≫ 

Bajrakli džamija prvi put otvara svoja vrata za posetioce tokom Noći muzeja

Bajrakli džamija sagrađena je između 1570. i 1680.godine

  • 1

Bajrakli džamija u Beogradu biće prvi put otvorena za posetioce tokom manifestacije Noć muzeja, koja će 19. maja biti održana jubilarni, 15. put na više od 60 lokacija u Beogradu.

Kako je najavljeno, ispred jednog od najstarijih verskih objekata iz osmanskog perioda u prestonici biće postavljena izložba čija je tema ''150 godina Islamske zajednice Srbije''.

Glavni imam Bajrakli džamije, muftija Muhamed Jusufspahić, kaže da su vrata te svetinje uvek bila otvorena za posetioce i da u Noći muzeja akcenat neće biti na predstavljanju ovog molilišta kao prostora, već kao ''mesta povezivanja s bogom''.

VELIKA SVEČANOST U BAJRAKLI DŽAMIJI: Ustoličen novi poglavar Islamske zajednice Srbije! (FOTO)

- Postoje molilišta gde se ljudi mole ili dive graditelju ili ktitoru, ali nije nam to cilj. Ovo molilište ima neku drugu vrednost, to je mesto gde se vezuje sa bogom i gde se niko drugi ne veliča sem njega. Mislim da će posetioci to osetiti. Prošlo je mnogo vremena od 1521. godine, mnogo događaja, sistema, režima, a bog je hteo da džamija ostane - rekao je Jusufspahić.

Bajrakli džamija Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako kaže, sve je zamišljeno tako da se u Noći muzeja ispoštuju i posetioci i običaji vezani za džamiju.

- Predviđen je poseban prostor za posetioce u koji će moći da uđu tokom trajanja cele manifestacije, čak i u vreme molitve, ali tako da to ne remeti nikog i ničiju znatiželju - naveo je Jusufspahić.

Bajrakli džamija sagrađena je između 1570. i 1680.godine, a postoji legenda da je jedan od najstarijih istorijskih spomenika podignut 1521. neposredno nakon što su Turci osvojili Beograd. Jedina je preostala džamija od 217 koliko ih je sagrađeno u periodu vladavine Osmanskog carstva.

U program manifestacije Noć muzeja ove godine je uvršteno i Šejh Mustafino turbe, mauzolej podignut 1783.godine u Višnjičkoj ulici, ispod današnjeg Studentskog parka u centru prestonice.

Prvi put Bajrakli džamija otvorena za posetioce tokom Noći muzeja Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U tom sakralnom objektu 19. maja biće postavljena izložba ''Saputnici kaldrmom'', sa najzanimljivijim eksponatima islamske kulture, kao što su najstariji primerci Kurana, islamska kaligrafija, fotografije znamenitih ličnosti, religijski rekviziti, verska odeća...

Mauzolej u kojem je sahranjen šejh Mustafa Bagdađanin, sa još dva derviša, zaštićen je kao spomenik kulture nakon Drugog svetskog rata.

VIDEO: Noć muzeja i Akademija lepih umetnosti

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johnny Repp

    2. maj 2018 | 19:36

    Već 56 godina kada pogledam kroz prozor ili izađem na terasu ugledam ovu građevinu. Zapravo malo manje, dok nisam prohodao .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA