke imaju francusko državljanstvo i žive u Francuskoj, "normalnoj zemlji" sa "normalnim patriotizmom" u kojoj "ne mora uvek da se ratuje i žrtvuje". "Ako ste rodoljub na Balkanu..., to zahteva puno toga..., tamo su potrebni samo vojnici".

Na listi gradova njegove nove turneje nije Sarajevo.

Ovako je bilo na koncertu Gorana Bregovića u Moskvi:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • so

    31. januar 2018 | 14:58

    ispričao je Bregović novinaru AFP-a u svom studiju u Beogradu!!!!! Jer sam u Bg i Srbiji mozes da pricas sta oces, jer si samo u NG i Srbiji slobodan, bilo hde drugo moras da budes poltron sto i jesi!

  • Danke

    31. januar 2018 | 15:10

    Hvala lijepo Gorane! 😆

  • Milena

    29. april 2018 | 16:09

    U toj "normalnoj zemlji" Francuskoj gdje ne mora da se ratuje, gdje zive tvoje kcerke je veoma lijepo. Ta "normalna" zemlja je unistila i Bosnu i Srbiju i sve do Rusije a ti si cardak ni na nebu ni ma zemlji. Tebi je bitno da je tebi dobro, crna gujo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA