≫ 

Kad budem mrtav i beo digitalno restauriran: Kultni film u novom ruhu (VIDEO)

Crno-beli igrani film, snimljen po scenariju Ljubiše Kozomare i Gordana Mihića, pola veka od prvog prikazivanja uvršten je u prestižni oficijelni program "Forum" ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala

  • 1

Digitalno restauriran film "Kad budem mrtav i beo" Živojina Žike Pavlovića iz 1967. godine, sa Draganom Nikolićem u glavnoj ulozi, prikazan je večeras u Jugoslovenskoj kinoteci u prisustvu nekolicine članova ekipe tog kultnog ostvarenja "crnog talasa".

Da li ste spremni za restauriranu verziju filma Ko to tamo peva?

Film, snimljen u produkciji Centar filma, drugi je u nizu koji je restauriran zahvaljujući saradnji kompanije Vip mobile i Jugoslovenske kinoteke na očuvanju srpske filmske baštine.

Crno-beli igrani film, snimljen po scenariju Ljubiše Kozomare i Gordana Mihića, pola veka od prvog prikazivanja uvršten je u prestižni oficijelni program "Forum" ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala, što, prema rečima Jugoslava Pantelića, direktora Kinoteke, svedoči o njegovoj neprolaznoj vrednosti.

Pored članova porodice Pavlović, večerašnjoj projekciji prisustvovali su glumica Dara Čalenić sa suprugom, filmskim teoretičarem i istoričarem Vladimirom Vladom Petrićem, glumci Milan Jelić i Vladan Živković, direktor fotografije Milorad Jakšić-Fanđo i muzičar Vladimir Janković Džet, koji je sa grupom "Crni biseri" učestvovao u filmu.

Foto: Telegraf

Petrić je istakao da je digitalna restauracija Pavlovićevog filma dokaz opstanka filmske umetnosti.

- Mi se ne možemo obnavljati, ali ono što čovek napravi svojim zanosom kao što je činio Žika Pavlović, to ostaje zauvek - rekao je Petrić.

Vladan Živković je ispričao kako su on i Gaga Nikolić dobili uloge u Pavlovićevom filmu kada je on došao da ih gleda u predstavi koju su kao studenti igrali u Krsmancu, dok je Džet priznao da "Kad budem mrtav i beo" često gleda i da ga smatra remek-delom.

Direktor fotografije Jakšić, koji je učestvovao u digitalnoj restauraciji, primetio je da je "taj divan, izuzetan film i posle 50 godina i dalje aktuelan, jer se neke stvari za pola veka nisu promenile" i dodao da je sa tugom pratio proces restauracije filma, jer mnogi koji su učestvovali u njegovom nastanku više nisu među nama.

Film "Kad budem mrtav i beo" dobio je Zlatnu arenu za najbolji film na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, kao i nagradu za režiju, zatim nagradu za najbolji film na međunarodnom festivalu u Karlovim Varima.

Scena iz filma "Kad budem mrtav i beo"

Ova kritička društvena drama osvojila je i široku publiku zahvaljujući izuzetnoj kreaciji Dragana Nikolića u liku tragikomičnog gubitnika Džimija Barke, mladića sa socijalnog dna koji izlaz pokušava da nađe u karijeri pevača, mada za to nema talenta.

U glumačkoj ekipi bili su i Neda Spasojević, Ružica Sokić, Zorica Šumadinac, Severin Bijelić, Nikola Milić, Slobodan Aligrudić, Mića Tomić, Snežana Lukić i drugi, a u filmu se pojavljuje i kultni muzički urednik i muzičar Slobodan Sloba Konjović.

Pogledajte insert iz filma Kad budem mrtav i beo:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA