Desanka Maksimović se prvi put poljubila tek sa 35 godina: Pesnikinja pred smrt progovorila o svojoj jedinoj ljubavi

Kada se udala, mnogi su bili iznenađeni. Govorili su kako je mogla bolje da se uda. Da su je mnogi tražili i za njom uzdisali

  • 3

Tek u svojoj 94. godini čuvena pesnikinja Desanka Maksimović govorila je o svojoj prvoj i jedinoj ljubavi, muškarcu kog je upoznala kao već poznata pesnikinja. Imala je već 35 godina kada je okusila čari prvog poljupca i osećaj prve ljubavi. Zvao se Sergej Slastikov i bio je ruski emigrant koji se zbog ljubavi prema Desanki odrekao i svoje karijere, strpljivo je čekajući da mu postane supruga.

Na sve reči uvreda treba se smešiti tužno i blago: Mnogo jaka večernja molitva Desanke Maksimović

- Pozvali su me Rusi jednog dana da u njihovom klubu održim predavanje i pročitam nekoliko svojih pesama. Tu sam upoznala Sergeja. Da li je to bila ljubav na prvi pogled? Verovatno! Ali, sigurno, moja prva ljubav i prvi muškarac s kojim sam se poljubila. Bila sam već zrela devojka. Kasnije smo se zbližili - opisala je Desanka i dodala:

- Nisam mogla odmah da se udam, jer još je bilo dece (braće i sestara), koji nisu bili izvedeni na put. Sergeju sam objasnila da treba sačekati, jer moje nasleđene dužnosti moram do kraja ispuniti. Bio je plemenit čovek i shvatio me. Strpljivo je čekao dan kada smo se napokon venčali i zasnovali svoj dom.

Sergej Slastikov i Desanka Maksimović venčali su se 1933. godine. Kao mladi kadet tokom Prvog svetskog rata Sergej je bio zarobljen od Turaka i uspeo da se nakon brojnih putovanja dočepa Beograda. Nakon venčanja je završio glumačku školu i dobio ponudu da ode u Skopski teatar. Međutim, zbog Desankine službe u Beogradu on je to odbio.

Foto: Wikimedia/B.Milakara

- Zaposlio se u izdavačkoj kući "Prosveta" kao prevodilac ruskog jezika. Za svog života preveo je četrnaest knjiga. Pisao je i pesme za decu, potpisujući se kao "Kalužanin". Bio je rodom iz Kaluge, šumovite oblasti blizu Moskve - kaže Maksimović.

Kada se udala, mnogi su bili iznenađeni. Govorili su kako je mogla bolje da se uda. Da su je mnogi tražili i za njom uzdisali, ali ona je na to imala samo jedan odgovor:

- Ja sam se udala za čoveka kojeg je moje srce tražilo, bez obzira na to što je bio siromašan. U njemu sam našla ono što sam želela.

Iako je kroz svoj radni vek mnoge mlade pripremila za iskorak u svet nikada nije žalila zbog toga što nije imala decu. Kao najstarija u roditeljskoj kući, odgajila je brojnu braću i sestre. Brinula o njima sve dok nisu postali svoji ljudi. Tako je proživela osećaj materinstva.

- Kasnije, u braku, moj stvaralački rad me celu ispunjavao. Kada bih napisala jednu pesmu, kao da sam tri deteta rodila. Toliko bih se istrošila. Ja sam se sva davala - ispričala je tada Desanka Maksimović.

Sergej je preminuo 17 godina pre Desanke Maksimović, 1976. godine. Sahranjeni su u Brankovini kraj Valjeva, jedno pored drugog.

Daljinac

(Telegraf.rs/NIN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ana

    13. februar 2018 | 09:43

    Desanka Maksimovic je mnogo veća pesnikinja no sto misle mnogi koji su procitali samo njene pesme za dece. Ona ne moze da umre. Njen duh je nad Srbijom.Ona je nas najveci pesnik. Ne boj se, to je kao da list padne pod granu, kao kad se noću izgubi poslednji šum, kao kad se s vrha gore pogleda na drugu stranu, kao kad za blagom mišlju odluta um.... Nekada si, kao dete, koračao niz brvno, preko ponora sveg u tamnoj, vlažnoj česti, ne gledajući u dno pod sobom crno. Ne gledaj ni sad, ja ću te polako povesti

  • Dia

    13. februar 2018 | 11:27

    TAKO BIH RADO ODLETELA NEKUD, NEKUD DALEKO KAO LEPTIR LAK I NEKOME REKLA REČI TOPLE NEŽNE RECI DALEKE KAKVE NEZNA SVAK, Mila nezaboravna Desanka

  • Renata

    13. februar 2018 | 10:42

    Danas je nezamislivo da mladi cuvaju svoju cednost. Njen slucaj jeste malo ekstreman jer je vec zasla u neke godine pre nego sto je okusila ljubav. Danas deca stupaju u polne odnose vec u osnovnoj skoli, promene mnoge parnere, pa zive godinama nevencano. I to je svima normalno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA