Perelman u Srbiji: Čovek koji je odbio milion dolara (FOTO)

Predstavljena knjiga o najvećem matematičaru današnjice "Savršena strogost" Maše Gesen

  • 0

Povodom Svetskog dana matematike, knjiga o najgenijalnijem matematičaru današnjice, Grigoriju Perelmanu, "Savršena strogost" autorke Maše Gesen, izdavača JP Službeni glasnik, promovisana je danas u prepunoj sali Matematičke gimnazije.

Zanimljivu priču o ruskom matematičaru koji je dokazavši Poenkareovu hipotezu rešio jedan od najtežih matematičkih zadataka svih vremena i odbio priznanje za to ogromno postignuće – Fildsovu medalju, uz reči da Evropsko društvo matematičara nije dovoljno kompetentno da ocenjuje njegov rad, ispričali su Aleksandar Lipkovski, redovni profesor na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, dr Miloljub Albijanić, profesor FEFA i profesor Matematičke gimnazije i izvršni direktor Sektora za izdavanje knjiga u JP Službeni glasnik, Petar V. Arbutina.

Foto: Promo

Prisutnima je posebno bila zanimljiva činjenica da i pored nezavidnih životnih uslova, Perelman nije prihvatio ni novčanu nagradu od čak milion dolara, te je pokrenuta debata da li se bavljenjem matematikom može obezbediti egzistencija, kao i da li nauka treba da služi progresu čitavog društva ili samo pojedinca.

Foto: Promo

U diskusiji su učestvovali učenici Matematičke gimnazije, kao i veliki broj predstavnika stručne javnosti, a ovom prilikom JP Službeni glasnik poklonio je mnoga vredna izdanja ovoj školi, koja će, nadamo se, izroditi nove matematičke genije poput Grigorija Perelmana.

VIDEO: Matematički genije iz Čačka

Daljinac

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA