≫ 

Svi istorijski promašaji i greške u Nemanjićima: Serija koju je čekala cela Srbija ostaće upamćena po velikim greškama (FOTO)

Nakon što se završila poslednja epizoda prve sezone Nemanjića, kada se sve sumira - grešaka je bilo na pretek, a ismejala ih je cela Srbija

  • 7

Gledaoci u Srbiji su 6. maja imali priliku da odgledaju poslednju epizodu prve sezone serije "Nemanjići - rađanje kraljevine". Malo je stvari u Srbiji oko kojih se digla tolika prašina kao oko "Nemanjića".

Stefan Nemanja vaskrsao, Kosovo se branilo ledom... Komentari na poslednju epizodu o Nemanjićima nikad duhovitiji (VIDEO)

Serija koja je premijeru imala u novogodišnjoj noći izazvala je toliko komentara na društvenim mrežama, da je nakon lavine kritika koje su na momente prelazile i granicu dobrog ukusa, morala da bude vraćena u montažu i dorađena.

Jednom kada je ponovo krenula, sve je delovalo lepše i dinamičnije, ali kritike su se nastavile uz, tek poneku, pohvalu. Ali ono što najviše "bode oči" su greške istorijske prirode.

Nakon što se završila poslednja epizoda prve sezone Nemanjića, kada se sve sumira - grešaka je bilo na pretek, a smejala im se cela Srbija.

ISTORIJSKE GEŠKE

Bilo ih je i previše i na momente je izgedalo kao da su autori serije istoriju učili sa Vikipedije. Ovo su primeri koji su na društvenim mrežama izazvali najviše reakcija.

- Stefan Nemanja je prilikom dolaska u Niš (prikazan u prvoj epizodi) imao tridesetak godina, a u seriji je prikazan gotovo kao starac od šezdesetak.

- Razlika u godinama između Vukana, Stefana i Rastka bila je mnogo veća. Rastko je bio najmlađi sin velikog župana i rođen je nakon njegovog povratka iz zatočeništva u Carigradu dok je u seriji prikazan da ga je čak i ispratio.

- Požurilo se i sa rađanjem Stefanovog sina Uroša. I to mnogo! Stefan Prvovenčani i Vukan pomirili su se između 1207. i 1208. dolaskom Svetog Save u Srbiju. Stefan se oženio Anom Dandolo 1217. godine. Stefan Uroš I rođen je oko 1223. Za potrebe "Nemanjića" to se sve dogodilo u jednoj epizodi, skoro istovremeno.

U jednom kadru se pojavljuju obeležene krave/Sporna scena, Printskrin: RTS

- Kulin ban nikako nije mogao biti vršnjak Stefana Prvovenčanog već pre njegovog oca i strica. Od Stefana je dakle morao stariji bar dvadesetak godina što i potvrđuje činjenica da je preminuo tokom Stefanovog sukoba sa Vukanom.

- Za krst časni i slobodu zlatnu, izgovara Stefan Nemanja iako taj poklič nastaje u 19. veku.

- U jednom kadru se pojavljuju obeležene krave.

- Stefan Nemanja sa sinovima užina usred bitke.

- Veliki župan ima problema s čukljevima.

GOVOR I AKCENAT

Čak i da istorijske greške pripišemo autorskoj slobodi, iako je pitanje da li je njoj mesto u seriji koja pretenduje da bude "istorijska", "Nemanjići" pate od jednog ozbiljnog nedostatka - jezika kojim se u seriji govori! I to ne zbog činjenice da u seriji svi likovi, i Ugari, i Grci, i Nemaci, pa i sam papa, govore srpski!

Svaki, pa i srpski jezik, živa je tvorevina koja se stalno menja, usavršava i dopunjuje. Mnoge reči koje danas svakodnevno koristimo u prošlosti su bile nepojmljive i zapravo su nam stigle iz latinskog, nemačkog, ruskog, mađarskog i, naravno, turskog. Svakako, mnogo vekova nakon perioda obrađenog u "Nemanjićima".

Zato je većini lingvista i srbista pripala muka kada su u "Nemanjićima" čuli: "Uhapšen si", "Uvaliće nam debelu vizantijsku princezu", "Stefan i Vukan sve češće izlaze i idu na zabave", "Rastko oseća prolećni umor" , "Digao mi se mač među nogama" i već ono legendarno - "Što ne pričvrljiš nešto?!"

I dok su gledaoci skoro jednoglasno kukali da su dijalozi likova s vremena na vreme više ličili na razgovore beogradskih frajera iz kruga dvojke, nego na govor srpskih srednjovekovnih velikaša, pravi propust je suštinski bio u ovome - nije problem što se scenarista odlučio za savremeni jezik (jer, da su pokušali da govore autentičnim, srpskim jezikom iz 12. veka, većini bi bio potreban prevod) već u tome što ono što se čulo nije govor 21. veka već - sleng.

TRALJAVO ODRAĐENE SCENE

Svaki eventualni nedostatak scene danas je moguće srediti kompjuterskom animacijom. Zato i čudi što je u "Nemanjićima" bilo grešaka koje je tehnički jako jednostavno srediti, a ostale su nedovršene.

- Freske u manastirima koji su građeni za vreme vladavine Nemanjića prikazane su oštećene i nagrižene zubom vremena. U ono vreme bile bi nove, a teško da bi imale i iskopane oči svetitelja od strane Turaka, 2-3 veka kasnije.

- Sveti Sava postaje monah pred freskom Svetog Save! Sceni u kojoj Rastko Nemanjić postaje monah Sava - istorijski, to se dogodilo 1192. ili 1193. na Svetoj gori u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona. Međutim, scena u seriji nije snimana na orginalnoj lokaciji, a baš u sceni u kojoj princ Rastko postaje monah Sava, na fresci u pozadini se vidi - Sveti Sava!

NEPOZNAVANJE TEMATIKE

Iako je serija hvaljena i zbog toga što je na njoj radio čitav tim stručnjaka iz raznih oblasti, u epizodama se, nažalost, to nije videlo. Pojavljivala se hrana koja se tada jednostavno nije jela, voće koje se nije uzgajalo, oružje koje se nije koristilo, termini koji nisu postojali.

- Lik Bogoljuba Mitića u jednoj epizodi jede cicvaru nekoliko vekova pre nego što je kukuruz donet u Evropu.

- Stefan Prvovenčani nutka papskog izaslanika malinama (i to se u sceni, jako potencira). U Srbiji malina je počela da se gaji 1880. godine prvo kao ukrasna biljka, a robna prozvodnja počela je tek oko 1920. godine.

- Vizantijsko carstvo je istorijski termin koji se koristi kako bi se opisalo helenizovano Rimsko carstvo iz doba pozne antike i srednjeg veka. Naziv Vizantija nastao u 16. veku zahvaljujući zapadnoevropskim humanistima, pa Nemanjići u 12. veku svakako ne bi mogli da koriste ovaj termin već bi govorili Romejsko carstvo.

Lik Bogoljuba Mitića u jednoj epizodi jede cicvaru nekoliko vekova pre nego što je kukuruz donet u Evropu/Prinstkrin: RTS

RAŠKA

Raška Nemanjić je izmišljeni lik usvojene ćerke Stefana Nemanje i najveće ljubavi Stefana Prvovenčanog. I, iako istorijski postoje indicije da je prvi kralj Srbije između Evdokije i Ane Dandolo zaista imao još jednu, treću suprugu, čije ime istorija nije zapamtila, ako je Raška trebalo da bude ona - to je jako loše izvedeno.

Liku Raške dato je mnogo prostora. U prvom delu serije je bila jedan od glavnih likova da bi na kraju neobjašnjivo nestala. Zapravo, u jednoj rečenici, u poslednjoj epizodi, dobijamo informaciju da se udavila, ali kako, zašto i gde joj je dete koje je rodila, potencijalno, još jedan Nemanjić, ostaje potpuno nerazjašnjeno.

Trebalo je da kod publike izazove zabrinutost, probudi emocije i izazove poneku suzu, a ovako će je najveći broj gledalaca pamtiti po tome što je - piškila.

VIDEO Jedino mesto gde autori serije nisu mogli da budu precizni je izgled samih Nemanjića, a evo i zašto:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mика

    8. maj 2018 | 11:17

    Све у свему када се подвуче црта, јако лоше и јако површно урађено...више има пропуста и лоших сцена него добрих, јасно је да је комплетна екипа режисера и сценариста лоше урадила свој посао...

  • Ja...RS

    8. maj 2018 | 11:49

    Ocito vam se vise svidja crni Gruja gdje se ismijeva Srpska istorija,i uopste mi ne smeta kad neki istoricar ostavi kritiku al ovi tviterasi koji ne vide dalje od mobilnog telefona trune nesto o istoriji a ne znaju ko je Uros Predic ili Nadezda Petrovic.

  • Mokii

    9. maj 2018 | 09:52

    Odlicna serija, sasvim prilagodjena nasem gledaocu, a kriticari i neznaju nista bolje nego da kritikuju, bojim se da su serije njihove produkcije mnogo bolje. Fuj svi su sada veliki strucnjaci a poojedini i neznaju osnovne elemente filmske umetnosti kao i istoriske cinjenice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA