≫ 

PEKIĆ JE REKAO SVE O SRBIMA U 10 REČENICA: Mi nismo nacija. Mi smo stanje duha, postojimo samo iz inata

Mi ti Srbi, brate, i nismo nacija. Mi smo usplahireno i pometeno stanje duha. Mi i postojimo, zapravo, samo iz inata, piše Pekić

  • 6

Izdvajanje pojedinačnih misli iz knjige "Zlatno runo", sedmotomnog romana Borislava Pekića, jednog od najvećih umetnika 20. veka, bilo bi duže od jedne prosečne knjige. Ipak, nemoguće je ne osvrnuti se to kako je lik iz njige Simeon Njegovan video Srbe u ovom romanu o ljudskoj potrazi, čežnji, gladi i pohlepi.

BORISLAV JE REKAO SUROVU ISTINU I OBJASNIO: Evo zbog čega ste NESREĆNI!

"Jesmo li mi Srbi ikada otvoreno i nepristrasno govorili o svojim nacionalnim osobinama, dogovorili se najzad ko smo, šta smo, šta hoćemo, šta nećemo, i pokušali da iznađemo neki operativni kompromis između svojih izmišljenih vrlina i svojih stvarnih mana, ako ne za škole i proslave, a ono bar za Berzu i Parlament… Mi ti Srbi, brate, i nismo nacija. Mi smo usplahireno i pometeno stanje duha. Mi i postojimo, zapravo, samo iz inata.

Srbi su jedini narod u svetskoj istoriji koji se sprema da sopstvenog premijera preda stranoj sili na postupak. Čak ni hinduske radže nisu svoje protivnike krijumčarili engleskim kolonijalnim oficirima, nego su ih davili u ličnoj režiji.

Foto: Nenad Pavlović

Mi, Srbi, nezavisnost smo uvek dobijali na rate, a gubili je odjednom i đuture. Uzelo nam je blizu stotinu godina, od prvog ustanka, preko srpsko-turskih ratova do balkanskog, da slobodu postignemo, a onda smo je, 1915, izgubili samo u jednoj godini. Pitam se, koliko će nam sad trebati da je vratimo ako je još jednom izgubimo?

Otkako je mamutov ispisnik, nadmajmun mlađeg paleolitskog doba, u barskom lesu Srbije i Beograda, ostavio primitivnu sekiru u obliki trouglastog klina i četvrtaste ploče, ta alatka za drobljenje kostiju je postala naše univerzalno nacionalno oruđe pri rešavanju svih iole komplikovanijih privatnih sporova…”

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    7. mart 2018 | 23:45

    Odlican primer. Indijske radze su svoje politicare sami davili ali mi nismo taj nivo. Morali su da nam uvedu sankcije I bombarduju da bi se opametili I udavili gresnika. Ali nismo. E tu je razlika. Drugi su mudriji od nas.

  • Vuki

    8. mart 2018 | 02:26

    "Cak ni hindu radze"!? Indija je kosmos za nas..

  • BOZA ZEMUNAC

    8. mart 2018 | 07:33

    Ispravimo grešku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA